- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
FOCUS:West Ham a câştigat licitaţia pentru folosirea Stadionului Olimpic în dauna clubului Tottenham
Societatea care administrează moştenirea olimpică şi asigură valorificarea şi integrarea acesteia în viaţa economico-socială a Londrei după JO din 2012 a anunţat, vineri, că gruparea West Ham United, ocupanta ultimului loc din Premier League, va folosi Stadionul Olimpic după ediţia de vară a JO.
West Ham United s-a aflat în concurenţă cu o altă grupare londoneză, Tottenham Hotspur.
Decizia va trebui aprobată, în următoarele zile, de primarul oraşului Londra, Boris Johnson, dar şi de miniştrii Jeremy Hunt, secretarul de stat pentru cultură, olimpic, media şi sport, şi de Eric Pickles, secretarul de stat pentru comunităţi şi guverne locale.
Preşedintele Olympic Park Legacy Company (OPLC), Margaret Ford, a anunţat că decizia consiliului a fost luată în unanimitate, în urma unei şedinţe care a durat patru ore şi 20 de minute. "Am avut de luat o decizie fragilă pentru comunitatea din estul Londrei", a anunţat Ford.
OPLC, societatea britanică de stat ce are rolul de a gestiona moştenirea JO, a avut de ales între două oferte privind viitorul Stadionului Olimpic, însă misiunea acesteia nu a fost una uşoară, ţinând cont de dezbaterile puternice pe această temă care s-au născut în ultima perioadă atât la Londra, cât şi în afara Marii Britanii.
Arena ce va găzdui festivităţile de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice, precum şi concursul de atletism, reprezintă un proiect îndrăzneţ care a costat peste 537 de milioane de lire sterline (aproximativ 640 de milioane de euro). Stadionul este compus din două părţi: o parte permanentă, săpată în sol, ce reprezintă o arenă de 25.000 de spectactori şi o altă parte, supraterană, cu caracter provizoriu, reprezentând tribune cu o capacitate de 55.000 de locuri, realizate pe o structură metalică. Proiectanţii au gândit întregul ansamblu astfel încât porţiunea provizorie să poată fi dezasamblată după încheierea competiţiei, rămânând numai arena propiu-zisă, de 25.000 de spectactori.
OPLC i-a invitat anul trecut pe cei care doresc să preia în concesiune noua arenă să depună la sediul societăţii oferte privind modul în care va arăta şi funcţiona stadionul în viitor. Una dintre cerinţele importante ale OPLC era ca pista de atletism a arenei să fie păstrată de viitorul administrator şi să devină principala structură pentru competiţiile organizate de UK Athletics, federaţia engleză de atletism.
După un un amplu proces de selecţie, OPLC s-a oprit la două oferte, ambele venite de la cluburi de fotbal din Premier League: Tottenham Hotspur, aliat cu firma AEG, specializată în organizarea de spectacole de divertisment, şi West Ham United, în parteneriat cu primăria din Newham, unul dintre cartierele londoneze.
Tottenham intenţiona să demoleze în întregime stadionul şi să construiască altul în loc, de 60.000 de locuri, urmând să cheltuie alte 450 de milioane de lire sterline în acest scop, pe lângă cele 500 de milioane folosite deja. Ei au optat pentru arena olimpică după ce au constatat că modernizarea propriului stadion, White Hart Lane (capacitate actuală de 36.000 de locuri), ar costa mai mult.
Clubul de pe White Harte Lane nu dorea să păstreze pista de atletism, dar promite că va investi 20 de milioane de lire sterline în National Sports Centre din Crystal Palace Park, care a fost în ultimii 50 de ani "casa" atletismului britanic. Oficialii lui Spurs afirmau că vor moderniza arena de atletism, care va putea găzdui 40.000 de spectatori în cazul unui campionat mondial de atletism, de la 25.000 de locuri câte are în prezent.
Însă proiectul celor de la Tottenham s-a lovit deja de o primă problemă. Crystal Palace, echipă din liga a II-a engleză, vrea să părăsească Selhurst Park şi să revină pe arena pe care a evoluat din momentul înfiinţării, în 1905, până în 1914, când terenul a fost rechiziţionat de Amiralitate, după izbucnirea Primului Război Mondial. În acest sens, preşedintele Steve Parish a prezentat planul său de modernizare a Crystal Palace National Sports Centre, pe care l-a înaintat celor care deţin arena de atletism. Parish promite o pistă de atletism dar nu pe viitoarea arenă, ci în afara acesteia.
Pe lângă aceasta, numeroşi contestatari au criticat decizia celor de Tottenham de a renunţa la pista de atletism. Ei au afirmat că Londra are nevoie o pistă de alergări de nivel internaţional şi că este o greşeală să se renunţe la cea de pe Stadionul Olimpic.
Totodată, a existat o îngrijorare privind faptul că fanii vor refuza să-şi urmeze echipa favorită, dacă aceasta va părăsi "habitatul" ei istoric, cartierul Heringey pentru a se muta, opt kilometri sud-est, în Stratford.
De asemenea, West Ham United a intenţionat iniţial să renunţe la pista de atletism, dar după ce a văzut că această idee întâmpină numeroase critici şi-a adaptat proiectul şi a promis că pista va rămâne la locul ei. Planul "ciocănarilor" prevede investiţii de maximum 100 de milioane de lire sterline şi doar o "mică" modificare a actualei înfăţişări a arenei, de reducere a capacităţii de la 80.000 de locuri la 60.000.
Însă părera multora este că rezultatul va fi o arenă nepotrivită fotbalului şi că fanii nu vor dori să asiste la meciuri aici. De exemplu, distanţa minimă la peluze între teren şi tribune va fi de 45 de metri, faţă de 8 în cazul stadonului propus de Tottenham, ia distanţa maximă în zona tribunelor principale va fi de 205 metri, faţă de 175 de metri, cât sunt în proiectul rivalilor.
A existat şi o a treia posibilitate, ca stadionul să rămână dedicat atletismului, după ce vor fi îndepărtate cele 55.000 de locuri provizorii, dar autorităţile s-au temut că arena nu va fi exploatată optim.
Succesul înregistrat de West Ham United în privinţa folosirii arenei ar putea fi de scurtă durată, deoarece Tottenham Hotspur şi rivalii locali de la Leyton Orient (Liga a III-a engleză) au anunţat deja că vor contesta în instanţă decizia luată de OPLC.
West Ham s-a bucurat totuşi de susţinere politică, deoarece a promis că va păstra pista de atletism, iar cei de la Tottenham s-au arătat deranjaţi de aceste imixtiuni. Clubul Tottenham consideră că a fost atras de către autorităţi în acest joc al licitaţiei pentru stadion pentru a obţine o ofertă mai bună din partea rivalilor de la West Ham.
O altă problemă a celor de la Tottenham este aceea că OPLC a decis că Spurs nu a îndeplinit o altă condiţie, cea de redeschidere a stadionului într-un timp cât mai scurt după Jocurile Olimpice din 2012, dar şi că nu a permis o utilizare flexibilă a stadionului pentru activităţi şcolare, ale comunităţii locale, pentru publicul larg sau pentru elita sportivă. De asemenea, Tottenham îşi luase angajamentul de a îndeplini condiţiile în timp, şi nu într-o perioadă cât mai scurtă, aşa cum a solicitat OPLC.
Spurs au anunţat că amenajarea stadionului fără pistă de atletism ar fi însemnat că acesta nu ar fi folosit până în sezonul 2015/2016, în timp ce West Ham îl va deschide cu un an mai devreme, contraoferta celor de la Tottenham fiind aceea că stadionul cu 40.000 de locuri va fi deschis în acelaşi an, în timp ce întreaga arenă, care va avea 60.000 de locuri va putea primi spectatori un an mai târziu.
La rândul său, preşedintele clubului Leyton Orient, Barry Hearn, a anunţat şi el că se gândeşte să acţioneze în instanţă decizia OPLC. "Dacă decizia OPLC intră în vigoare, noi, cei de la Leyton Orient, vom deschide un proces împotriva Premier League şi vom cere compensaţii financiare, iar avocaţii noştri ne-au asigurat că acest caz va trebui reanalizat", a anunţat Hearn.
West Ham United, club din estul Londrei, este cel mai mare rival din Premier League al celor de la Leyton Orient (echipă tot din est).
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Până la ora 14:30, prezența la vot este de 29,52 %. 5,3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Geoană acuză manipulare prin exit-poll-uri: De ce minţiţi românii?
-
Primele date exit-poll din ziua votului. Rezultate alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Când aflăm cine ajunge în turul 2
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO