FOCUS: Rugby fără vârstă, Gică Văcaru joacă la 54 de ani în campionatul Ungariei

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 19 mai.)

Urmărește
18 afișări

Fostă uvertură la Olimpia şi Focşani, Gheorghe "Gică" Văcaru (54 de ani) joacă încă rugby, în campionatul Ungariei, la echipa a doua a clubului Kecskemeti, care evoluează în liga secundă.

Totodată, el antrenează formaţia din prima ligă a grupării şi reprezentativa sub 20 de ani a Ungariei, în timp ce la naţionala de seniori din ţara vecină este consilier tehnic.

"Simţeam nevoia unei schimbări. Câştig mai puţini bani decât în România, dar aici este respectat sportivul, nu ca la noi", se destăinuie Văcaru.

El lucrează de doi ani în Ungaria la Kecskemeti, o localitate aflată la 70 de kilometri de Budapesta, club ce a obţinut, anul trecut, titlurile de vicecampion al Ungariei la seniori, tineret, juniori, cadeţi, rugby în 7 şi rugby pe plajă, deşi gruparea este una eminamente amatoare.

Deşi are 54 de ani, o vârstă la care alţii se ocupă de creşterea nepoţilor, Văcaru încă practică sportul care l-a consacrat. În ultima întâlnire disputată în liga secundă, pentru echipa a doua a clubului, Văcaru a reuşit să înscrie opt puncte într-o partidă terminată la egalitate (32-32). “Aveam mai mulţi jucători indisponibili şi cum nu mă dau la o parte în astfel de situaţii, am intrat în teren. Am jucat demi de mele şi apoi uvertură. Am şi marcat opt puncte, transformând loviturile de după eseuri”, spune Văcaru.

Datorită experienţei sale, oficialii federaţiei ungare i-au oferit lui Văcaru postul de antrenor la naţionala sub 20 de ani, dar şi pe cea de consilier tehnic la naţionala de seniori. Obiectivul iniţial a fost acela de a nu mai pierde meciurile la peste 90 de puncte, însă bunicul-sportiv-antrenor român şi-a dorit mai mult. “Prima dată obiectivul era să nu mai luăm câte 90 de puncte pe meci. Să ajungem undeva la 60. Însă eu le-am spus celor din federaţie ca am alte obiective. Ei erau obişnuiţi să vină cu soţiile în cantonament, apoi au ajuns să vadă ce reprezintă de fapt un stagiu adevărat, cu trei antrenamente pe zi. Acum ne batem la seniori cu Lituania, chiar şi cu Polonia. La U20 avem o trupă foarte bună. Pot să vă spun că la această categorie punem probleme României, dar încă nu îi învingem”, îşi prezintă Văcaru obiectivele.

Kecskemeti a învins în weekend pe Exils în finala mică a campionatului Ungariei, cu scorul de 36-10. În prima ligă ungară evoluează doar trei echipe, iar după terminarea sezonului regulat, cele trei formaţii împreună cu prima clasată din a doua ligă dispută semifinalele întrecerii interne. Campionatul Ungariei a fost câştigat de Battai Buldogs, care a eliminat pe Kecskemeti în semifinale. De menţionat că Kecskemeti este o echipă în totalitate amatoare, în timp ce Buldogs şi Estergomi sunt singurele cluburi semi-profesioniste.

La meciul cu Buldogs din semifinale (pierdut cu 19-32), un jucător de la Kecskemeti a fost muşcat de mână de către un adversar, sportivul pregătit de Văcaru sângerând abundent. Tehnicianul român a povestit că în urma acestui incident, între jucătorii celor două formaţii s-a iscat o bătaie generală. “Ne-am jucat şansa noastră, deşi întâlneam o echipă semiprofesionistă. La un moment dat, la jumătatea primei reprize, conduceam cu 7-3, iar unul dintre băieţii noştri a fost muşcat de mână de un adversar, acesta sângerând puternic. Venele i-au fost secţionate, iar ai noştri, când au văzut aşa grozăvie, au pornit o bătaie generală. Meciul s-a întrerupt, iar pe urmă am mai avut încă două încăierări la care a participat toată lumea”, a rememorat Văcaru.

Cazuri similare de sportivi, care au evoluat în competiţii organizate la vârste înaintate:

Remus Drăgăniţă - fost câştigător al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua în 1977, joacă handbal în Liga a II-a la Interhandball Bucureşti, deşi are 58 de ani.

Pompiliu Barbu - este cel mai în vârstă jucător de fotbal din România. La 63 de ani, Barbu este legitimat în Liga a IV-a argeşeană la Dinamic Mioveni.

Sadayoshi Morita - în 2005, la vârsta de 90 de ani a devenit cel mai în vârstă jucător de rugby. Morita a descoperit rugby-ul în 1934, iar în 2005 evolua într-o ligă pentru oamenii trecuţi de 40 de ani. Secretul său? Mânca foarte mult. “Dacă nu erau sprinturile din timpul meciului, aş fi putut juca până la 110 ani”.

Sir Stanley Matthews - la vârsta de 55 de ani a evoluat în prima ligă malteză, la Hibernians FC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici