FOCUS: Peter Tweedie - un britanic iubitor de rugby, stabilit în România

Galezul Peter Tweedie, stabilit definitiv în România din 1991, a fost prezent la meciurile Memorialului "Eroii Revoluţiei", câştigat de Steaua, cu 19-15, în faţa selecţionatei Armatei Britanice.

Urmărește
29 afișări

Peter Tweedie este născut la Newcastle, în 1947, "odată cu CSA Steaua", cum îi place să spună. A copilărit în Ţara Galilor şi a îndrăgit rugby-ul de pe băncile şcolii. A evoluat pe posturi din linia a II-a sau a III-a, pentru selecţionatele şcolare din Caldicot şi Monmouth, iar apoi pentru selecţionate de old-boys din Londra. "Eu nu am fost nicidecum un mare rugbyst, o valoare a acestui sport, însă mi-a plăcut fenomenul, l-am îndrăgit, iar acum sunt mereu lânga balonul oval", spune Peter pentru www.frr.ro .

În 1970, Peter s-a căsătorit cu Mariana, o româncă. Ea a sosit alături de el, în Anglia, în 1971, iar din 1977 au un fiu, Daniel. "Băiatul meu a jucat rugby când era mic, iar la vârsta de 11 ani a jucat pentru copiii Stelei, într-un meci pe Twickenham. Aceste lucruri nu se uită, mai ales că eu nu am avut ocazia să evoluez acolo. La 12 ani a abandonat însă şi a trecut la canotaj. Cele mai mari performanţe ale sale sunt două medalii de aur la un Campionat European sub 18 ani, sub steagul Marii Britanii. Când a mers la colegiu a fost cooptat imediat pentru Cambridge, întâi ca rezervă, apoi ca titular, pentru celebra cursa de pe Tamisa, împotriva marii rivale de la Oxford", povesteşte el.

Daniel Tweedie este acum chirurg ORL la Londra şi beneficiază de un program de cercetare în domeniu. Peter are o firmă de construcţii în Bucureşti şi, evident, nu ratează niciun meci al vreunei echipe britanice, în România. Peter a muncit pentru ca selecţionata Armatei Britanice să ajungă la ediţia a doua a Memorialului Eroii Revoluţiei. "Fiind apropiat de Bobby Durbac şi de George Boroi, a venit această idee de a organiza turneul memorial cu selecţionatele armatelor britanice, irlandeze şi franceze. Din păcate, irlandezii nu au dat niciun răspuns, însă britanicii au onorat chemarea noastră iar acum nu regretă. De când au sosit în România, ei nu au avut decât cuvinte de laudă la adresa organizatorilor. Noi chiar avem o expresie «Happy as a pig in shit», care se traduce liber ca «Fericit ca un porc în rahat». Aşa se simt invitaţii noştrii, iar eu sunt foarte bucuros de asta", spune Peter.

Prin natura contactelor şi relaţiilor pe care le are în Marea Britanie, Peter s-a apropiat mai mult de formaţia Lupilor. Când foştii Stejari evoluau în Amlin Challenge Cup, de fiecare dată când aveau meciuri in Insulă, Tweedie era solicitat să îi ajute. "Când apar diverse probleme organizatorice, e bine să aibă cine să se implice. După câteva deplasări, am ajuns să îndrăgesc această echipă şi sper ca şi în acestă ediţie să le fiu de ajutor", mai spune Peter pentru frr.ro.

Echipa militară s-a impus în finala mare a Memorialului Eroii Revoluţiei în faţa selecţionatei Armatei Britanice şi a câştigat competiţia. Roş-albaştrii au câştigat cu 19-15, după un meci echilibrat. MVP-ul turneului a fost Dănut Dumbravă care a marcat 16 puncte in finală. Fără mai mulţi titulari, Farul Constanţa a pierdut şi cel de al doilea meci. Selecţionata Armatei Franceze a învins Farul cu 23-30. "Sunt fericit din mai multe motive: organizarea turneului a fost bună, Steaua a câştigat turneul, feedback-ul delegaţiilor străine a fost excelent din punct de vedere al ospitalităţii şi al organizării şi nu în ultimul rând deoarece am reuşit să aducem valoare adaugată acestui Memorial, atat din perspectiva echipelor participante cât şi pe plan organizatoric", a declarat Bobby Durbac pentru frr.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici