FOCUS: Sezonul 2008/2009 ar putea fi primul din istoria Ligii I cu nocturnă pe toate stadioanele

Sezonul care va debuta la 26 iulie ar putea fi primul din istoria de 91 de ani a primei divizii din România în care toate cele 18 echipe ar dispune de nocturnă, în cazul în care grupările FC Braşov, Oţelul Galaţi şi Gaz Metan Mediaş vor finaliza lucrările pentru realizarea instalaţiilor.

Urmărește
189 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Sezonul 2008/2009 ar putea fi primul din istoria Ligii I cu nocturnă pe toate stadioanele

FOCUS: Sezonul 2008/2009 ar putea fi primul din istoria Ligii I cu nocturnă pe toate stadioanele

Primul meci de fotbal disputat în România sub lumina reflectoarelor a avut loc în urmă cu 75 de ani, la data de 13 septembrie 1933, pe arena "Romcomit", între CFR Bucureşti şi Ujpest Budapesta, scor 2-3.

După Stadionul Romcomit din Bucureşti, demolat în anul 1934 din ordinul Regelui Carol al II-lea pentru a fi construit actualul complex studenţesc de lângă Facultatea de Drept, următoarea arenă care a beneficiat de instalaţie de nocturnă a fost cea a formaţiei Farul Constanţa. Nocturna de pe stadionul Farul a fost ridicată în anul 1970, însă a fost folosită pentru puţin timp. Aceasta a fost repornită după lucrările de modernizare la care a fost supusă arena constănţeană în anul 1999.

În 1976, s-a decis montarea unei instalaţii de nocturnă şi la fostul stadion 23 August, arenă demolată de curând pentru a face loc uneia moderne.

În 1991, stadionul Steaua, club subordonat la acea dată Ministerului Apărării Naţionale, a fost primul care a beneficiat de o instalaţie de iluminare după 1989. Această arenă a găzduit multe dintre meciurile echipei naţionale din ultimii 17 ani.

În 1995, au fost finalizate lucrările la arena Cotroceni, aparţinând Băncii Naţionale a României, noul stadion - primul construit în întregime după Revoluţie - având o nocturnă 1.675 de lucşi.

În ultimii ani, ritmul de realizare a unor asemenea instalaţii a crescut. La începutul sezonului trecut, zece echipe dispuneau de nocturnă: CFR Cluj (inaugurată în 2007), FC Timişoara (2003), Dinamo (2003), Rapid (2000), Steaua (1991), Ceahlăul Piatra Neamţ (2006), Dacia Mioveni (2006), Farul Constanţa (1970), Universitatea Craiova (2002) şi Politehnica Iaşi (2006). Ulterior, în timpul sezonului 2007/2008, formaţiile Unirea Urziceni, Pandurii Târgu Jiu, UTA Arad şi FC Vaslui şi-au finalizat lucrările pentru realizarea acestor instalaţii.

În prezent, în România există 22 de stadioane de fotbal dotate cu instalaţii de nocturnă, dintre care 15 în Liga I, 6 în Liga a II-a şi unul în Liga a III-a, aparţinând formaţiei Electrosid Titu.

În eşaloanele inferioare, şapte formaţii au stadioanele dotate cu instalaţie de nocturnă: Ceahlăul Piatra Neamţ, UTA Arad şi Dacia Mioveni (toate trei retrogradate din primul eşalon la finalul sezonului 2007/2008), FCM Bacău, Progresul Bucureşti şi FC CSM Ploieşti, în Liga a II-a. Formaţia de liga a treia Electrosid Titu a inaugurat nocturna în octombrie 2007, cu ocazia unui meci amical disputat în compania echipei Rapid, pierdut cu 1-3.

În acest moment, 13 echipe din Liga I dispun de instalaţie de nocturnă: CFR Cluj, Steaua, Rapid, Dinamo, Unirea Urziceni, FC Timişoara, FC Vaslui, Universitatea Craiova, Poli Iaşi, Pandurii Târgu Jiu, Farul Constanţa, Gloria Buzău, FC Argeş. CS Otopeni va disputa disputa meciurile de pe teren propriu pe Stadionul Astra din Ploieşti.

Gloria Buzău este ultima echipă care şi-a inaugurat nocturna în meciul disputat, miercuri, în compania formaţiei Universitatea Craiova.

A 15-a formaţie care va beneficia de instalaţie de nocturnă va fi Gloria Bistriţa, lucrările urmând a se finaliza în cursul lunii iulie, în timp ce oficialii cluburilor Oţelul Galaţi şi FC Braşov au precizat că amenajarea instalaţiilor va fi gata în luna noiembrie.

Nou promovata în prima ligă, Gaz Metan Mediaş, este singura echipă care nu a demarat încă lucrările la instalaţia de nocturnă. "În această vară sigur nu vom demara lucrările. Am trimis contractul pentru nocturnă şi cred că ori în vacanţa de iarnă, ori când se va termina campionatul vom începe construirea ei. Lucrările vor dura cam patru luni", a spus managerul clubului ardelean, Iosif Biro.

Directorul Departamentului de Licenţiere din cadrul FRF, Viorel Duru, se declară mulţumit de această situaţie şi precizează că deţinerea unei instaţiii de iluminat devine obligatorie pentru cluburile din Liga I din sezonul 2009/2010. "Acest lucru nu poate decât să ne bucure. Avem nevoie de nocturne pentru că şi clima e din ce în ce mai caldă. A fost şi o hotărâre a Comitetului Executiv al FRF care a decis ca toate echipele din Liga I să dispună de nocturnă, aplicabilitatea sa fiind însă din sezonul 2009/2010", a declarat Duru, agenţiei MEDIAFAX.

La Stadionul Tineretului din Braşov se montează deja doi stâlpi de nocturnă. "FC Braşov a început deja lucrările la nocturnă şi până la sfârşitul lunii noiembrie va fi gata, doi dintre stâlpi erau în curs de montare. Îşi construiesc şi o peluză acum, va fi un stadion cochet", a completat Duru.

Viorel Duru consideră că grupările din prima ligă trebuie să investească acum pentru asigurarea securităţii jucătorilor şi a spectatorilor. "Trebuie investiţi în continuare bani pentru asigurarea jucătorilor şi a spectatorilor. Mai trebuie investiţi mulţi bani în turnicheţi şi în eliberarea biletelor electronice", a adăugat Duru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici