FOCUS: Litigiul dintre Mutu şi Chelsea, din nou în faţa TAS

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne va examina, joi, litigiul dintre atacantul Fiorentinei, Adrian Mutu, şi clubul Chelsea Londra, care solicită jucătorului român 17 milioane de euro pentru că a fost depistat pozitiv cu cocaină.

Urmărește
4 afișări

Conform presei italiene, la această audiere, Mutu şi avocaţii săi vor cere anularea acestei amenzi. Mutu nu va fi prezent la audierea forului de la Lausanne, însă va fi reprezentat de o echipă de avocaţi italieni şi englezi.

Internaţionalul român Adrian Mutu, legitimat în prezent la AC Fiorentina, a depus, în octombrie 2008, un memoriu la TAS prin care contestă decizia FIFA de a-l obliga să plătească despăgubiri clubului Chelsea.

Camera pentru Rezolvarea Disputelor (DRC) din cadrul FIFA a decis, în urmă cu un an, la 7 mai 2008, că Mutu trebuie să plătească fostului său club, Chelsea, despăgubiri în valoare de 17.173.990 de euro, pentru încălcarea contractului, iar internaţionalul român a cerut TAS să anuleze decizia FIFA şi să decidă că de fapt nu trebuie plătită nicio compensaţie.

Chelsea l-a achiziţionat, în vara anului 2003, pe Adrian Mutu de la AC Parma contra sumei de 15,8 milioane de lire sterline şi a renunţat la serviciile acestuia în octombrie 2004, după ce jucătorul a fost depistat pozitiv cu cocaină la un control antidoping. Mutu a fost suspendat şapte luni de Federaţia Engleză (FA) pentru consum de cocaină. Clubul englez susţine că, prin comportamentul său, Adrian Mutu a provocat grupării o pierdere de 13 milioane de lire sterline.

Gruparea patronată de Roman Abramovici a încercat să obţină compensaţii financiare de la atacantul român încă de la ruperea contractului acestuia, în octombrie 2004. În 2005, clubul Chelsea a solicitat compensaţii în valoare de 8 milioane de lire sterline. FA a decis atunci că oficialii londonezi sunt îndreptăţiţi să-i ceară compensaţii financiare lui Adrian Mutu. Jucătorul român s-a adresat Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, contestând decizia FA, însă nu a avut câştig de cauză. TAS a respins, în decembrie 2005, apelul formulat de atacantul Adrian Mutu, ceea ce permis grupării Chelsea să înceapă demersurile pentru a solicita compensaţii financiare din partea jucătorului român.

Mai departe, englezii s-au adresat FIFA, însă forul fotbalistic şi-a declinat competenţa, în octombrie 2006, privind stabilirea unor despăgubiri pe care jucătorul ar fi trebuit să le plătească grupării Chelsea pentru faptul că înţelegerea dintre cele două părţi a fost ruptă. Cazul a ajuns din nou la TAS, care a dat câştig de cauză tot oficialilor de la Chelsea. Tribunalul a cerut FIFA să stabilească suma pe care clubul Chelsea o va primi drept compensaţie de la atacantul Adrian Mutu, pentru că acesta a încălcat clauzele contractuale, ceea ce a dus la concedierea fotbalistului român.

În cadrul FIFA, valoarea compensaţiilor a fost stabilită de Camera de Rezolvare a Disputelor, un organism format din 21 de membri, dintre care zece sunt reprezentanţi ai fotbaliştilor, zece ai cluburilor şi unul independent.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici