FOCUS: Pandurii Târgu Jiu şi Gaz Metan Mediaş, singurele cluburi "de stat" din Liga I

Pandurii Târgu Jiu şi Gaz Metan Mediaş sunt ultimele cluburi "de stat" din Liga I, având ca acţionari sau membri ai asociaţiei directori ai unor societăţi naţionale şi beneficiază de bugete bazate în mare parte pe sponsorizări sau contribuţii din "banii privaţi" ai companiilor respective.

Urmărește
214 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Pandurii Târgu Jiu şi Gaz Metan Mediaş, singurele cluburi "de stat" din Liga I

FOCUS: Pandurii Târgu Jiu şi Gaz Metan Mediaş, singurele cluburi "de stat" din Liga I (Montaj foto)

CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu are drept "finanţatori", aşa cum este specificat pe site-ul clubului, trei societăţi de stat, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexul Energetic Turceni şi Complexul Energetic Rovinari, cărora li se adaugă Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia şi Consiliul Local Târgu Jiu.

Preşedintele grupării sportive, Marin Condescu, care ocupă şi funcţia de preşedinte al Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat, pentru MEDIAFAX, că bugetul clubului, de aproximativ 3,5 milioane de euro anual, nu este asigurat de stat, ci de societăţi care aparţin statului: "Nu suntem finanţaţi de stat, ci de societăţi care aparţin statului. Pentru că nu obţin subvenţii de la stat. Sunt societăţi care aduc profit la bugetul statului. Din Adunarea Generală a Acţionarilor fac parte toţi directorii societăţilor care sunt membri fondatori, plus primarul de la Târgu Jiu. Finanţarea se face din cei 2 la sută pe care îi permite legea sau prin sponsorizare. Toate sunt acceptate de codul fiscal. Bugetul anual al clubului Pandurii Târgu Jiu este de 3 milioane şi jumătate de euro".

Condescu apreciază că activitatea de minerit afectează comunitatea locală, care trebuie să beneficieze de anumite avantaje. "Şi industria minieră din Germania susţine patru echipe în prima ligă, printre care Energie Cottbus. Este o responsabilitate a noastră faţă de comunităţile în care ne desfăşurăm activitatea. Noi afectăm prin activitatea noastră comunităţile locale şi trebuie să avem o responsabilitate. Venim anual la bugetul statului cu 10.000 de miliarde. Comunitatea locală trebuie să aibă şi ea anumite avantaje. Toate aceste activităţi sunt susţinute de noi în baza legală. Cei 2 la sută despre care vorbesc nu sunt bani care ar trebui să se ducă la buget, pot fi folosiţi în orice domeniu, îi putem da şi la mănăstiri. Sunt bani care rămân la dispoziţia societăţilor pentru activităţi cultural-sportive", a mai spus Condescu.

CS Gaz Metan Mediaş este o structură care funcţionează conform Legii Sportului ca asociaţie sportivă fără personalitate juridică, Consiliul Director al grupării fiind format în totalitate din reprezentanţii companiilor naţionale Transgaz şi Romgaz: Marcel Piteiu - Director general Romgaz, Corin Cindrea - Director resurse umane Romgaz, Mircea Lupu - Director departament tehnic-investiţii Romgaz, Ioan Rusu - Director general adjunct Transgaz şi Radu Moldovan - Director departament economic Transgaz.

Preşedintele grupării sportive, Corin Cindrea, care ocupă şi funcţia de Director resurse umane Romgaz, afirmă însă că Romgaz şi Transgaz nu au nicio calitate în cadrul asociaţiei. "Forma de organizare la noi este asociaţie non-profit. Nu avem acţionari, avem doar membri asociaţi. Există o adunare după legea asociaţiilor şi fundaţiilor. Societăţile naţionale Romgaz şi Transgaz nu au legătură cu clubul. Ei au calitate de sponsori, ca şi alte societăţi. Sunt doar raporturi de sponsorizare. Noi suntem o asociaţie non-profit, iar Romgaz şi Transgaz nu au nicio calitate în această asociaţie. Ca orice asociaţie sau fundaţie. Luaţi spre exemplu fundaţia Salvaţi copiii ţării. Când vorbim de societăţile de stat, vorbim de banii privaţi ai acelei societăţi", a declarat Cindrea agenţiei MEDIAFAX.

Oficialul grupării sibiene a declarat că nu poate preciza bugetul anual: "Membrii asociaţiei sunt mulţi. Fac parte foarte mulţi angajaţi şi din afara celor două societăţi. Conform legii societăţile respective au dreptul să facă sponsorizări. Nu pot să vă spun care e bugetul clubului pentru că ediţia de campionat ţine din vară până în vara următoare. Noi avem şi mai multe secţii şi nu vă pot spune care este bugetul. ".

Directorul general al clubului Gaz Metan Mediaş, Ioan Horoba, spune că activitatea sportivă în Mediaş este o tradiţie de dinainte de război. "Sunt două societăţi de stat care, conform legii, au voie să sponsorizeze. Deosebirea dintre noi şi alţii este că aceste două firme sunt pe profit şi conform legii ei fac parte din Consiliul de Administraţie al clubului. Şi directorul de la Romgaz şi cel de la Transgaz. Toată activitatea este transparentă, e un club polisportiv, nu e vorba doar de fotbal, avem şi baschet, popice şi aeromodelism. E o tradiţie la Mediaş de dinainte de război, care se continuă şi acum", a spus Horoba pentru MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici