FOCUS: Wembley, arena pe care Barca şi Man. Utd. au câştigat primele Cupe ale Campionilor Europeni

FC Barcelona şi Manchester United se întâlnesc, sâmbătă, pentru o doua oară într-o finală de Liga Campionilor, de această dată pe noul stadion Wembley, unde combatantele au câştigat primele lor Cupe ale Campionilor Europeni, spaniolii în 1992, iar englezii în 1968.

Urmărește
13 afișări

FC Barcelona a câştigat prima Cupă a Campionilor Europeni în 1992, după ce a învins pe Sampdoria, cu un gol în prelungiri al lui Ronald Koeman. În total, gruparea catalană are trei trofee ale Cupei Campionilor Europeni/Liga Campionilor - 1992 (1-0 cu Sampdoria), 2006 (2-1 cu Arsenal) şi 2009 (2-0 cu Manchester United). De asemenea, Barcelona a pierdut şi trei finale ale celei mai importante competiţii europene, 1960/1961 (2-3 cu Benfica, la Berna), 1985/1986 (0-2, după loviturile de departajare cu Steaua Bucureşti, la Sevilla) şi 1993/1994 (0-4, în finala de la Atena cu AC Milan).

Manchester United a câştigat în 1968 primul trofeu al CCE, pe Wembley, după o finală cu Benfica Lisabona, scor 4-1 tot după prelungiri, prin reuşitele lui Booby Charlton, George Best şi Brian Kidd.

United a mai cucerit cea mai importantă competiţie europeană rezervată cluburilor în 1999 (2-1 cu Bayern Munchen, la Barcelona) şi 2008 (5-4, după loviturile de departajare cu Chelsea, la Moscova) şi a pierdut finala din 2009 (0-2 cu Barcelona, la Roma)

Managerul englezilor, Sir Alex Ferguson, are ocazia să devină primul antrenor cu trei trofee ale Ligii Campionilor, în timp ce rivalul său de la FC Barcelona, Josep Guardiola (40 de ani), ar putea fi cel mai tânăr antrenor care câştigă două trofee LC.

Din punct de vedere al formei din acest sezon, finala de la Londra o are ca favorită pe FC Barcelona, în ciuda faptului că Manchester United a primit doar patru goluri în acest sezon al Ligii Campionilor. De asemenea, FC Barcelona îi are în echipă pe Messi, Iniesta şi Xavi, care au ocupat primele trei poziţii în clasamentul Balonul de Aur - FIFA.

În schimb, Manchester United se va baza pe un trident ofensiv foarte eficient, Giggs-Rooney-Chicharito Hernandez.

FC Barcelona şi Manchester United s-au mai întâlnit până acum de 10 ori în cupele europene, palmaresul fiind următorul: 10 3 4 3 17-14. Ultima întâlnire dintre cele două formaţii a avut loc în finala din 2009, când FC Barcelona s-a impus cu scorul de 2-0, prin reuşitele lui Eto'o şi Messi.

FC Barcelona a ajuns în ultimul act în acest sezon, după ce a trecut de FC Copenhaga, Rubin Kazan şi Panathinaikos Atena, în faza grupelor, Arsenal (optimi), Şahtior (sferturi) şi Real Madrid (semifinale).

Manchester United a depăşit pe Valencia, Glasgow Rangers şi Bursaspor (în faza grupelor), Olympique Marseille (optimi), Chelsea Londra (sferturi) şi Schalke 04 (semifinale).

În întrecerile interne, atât Manchester United, cât şi FC Barcelona şi-au adjudecat titlurile, chiar în faţa echipelor pe care le-au eliminat în semifinale, Real Madrid, respectiv sferturi, Chelsea Londra.

Printre jucătorii reprezentativi ai Barcelonei se află aproape întreaga echipă: fundaşii Puyol, Pique şi Dani Alves, mijlocaşii Xavi, Iniesta şi Sergio Busquets şi atacanţii David Villa, Pedro şi Messi. Manchester United se bazează pe experimentatul portar Edwin van der Sar, cuplul de fundaşi centrali Nemanja Vidici şi Rio Ferdinand, mijlocaşii Paul Scholes, Ryan Giggs şi Michael Carrick şi atcanţii Wayne Rooney şi Chicharito Hernandez.

FC Barcelona, echipa probabilă: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Pique, Puyol - Busquets, Xavi, Iniesta - Pedro, Messi, Villa. Antrenor: Josep Guardiola.

Manchester United, echipa probabilă: Van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidici, Evra - Carrick, Giggs - Valencia, Park - Rooney, Chicharito. Antrenor: Alex Ferguson.

Finala Ligii Campionilor va fi condusă de o brigadă de arbitri din Ungaria, avându-l la centru pe Viktor Kassai, în vârstă de 35 de ani. El va fi ajutat de asistenţii Gabor Eros şi Gyorgy Ring, de asistenţii suplimentari Mihaly Fabian şi Tamas Bognar. Arbitru de rezervă va fi Istvan Vad.

Câştigătoarea Ligii din acest sezon va primi un premiu record, valorând 126 de milioane de euro, în timp ce învinsa va încasa 73 de milioane de euro.

Impactul economic al finalei este estimat la 369 de milioane de euro, în creştere cu 17,5 milioane de euro faţă de anul trecut şi cu 59 de milioane de euro mai mult decât ultimul act al competiţiei din 2009, când cele două echipe s-au întâlnit la Roma.

Oraşul gazdă al întâlnirii, Londra, aşteaptă un profit net evaluat la 52 de milioane de euro, banii rezultând din sumele cheltuite de fani la stadion, pentru cazare, mâncare şi băutură. Londra beneficiază astfel de faptul că cele mai puternice două echipe ale Europei se vor întâlni în ultimul act al competiţiei.

Finala Ligii Campionilor se va disputa sâmbătă, de la ora 21.45, pe stadionul Wembley din Londra, care are o capacitate de 90.000 de locuri.

Wembley va găzdui a şasea finală a Ligii Campionilor în cei 56 de ani de istorie ai competiţiei. În primii trei ani de la redeschiderea arenei londoneze, aceasta s-a confruntat cu multe probleme legate de starea gazonului. Problema a fost rezolvată în vara anului trecut, când administraţia stadionului a decis să schimbe suprafaţa de joc. Astfel, pe Wembley este folosită aceeaşi suprafaţă ca pe stadionul celor de la Arsenal, care cuprinde un amestec de gazon natural cu 120 de milioane de fire artificiale.

Cele mai ieftine bilete pentru finala Ligii Campionilor au costat 169 de euro, la care se adaugă 30 de euro pentru rezervare. De asemenea, un pachet pentru adult şi copil are un preţ de plecare de la 381 de euro. Cele două echipe au primit câte 24.360 de bilete pentru suporteri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici