FOCUS: România, la a 14-a participare în calificările turneului final al Campionatului European

Reprezentativa de fotbal a României se va afla, duminică, la Varşovia, în urnele pentru tragerea la sorţi a preliminariilor Campionatului European din 2012 pentru a 14-a oară, naţionala tricoloră fiind una dintre cele 17 naţiuni participante la fiecare campanie de calificare.

Urmărește
52 afișări
Imaginea articolului FOCUS: România, la a 14-a participare în calificările turneului final al Campionatului European

FOCUS: România, la a 14-a participare în calificările turneului final al Campionatului European (Imagine: Marius Cristescu/Mediafax Foto)

La prima ediţie a preliminariilor Cupei Europene a Naţiunilor, cea din 1960, aşa cum a fost denumit Campionatul European până în 1968, au participat doar 17 naţiuni: Irlanda, Cehoslovacia, URSS, Ungaria, Franţa, Grecia, România, Turcia, Norvegia, Austria, Iugoslavia, Bulgaria, Republica Democrată Germania, Portugalia, Polonia, Spania şi Danemarca.

De la acea ediţie au lipsit reprezentantele Marii Britanii (Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor), Italia, Republica Federală Germană, precum şi majoritatea statelor nordice (Suedia, Finlanda şi Islanda).

La primele două ediţii nu au existat grupe preliminare, ci doar un turneu în sistem eliminatoriu, cu manşe tur-retur, iar echipele ajunse în semifinalele competiţiei îşi disputau trofeul într-una din ţările calificate în penultimul act.

Cele mai severe înfrângeri ale României în preliminariile Campionatului European s-au înregistrat contra Spaniei (scor 0-6, la 1 noiembrie 1962, într-un meci disputat pe stadionul "Santiago Bernabeu" din Madrid) şi împotriva Elveţiei (1-7, la 24 mai 1967 la Zurich, când singurul gol al României a fost marcat de Nicolae Dobrin, la scorul de 7-0 pentru gazde). Pe teren propriu, cea mai grea înfrângere a României a fost cea cu Danemarca, scor 2-5, de pe fostul Stadion Naţional "Lia Manoliu", din preliminariile turneului final din Portugalia 2004.

Cele mai clare victorii ale României în preliminariile CE au fost înregistrate contra naţionalelor din Cipru (7-0, la 23 aprilie 1967, la Bucureşti), Liechtenstein (7-0, la 2 septembrie 1998, la Bucureşti), San Marino (6-0, la 5 decembrie 1990, la Bucureşti), Danemarca (6-1, la 11 mai 1975, la Bucureşti) şi Albania (6-1, la 21 noiembrie 2007, în ultimul meci disputat pe Stadionul Naţional "Lia Manoliu", înainte ca acesta sa fie demolat).

Din 1968, de la introducerea grupelor preliminare al CE, reprezentativa României a disputat 86 de partide, dintre care a câştigat 49, a remizat de 23 de ori, iar 14 meciuri au fost pierdute. Golaverajul este de 174-71.

România s-a calificat la doar patru turnee finale ale Campionatului European: Franţa 1984, Anglia 1996, Belgia/Olanda 2000 şi Austria/Elveţia 2008.

Prima calificare la un turneu final al Campionatului European a venit abia în 1983, când naţionala României, antrenată de Mircea Lucescu, a câştigat grupa din care făcea parte şi campioana mondială din 1982, Italia.

În 1995, România, sub conducerea lui Anghel Iordănescu, reuşea cea de-a doua calificare la un turneu final de Campionat European, depăşind în grupe reprezentativa Franţei. La turneul final din Anglia, România a înregistrat trei înfrângeri (0-1 cu Franţa, 0-1 cu Bulgaria şi 1-2 cu Spania).

La ediţiile din 1984 (grupă cu Spania, Portugalia şi RFG), 1996 (Bulgaria, Spania şi Franţa) şi 2008 (Franţa, Olanda şi Italia), reprezentativa României nu a reuşit să treacă de faza grupelor.

Cel mai bun rezultat din istorie a fost înregistrat la turneul final din Belgia şi Olanda, când echipa pregătită de Emerich Ienei, în care evoluau, printre alţii, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu, Miodrag Belodedici, Dan Petrescu, Bogdan Stelea, Cristian Chivu sau Adrian Mutu, s-a calificat în sferturile de finală ale competiţiei, reuşind să iasă dintr-o grupă din care mai făceau parte Portugalia, Germania şi Anglia. În faza eliminatorie, România avea să fie învinsă de Italia, cu scorul de 2-0.

Singura victorie a României la turneele finale ale Campionatului European s-a înregistrat tot la ediţia din 2000, când în meciul decisiv, "tricolorii" au trecut de Anglia, cu scorul de 3-2 (1-2), după ce au remizat, scor 1-1, cu Germania şi au pierdut, scor 0-1, cu Portugalia.

Ultima calificare la un turneu final european a avut loc la competiţia găzduită de Austria şi Elveţia, când România a făcut parte din aceeaşi grupă cu Olanda, Italia (campioana mondială en-titre) şi Franţa (vicecampioană mondială). Reprezentativa antrenată la acea vreme de Victor Piţurcă a reuşit două remize (0-0 contra Franţei şi 1-1 împotriva Italiei) şi o înfrângere, 0-2 în faţa Olandei, ratând calificarea în sferturi.

Reprezentativa României a fost cel mai aproape de semifinalele Campionatului European în 1972, când în sferturi a fost eliminată de Ungaria. După cele două meciuri, disputate în sistem tur-retur, scorul a fost egal 3-3, la acea vreme necontând golurile marcate în deplasare. La rejucarea pe teren neutru, la Belgrad, Ungaria s-a impus cu scorul de 2-1.

De asemenea, la prima ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor, cea din 1960, România a trecut în faza optimilor de reprezentativa Turciei, cu scorul general de 3-2, iar în sferturi a fost eliminată de Cehoslovacia, cu scorul general de 5-0.

Competiţia din Ucraina şi Polonia din 2012 este ultima care va avea la start 16 echipe naţionale, din 2016 urmând ca numărul participantelor să crească la 24.

Tragerea la sorţi a preliminariilor Campionatului European din 2012, ce se va disputa în Polonia şi Ucraina, va avea loc, duminică, de la ora 13.00, în Palatul Ştiinţei şi Culturii din Varşovia.

România se află în urna a doua a tragerii la sorţi de duminică. Selecţionerul Răzvan Lucescu, directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, secretarul general Adalbert Kassai şi directorul sportiv Daniel Prodan vor face parte din delegaţia care va participa la tragerea la sorţi a preliminariilor CE din 2012.

Componenţa urnelor valorice este următoarea:

Urna 1: Spania, Germania, Olanda, Italia, Anglia, Croaţia, Portugalia, Franţa, Rusia

Urna 2: Grecia, Cehia, Suedia, Elveţia, Serbia, Turcia, Danemarca, Slovacia, România

Urna 3: Israel, Bulgaria, Finlanda, Norvegia, Irlanda, Scoţia, Irlanda de Nord, Austria, Bosnia-Herţegovina

Urna 4: Slovenia, Letonia, Ungaria, Lituania, Belarus, Belgia, Ţara Galilor, Macedonia, Cipru

Urna 5: Muntenegru, Albania, Estonia, Georgia, Moldova, Islanda, Armenia, Kazakhstan, Liechtenstein

Urna 6: Azerbaidjan, Luxemburg, Malta, Insulele Feroe, Andorra, San Marino.

Conform UEFA, în aceste preliminarii se vor forma şase grupe a câte şase echipe naţionale şi trei grupe cu câte cinci. La turneul final se vor califica ocupantele primului loc în fiecare grupă plus echipa naţională cel mai bine clasată pe locul doi. Celelalte opt echipe de pe locul doi vor juca meciuri de baraj în sistem tur-retur.

(Material realizat de Andrei Mazurchievici, andrei.mazurchievici@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici