- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS: Prezentarea sportivilor români care vor participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver
Prezentarea celor 29 de sportivi români care vor participa, în perioada 12-28 februarie, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver:
Prezentarea sportivilor români care vor participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
La proba de biatlon, România va fi reprezentată de Eva Tofalvi, Reka Ferencz, Sabina Mihaela Purdea, Elena Dana Plotogea şi Raluca Alexandra Stoian.
Eva Tofalvi
Data naşterii: 4.12.1978
Locul naşterii: Miercurea Ciuc
Club: ASA Miercurea Ciuc
Înălţime: 1,72 m
Greutate: 60 kg
Legitimată la ASA Miercurea Ciuc, Eva Tofalvi a devenit componentă a lotului naţional de biatlon în anul 1995, chiar în anul în care a început să practice acest sport. Prima competiţie internaţională la care a participat a fost Campionatul Mondial de biatlon, din 1995, de la Antholz-Anterselva (Italia), unde românca s-a clasat pe locul 25.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Cea mai bună performanţă la Jocurile Olimpice de Iarnă a fost obţinută la Nagano, în 1998, când a ocupat locul 11 în proba de 15 km individual. La Campionatele Mondiale, cel mai bun rezultat este locul 6, la CM de la Pokljuka (Slovenia), din 2001, la 15 km individual. De asemenea, Eva Tofalvi a câştigat, în 2009, o etapă de Cupa Mondială, la Hochfilzen (Austria).
La ultima participare la JO de Iarnă, de la Torino, din 2006, a obţinut locul 19 la proba individuală, locul 30 la sprint (7,5 km) şi 14 la ştafetă (4x6 km).
În 2010, Eva Tofalvi a participat la trei competiţii, cel mai bun rezultat fiind un loc 20, la proba individuală, de la Antholz-Anterselva.
Eva Tofalvi va fi purtătoarea drapelului României la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Vancouver şi va participa la proba de biatlon.
Reka Ferencz
Data naşterii: 29.03.1989
Locul Naşterii: Gheorghieni
Înălţime: 1,72 m
Greutate: 69 kg
Reka Ferencz este legitimată la CSS Gheorghieni şi s-a apucat de biatlon în 2004. Doi ani mai târziu a fost cooptată în lotul naţional. În vârstă de 20 de ani, sportiva face parte din generaţia tânără a biatlonistelor, iar, până în prezent, a participat la patru etape de Cupă Mondială. Cel mai bun rezultat de la aceste competiţii, o clasare pe locul 80, la proba de sprint, a fost obţinut la Oberhoff (Germania), în luna ianuarie a acestui an.
Cel mai important rezultat al carierei a fost obţinut tot în 2010, când a câştigat medalia de aur în proba de 12,5 km individual, desfăşurată la Campionatele Mondiale de Juniori, de la Torsby - Suedia.
La JO de iarnă din acest an, Reka Ferencz va participa la proba de biatlon.
Sabina Mihaela Purdea
Data naşterii: 17.12.1982
Locul naşterii: Bistriţa
Club: CSAB Predeal
Înălţime: 1,63 m
Greutate: 53 kg
S-a apucat de biatlon în anul 2001, iar în prezent este legitimată la CSAB Predeal. Prima competiţie internaţională la care a participat a fost o etapă de Cupă Mondială, în 2001, la Brenzo-Osrblie, unde s-a clasat pe poziţia 75, la proba de sprint.
În anul 2006 a fost inclusă în lotul naţional şi a făcut parte din delegaţia României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino. La singura ediţie a JO la care a participat, Mihaela Purdea s-a clasat pe locul 14 la ştafetă, pe 77, la sprint şi pe 75 la individual.
La Vancouver va reprezenta România la proba de biatlon.
Dana Plotogea
Data naşterii: 30 septembrie 1981
Locul naşterii: Braşov
Înălţime: 1,73 m
Greutate: 62 kg
Dana Plotogea face parte din lotul naţional al României de nouă ani, iar de biatlon s-a apucat în urmă cu 16 ani. În Cupa Mondială, cel mai bun rezultat al sportivei a fost obţinut la 10 februarie 2005, în proba individuală de 12,5 kilometri, din cadrul etapei de la Cesana San Sicario (Torino). La Campionatele Mondiale, la ediţia 2009 ce s-a desfăşurat la Pyeong Chang, Plotogea a obţinut locul 16 în proba de sprint.
Dana Plotogea a participat la ultimele două ediţii ale JO de Iarnă (la Salt Lake City, în 2002, şi la Torino, în 2006). La precedenta ediţie s-a clasat pe locul 14 în proba de ştafetă, pe locul 33 la proba de urmărire, pe locul 48 la sprint şi pe locul 72 la individual.
La JO de Iarnă de la Vancouver va participa la proba de biatlon.
Raluca Alexandra Stoian
Data naşterii: 5.08.1983
Locul naşterii: Bran
Înălţime: 1,67 m
Greutate: 53 kg
Alexandra Stoian s-a apucat de biatlon în anul 1993, patru ani mai târziu, fiind cooptată în lotul naţional. Prima competiţie majoră internaţională la care a participat a fost o etapă de Cupă Mondială, la Hochfilzen, în 1999, unde a ocupat locul 90, la proba de individual. Cea mai importantă performanţă a carierei a obţinut-o în 2009, la Campionatul Mondial de la Pyeong Chang (Coreea de Sud), când s-a clasat pe locul 29 la sprint.
A participat la două ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă (Salt Lake City, în 2002, şi la Torino, în 2006), iar la ultima ediţie s-a clasat pe locul 45 la sprint şi pe locul 68 la individual.
La Vancouver va participa la proba de biatlon.
La probele de schi alpin, România va fi reprezentată de Edith Mikloş, Gabriel Ioan Nan şi Dragoş Staicu.
Edith Mikloş
Data naşterii: 31 martie 1988
Locul naşterii: Miercurea Ciuc
Înălţime: 1,63 m
Greutate: 70 kg
Edith Mikloş este singura sportivă din probele de schi alpin din România calificată la Jocurile Olimpice de la Vancouver. Cele mai bune rezultate ale sportivei legitimate la SC Miercurea Ciuc au fost obţinute în etapa de Cupă Mondială de la St. Moritz (Elveţia), ce s-a desfăşurat la finalul lunii ianuarie, când s-a clasat pe locul 26, la Super-G şi pe 23 la super-combinată.
Mikloş va lua startul în probele de Super-combinată (în 14 februarie), coborâre (în 17 februarie), Super-G (20 februarie) şi slalom (26 februarie).
Ioan Gabriel Nan
Data naşterii: 3 septembrie 1980
Locul naşterii: Bran
Înălţime: 1,70 m
Greutate: 70 kg
La 23 ianuarie, Nan, legitimat la CS Dinamo Braşov, a câştigat proba de slalom de la Gostling - Hochkar (Austria), la clasa citizen, acesta fiind cel mai important rezultat al carierei sale. La campionatele mondiale, Nan are o clasare pe locul 26 în proba de slalom şi un loc 29 în cea de slalom uriaş. Ambele rezultate au fost obţinute la Campionatele Mondiale din 2007 de la Are (Suedia).
Nan va lua startul în proba de slalom a Jocurilor Olimpice de la Vancouver, care va avea loc în data de 27 februarie.
Dragoş Staicu
Data naşterii: 12 octombrie 1985
Locul naşterii: Predeal
Înălţime: 1,91 m
Greutate: 94 kg.
Dragoş Staicu, legitimat la CSS Predeal, nu are participări notabile în competiţiile de schi alpin, el neluând startul în nicio etapă de Cupă Mondială. În schimb, Staicu a luat startul în mai multe concursuri organizate sub egida Federaţiei Internaţionale de Schi, unde a reuşit mai multe clasări între primii zece sportivi.
Staicu va lua startul în proba de coborâre, în data de 13 februarie.
La probele de schi fond România va fi reprezentată de Monika Gyorgy, Petrică Hogiu şi Constantin Paul Pepene.
Monika Gyorgy
Data naşterii: 13 iulie 1982
Înălţime: 1,62 m
Greutate: 51 kg
La precedenta ediţie a Jocurilor Olimpice, Torino 2006, Gyorgy, legitimată la CS Dinamo Bucureşti, s-a clasat pe locul 50 în proba de 30 de kilometri clasic şi pe locul 60 în cea de 10 kilometri. La campionatele mondiale de schi de la Liberec (Cehia), din 2009, Gyorgy s-a clasat pe locul 65 în proba de 10 kilometri clasic. În singura sa prezenţă la o etapă de Cupă Mondială din carieră, cea de la Ramsau (Austria), din decembrie 2004, Gyorgy nu a terminat proba de 15 kilometri.
Monika Gyorgy va lua startul în proba de 10 kilometri, stilul liber (15 februarie), proba individuală de sprint clasic (17 ferbuarie) şi 30 de kilometri clasic (27 februarie).
Petrică Hogiu
Data naşterii: 16 iunie 1991
Locul naşterii: Bistriţa Bârgăului
Înălţime: 1,72 m
Greutate: 70 kg
Proaspătul vicecampion mondial de juniori în proba de urmărire 20 de kilometri de la Hintertzarten (Germania), Petrică Hogiu, legitimat la CSI Vatra Dornei va lua startul în trei probe: 15 kilometri liber, 50 de kilometri, start în bloc, stilul clasic şi în proba de sprint clasic. Până în acest moment, Hogiu nu a luat startul în nicio etapă de Cupă Mondială.
Petrică Hogiu va debuta la Vancouver în data de 15 februarie, la proba de 15 km liber, apoi, pe 17 februarie, va participa la proba de sprint clasic. Proba de 50 de km start în bloc stilul clasic va fi ultima la care Hogiu va participa, în data de 28 februarie.
Paul Pepene
Data naşterii: 21 mai 1988
Locul naşterii: Braşov
Înălţime: 1,74 m
Greutate: 68 kg
Singurul campion din istoria României la schi fond, Pepene va lua startul, ca şi Hogiu, în trei probe, 15 kilometri liber, 50 de kilometri start în bloc stilul clasic şi în proba de sprint clasic. Ca şi Hogiu, Pepene a obţinut medalia de aur la campionatele mondiale de la Hintertzarten, însă la categoria de vârstă sub 23 de ani. La campionatele mondiale din 2009 de la Liberec (Cehia), Pepene s-a clasat pe locul 55 în proba de 30 de kilometri urmărire, aceeaşi în care a obţinut titlul mondial de la Hintertzarten.
Paul Pepene va debuta la Vancouver în data de 15 februarie, la proba de 15 km liber, apoi, pe 17 februarie, va participa la proba de sprint clasic. Proba de 50 de km start în bloc stilul clasic va fi ultima la care Paul Pepene va participa, în data de 28 februarie.
La probele de bob, România va fi reprezentată de Dănuţ Ioan Dovalciuc, Florin Crăciun, Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei, Alina Savin şi Carmen Radenovic.
Dănuţ Ioan Dovalciuc
Data naşterii: 20 iunie 1984
Locul naşterii: Suceava
Înălţime: 1,86 m
Greutate: 100 kg
Legitimat la CS Muscelul Câmpulung, Dănuţ Dovalciuc este component al lotului naţional din anul 2005, an în care a participat la primul său concurs internaţional în localitatea americană Lake Placid, unde a ocupat locul 29 din 30 de concurenţi, alături de Nicolae Istrate, în concursul de bob două persoane.
Cel mai bun rezultat din carieră a fost obţinut la începutul lunii decembrie a anului 2009, în echipajul de pentru patru persoane, când a câştigat, alături de Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei şi Florin Cezar Crăciun, o etapă intermediară din Cupa Americii.
Dovalciuc a fost cooptat în echipajul olimpic de bob pentru Jocurile Olimpice de la Torino, alături de Gabriel Popa, Adrian Duminicel şi Nicolae Istrate, unde a ocupat locul 22 din 25 de echipe înscrise.
În anul 2010, a participat la trei competiţii, cea mai bună performanţă fiind înregistrată la concursul de la Saint Moritz, unde s-a clasat pe locul 15 din 19 echipaje în proba de Bob-4.
Florin Cezar Crăciun
Data naşterii: 27 iunie 1989
Locul naşterii: Corabia
Înălţime: 1,85 m
Greutate: 93 kg
Florin Cezar Crăciun este cel mai nou component al lotului naţional de bob. Primul concurs de anvergură la care a participat a fost cel de la Park City, Statele Unite ale Americii, în luna noiembrie a anului trecut, unde a luat startul cu bobul de două persoane, dar şi în cel de patru.
La începutul lunii decembrie, a câştigat etapa intermediară de la Lake Placid a Cupei Americii, rezultat ce constituie cea mai bună performanţă personală. Un alt rezultat notabil îl reprezintă locul 15 obţinut cu bobul de patru persoane, la Saint Moritz, în Elveţia. Legitimat la CSO Sinaia, Crăciun a obţinut, împreună cu coechipierii săi Nicolae Istrate, Ionuţ Andrei şi Dănuţ Ioan Dovalciuc, locul 18 la Campionatele Europene de la Igls (Austria), care s-a disputat în perioada 18-24 ianuarie.
Florin Cezar Crăciun va participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver, atât în proba de Bob 2, cât şi de Bob 4.
Nicolae Istrate
Data naşterii: 24 octombrie 1982
Locul naşterii: Câmpulung Muscel
Înălţime: 1,84 m
Greutate: 88 kg
Veteranul lotului de bob va conduce ambele echipaje, de două şi de patru persoane, la Jocurile Olimpice de la Vnacouver. Angrenat în competiţiile internaţionale încă din anul 2000, Nicolae Istrate se află la a doua participare olimpică din carieră, după ce, la Torino, în 2006, s-a clasat pe locul 22 cu bobul de două persoane, şi locul 24 cu cel de patru persoane, abandon în turul al patrulea în ambele concursuri.
Istrate, component al Clubului Sportiv Muscelul Câmpulung, mai are un loc unsprezece la Campionatul Mondial de la Saint Moritz, din anul 2007, în echipajul de bob două persoane, unde l-a avut ca partener pe Dănuţ Ioan Dovalciuc.
Ionuţ Andrei
Data naşterii: 20 decembrie 1985
Locul naşterii: Schitu Goleşti
Înălţime: 1,93 m
Greutate: 107 kg
Ionuţ Andrei face parte din echipajul de bob 4, care ocupă locul 19 în ierarhia mondială, fiind cea mai bună poziţie ocupată în ultimii ani de sportivii români ân această disciplină.
Inclus în lot după Jocurile Olimpice de la Torino, din anul 2006, Ionuţ Andrei şi-a câştigat rapid statutul de principal component în echipajul României de bob patru persoane. La jumătatea lunii ianuarie a contribuit la locul 15 ocupat de România la Campionatele Europene de la Saint Moritz, ceea ce constituie cea mai bună performanţă din carieră.
Sportivii Ionuţ Andrei, Nicolae Istrate, Florin Cezar Crăciun şi Ioan Dănuţ Dovalciuc vor participa la proba de bob-4, competiţie ce va debuta în data de 26 februarie.
Carmen Radenovic
Data naşterii: 12 mai 1981
Locul naşterii: Sinaia
Înălţime: 1,64 m
Greutate: 60 kg
Primele rezultate ale pilotului bobului de două persoane au fost înregistrate în anul 2008, la concursul de la Winterberg (Germania), unde s-a clasat pe ultimul loc, alături de Alina Vera-Savin. După trei ani, perioadă în care a participat la peste 15 competiţii, Radenovic a izbutit cea mai bună clasare din carieră, în luna ianuarie a acestui an, când s-a clasat pe locul 15, ultimul, la "europenele" de la Igls (Austria), alături de Maria Drăgan.
Carmen Radunovic şi Alina Vera-Savin, ambele legitimate la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, vor intra în concurs la 23 februarie.
Alina Vera Savin
Data naşterii: 1 martie 1988
Locul naşterii: Buşteni
Înălţime: 1,78 m
Greutate: 77 kg
Al doilea membru al echipajului de bob feminin al României, Alina Vera Savin are o prezenţă slabă în competiţiile internaţionale. La puţinele concursuri la care a participat, Savin, alături de Carmen Radenovic, nu se poate lăuda decât cu un loc 18, la Saint Moritz, la începutul anului trecut. La ultima ediţie a Campionatelor Naţionale, disputată la Innsbruck, în Austria, Alina Vera-Savin şi Carmen Radenovic au fost descalificate, după ce s-au răsturnat cu bobul pe pistă.
La probele de sanie, România va fi reprezentată de Andrei Anghel, Cosmin Chetroiu, Paul Ifrim, Raluca Strămăturaru, Violeta Strămăturaru, Mihaela Chiraş, Valentin Creţu, Ţăran Ionuţ şi Maria Marinela Mazilu.
Andrei Anghel
Data naşterii: 17 noiembrie 1989
Locul naşterii: Sinaia
Înălţime: 1,71 m
Greutate: 64 kg
A început să practice acest sport din anul 2004, dar a participat la primele concursuri internaţionale abia în 2009, la Altenberg, unde s-a clasat pe locul 19 în proba de dublu, în care l-a avut ca partener pe Paul Ifrim.
Component al clubului CSAM Bucegi Predeal, Anghel a ocupat locul opt la Campionatul Mondial, ştafetă, alături de Paul Ifrim, Raluca Strămăturaru şi Valentin Creţu. Proba de sanie ştafetă este o probă individuală, în care se cumulează timpii obţinuţi de cei patru sportivi care fac parte din echipă.
La Vancouver, Andrei Anghel va debuta la proba de sanie dublu, în data de 17 februarie.
Cosmin Chetroiu
Data naşterii: 31 martie 1987
Locul naşterii: Petroşani
Înălţime: 1,82 m
Greutate: 85 kg
Chetroiu este unul dintre cei mai experimentaţi sportivi la sanie. Calificat la Vancouver, Chetroiu se va afla pentru a doua oară la Jocurile Olimpice, după ce, în 2006, la Torino, a terminat competiţia pe locul 18. La fel ca majoritatea sportivilor români, Chetroiu a obţinut cel mai bun rezultat din carieră în acest an, în concursul de la Winterberg, unde s-a clasat al cincisprezecelea, coechipierul său fiind Ionuţ Ţăran.
Chetroiu va participa la proba de dublu, care va debuta în data de 17 februarie.
Paul Ifrim
Data naşterii: 26 iulie 1988
Locul naşterii: Bucureşti
Înălţime: 1,87 m
Greutate: 73 kg
Ifrim, legitimat la CSAM Bucegi Predeal, este vicecampion naţional şi va participa la Jocurile Olimpice de la Vancouver în proba de dublu (în data de 17 februarie). În plan extern, Paul Ifrim are în palmares un loc opt cu ştafeta, iar la dublu, locul 16 la mondialele de la Lake Placid, în 2009.
Raluca Strămăturaru
Data naşterii: 22 noiembrie 1985
Locul naşterii: Sinaia
Înălţime: 1,73 m
Greutate: 78 kg
Este una dintre sportivele care începe să devină o reprezentantă constantă a României la etapele de Cupă Mondială de sanie, unde participă din anul 2004. Cel mai bun rezultat l-a obţinut la Campionatele Europene de la Cesana Pariol (Italia), clasată pe poziţia a 17-a. În anul 2006, s-a clasat pe locul 9 la a 40-a ediţie a Campionatelor Europene pe echipe de la Winterberg. Raluca Strămăturaru este cea mai bine clasată sportivă în topul mondial, unde ocupă locul 27.
Raluca Strămăturaru va participa la JO de iarnă la proba individuală, care va debuta în data de 15 februarie.
Violeta Strămăturaru
Data naşterii: 5 mai 1988
Locul naşterii: Buşteni
Înălţime: 1,75 m
Greutate: 77 kg
Violeta, sora mai mică a Ralucăi Strămăturaru, a obţinut locul 32 la prima competiţie la care a participat, în sezonul 2008-2009 al Cupei Mondiale. Legitimată la CSO Sinaia, ca şi sora sa, Violeta ocupă 32 în clasamentul mondial, cu 65 de puncte, cea mai bună clasare fiind locul 28, la Igls, în Austria.
Violeta Strămăturaru va participa la Vancouver la proba individuală de sanie, în data de 15 februarie.
Mihaela Chiraş
Data naşterii: 18 noiembrie 1986
Locul naşterii: Petroşani
Înălţime: 1,65 m
Greutate: 58 kg
Mihaela Chiraş a început să practice sportul de performanţă în anul 2000, iar cinci ani mai târziu a fost cooptată în lotul naţional de sanie. Pe plan mondial, Chiraş a obţinut locul 29 în clasamentul general al Cupei Mondiale din 2007-2008 şi un loc 21 la Campionatele Europene din 2008, de la Cesana Pariol. În sezonul 2009-2010 a participat la cinci etape de Cupă Mondială, cea mai bună clasare fiind locul 29, la Oberhof, Lillehamer şi Calgary, rezultate care, alături de cele de la Igls (31), Altenberg (35) şi Wintenberg (32) o situează pe Mihaela Chiras pe locul 34 la general.
Chiraş va reprezenta România la JO de la Vancouver la proba individuală, care se va desfăşura în data de 15 februarie.
Valentin Creţu
Data naşterii: 9 septembrie 1989
Locul naşterii: Sinaia
Înălţime: 1,85 m
Greutate: 82 kg
Creţu este al patrulea sportiv prahovean din delegaţia României a Jocurilor Olimpice de la Vancouver. Legitimat la Clubul Sportiv Orăşenesc Sinaia, Valentin Creţu a debutat în întrecerile internaţionale la vârsta de 17 ani, dar s-a clasat pe locul 61 la Cupa Mondială 2006-2007. În anul 2007 a terminat Campionatul Mondial pe locul 35, iar la următoarea ediţie a Cupei Mondiale a făcut un salt de şase locuri, terminând pe locul 55.
Valentin Creţu va reprezenta România la Jocurile Olimpice în proba de simplu, în data de 13 februarie.
Ionuţ Ţăran
Data naşterii: 8 aprilie 1987
Locul naşterii: Sărmaş
Înălţime: 1,77 m
Greutate: 85 kg
Sportivu,l legitimat la CSTA Bucureşti, este specializat în proba de dublu, unde îl are ca partener pe Adrian Chetroiu. Ionuţ Ţăran se va afla la a doua ediţie a Jocurilor Olimpice, după cele de la Torino, unde a ocupat locul 18. Cel mai bun sezon al său a fost 2008, la sfârşitul căruia s-a clasat pe locul 15 la Campionatuele Europene de la Cesana Pariol. La ultimele două ediţii ale Campionatele Mondiale a obţinut acelaşi loc 17, atât Oberhof, cât şi la Lake Placid.
Ionuţ Ţăran va debuta la Vancouver în data de 17 februarie.
Maria Marinela Mazilu
Data naşterii: 12 aprilie 1991
Locul naşterii: Mihăileşti
Înălţime: 1,58 m
Greutate: 60 kg
Maria Marinela Mazilu este prima sportivă din România care a obţinut calificarea la Jocurile Olimpice în proba de skeleton, care este o derivată a saniei, doar că sportivul stă pe burtă, devenită disciplină olimpică în anul 2002. Ea va debuta la JO de la Vancouver în data de 18 februarie.
Iniţial, Mazilu şi-a început activitatea ca judokană, după care a trecut la atletism, unde a a devenit campioană naţională de junioare la stafeta 4x100 metri, vicecampioană naţională de junioare la 60 de metri plat şi locul trei la campionatele naţionale, în proba de 200 de metri. În anul 2006 a decis să abandoneze atletismul în favoarea skeletonului. România nu are încă o pistă omologată de skeleton, astfel că Maria Marinela Mazilu a fost nevoită să se antreneze în străinătate, iar calificarea a fost obţinută in extremis, la concursurile de la Calgary şi Salt Lake City.
Mazilu, în vârstă de 18 ani, a obţinut locul 6 la Campionatul Mondial de juniori şi, tot în acest an a obţinut cea mai bună performanţă din carieră: locul al patrulea la Cupa Europei de la Igls, Austria.
Zoltan Kelemen
Data naşterii: 31 iulie 1986
Locul naşterii: Miercurea Ciuc
Înălţime: 1,70 m
Zoltan Kelemen este singurul sportiv român care va participa în proba de patinaj artistic. Kelemen nu a primit aviz din partea medicilor pentru a putea concura, deoarece ochiul drept este de sticlă, din cauza unui accident suferit în copilărie, însă a ales să evolueze pe propria răspundere.
Kelemen, în vârstă de 23 de ani, a obţinut cel mai bun rezultat la Campionatele Europene din acest an, când s-a clasat pe locul 19. De asemenea, la trofeul NRW de la Dortmund, din 2007, a terminat concursul pe locul 5.
Patinatorul român va intra în concurs la Vancouver în data de 16 februarie.
Kristo Katalin
Data naşterii: 1 decembrie 1983
Locul naşterii: Miercurea Ciuc
Înălţime: 1,60 m
Greutate: 54 kg
Kristo Katalin face parte din lotul naţional din 2003, când a debutat la Pannonia Maple Open în ştafeta de short-track a României, care a fost descalificată în faza grupelor. Cel mai bun rezultat din carieră în Cupa Mondială a fost înregistrat la Vancouver, în data de 8 octombrie 2008, când a fost eliminată în faza sferturilor de finală. Calificarea la Jocurile Olimpice, în proba de 1.500 de metri, a obţinut-o în urma turneului de calificare de la Marquette (SUA).
Katalin va participa la a treia ediţie a Jocurilor Olimpice din carieră. Specialistă în proba de 1500 m, Katalin s-a clasat pe locul 17 în această probă, locul 20 în cursa de 1000 de metri şi locul 22 în cea de 500 m, la ediţia din 2002, de la Salt Lake City,
La Torino, în 2006, Kristo Katalin a terminat pe locul 18 la 1500 m, locul 22, la 1000 de metri şi locul 23 în cursa de 500 m.
La JO de la Vancouver, Kristo Katalin va intra în competiþie la proba de patinaj short track la 1500 m, în data de 20 februarie.
Ruxandra Nedelcu
Data naşterii: 30.11.1984
Ruxandra Nedelcu este ultima sportivă din România care a primit acordul din partea Federaţiei Internaţionale de Schi (FIS) pentru a participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Vancouver. Românca locuieşte împreună cu părinţii săi chiar în oraşul în care va avea loc cea de-a XXI-a ediţie a JO de Iarnă, şi a participat în timpul carierei sale la mai multe competiţii de schi-cross organizat de FIs, dar şi la Etape de Cupă Mondială şi Cupă Europeană. Prima competiţie internaţională la care a participat a avut loc în Spania, la Sierra Nevada, în luna martie a anului 2007, acolo unde românca s-a clasat pe locul 12, din 19 participante.
Nedelcu a obţinut şi câteva rezultate notabile, printre care un loc patru la o etapă de Cupă Mondială, la Horni Misecky (Cehia), în martie 2008, un loc patru la campionatele naţionale din Canada şi o medalie de aur la Nor-Am Cup, în anul 2009.
În acest an, sportiva din România a participat la deja la cinci etape de Cupă Mondială, cel mai important rezultat fiind obţinut în 5 ianuarie, în Austria, unde a ocupat locul 26.
Ruxandra Nedelcu va reprezenta România la proba de schi-cross, competiţie ce va debuta în data de 23 februarie.
Cei 29 de sportivi care vor reprezenta România la JO de Iarnă de la Vancouver sunt însoţiţi de 16 antrenori, 5 cadre medicale şi 5 oficiali:
Antrenori: Florin Cristea şi Puiu Gaşpar - schi alpin, Constantin Borca şi Ioan Lungociu - schi fond, Simon Marton, Gheorghe Stoian şi Karl Heinz Erich Wolf - biatlon, Adrian Duminicel - bob feminin, Iulian Păcioianu - bob masculin, Marius Ene - skeleton, Lucian Cotfaş - sanie feminin, Victor Ifrim - sanie masculin, Ion Duminicel - bob-sanie, Cornel Gheorghe - patinaj artistic, Zoltan Kristo - patinaj short-track şi Antal Zsolt - service-man.
Cadre medicale: Dan Tănase - medic coordonator, Veronica Staicu şi Vlad Haralambie - medici, Emanuel Făriş - asistent medical şi Iosif Daner - maseur.
Oficiali: Octavian Morariu - preşedinte COSR, Ioan Dobrescu - secretar general COSR, Alexandru Epuran - şef de misiune, Florin Mişca - adjunct al şefului de misiune şi Voicu Geta Voicu - director financiar.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO