FOCUS: Paralimpici amăgiţi!?

Premierul Victor Ponta susţinea la 29 august, pe blogul personal, că sportivii români care vor obţine medalii la Jocurile Paralimpice de la Londra vor fi recompensaţi exact ca medaliaţii de la Jocurile Olimpice, însă Legea Sportului nu permite acest lucru.

Urmărește
5 afișări

Cu câteva zile înainte de începerea Jocurilor Paralimpice de la Londra, premierul Victor Ponta susţinea pe blogul personal că Guvernul îi va recompensa pe medialiaţii români exact ca pe cei olimpici. "Din multe puncte de vedere, sportivii noştri sunt deja olimpici, întrucât, prima şi cea mai grea victorie pe care au obţinut-o a fost cea asupra spiritului... Guvernul României îi va recompensa pe medialiaţi exact ca şi pe cei care au obţinut rezultate foarte bune şi la recenta Olimpiadă".

Adică 35.000 de euro pentru aur, 28.000 de euro pentru argint şi 21.000 pentru bronz. Apoi premiile medaliaţilor olimpici de la JO au fost dublate prin O.G. La o socoteală simplă, Guvernul ar trebui să dea 70, 56 sau 42 de mii de euro pentru sportivii români ce urcă pe podium la Jocurile Paralimpice. Iar până acum România a obţinut o medalie de aur şi una de argint prin rutierul Edi Novak la Jocurile Paralimpice de la Londra. Deci Edi ar avea de încasat 35.000 X 2 plus 28.000 X 2 de mii de euro. Adică 126.000 de euro. Însă va primi el această sumă?

Ca să aflăm răspunsul, o contactăm telefonic la Londra pe preşedinta Comitetului Paralimpic Român, britanica Sally Lamont. "Am fost anunţaţi că o să primim 35.000 de euro pentru un aur. Nu ştiu dacă se vor dubla premiile la fel ca la Jocurile Olimpice. După trei ani de muncă am reuşit să aducem sportivii noştri la acelaşi nivel cu cei olimpici. Până acum a fost un fel de discriminare şi nu meritam asta".

Dar surpriza apare consultând Legea Sportului. Potrivit HG nr 1447 din 28 noiembrie 2007, privind aprobarea normelor financiare pentru activitatea sportivă, la capitolul 5 este stipulat că "un medaliat cu aur la Jocurile Paralimpice poate fi recompensat cu suma de 35.000 de lei de către ANST, în timp ce o medalie de argint e recompensată cu 20.000 de lei". ANST poate aproba suplimentarea cu sută la sută a premiului, potrivit aceloraşi norme. Iar pentru record mondial ANST dă 10.000 lei. Dar atât!

Ori în cazul lui Novak, conform Legii Sportului, el poate primi maxim 70.000 lei pentru aur, 40.000 lei pentru argint şi 10.000 (n.r. - sumă ce nu poate fi dublată) pentru recordul mondial înregistrat în proba de urmărire. În total 120.000 lei. Aproximativ 27.000 de euro. Iar până la 126.000 euro nu ar mai fi "decât" vreo 99.000 de euro. "Lucrurile ar putea fi reglementate poate doar din fondul de rezervă al primului ministru", susţine un oficial. Dar se va întâmpla asta sau va fi ca în cazul Puşei Diţă, doar o promisiune neonorată? Care nu şi-a primit nici până acum banii cuveniţi pentru aurul de la Beijing. După Puşa Diţă parcă începe să se contureze un nou caz, cel al lui Edi Novak.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici