Fostul preşedinte al Federaţiei Sud-africane de Atletism, concediat şi interzis în sport şapte ani
Chuene şi alţi doi oficiali care erau suspendaţi, vicepreşedintele Kakata Mapoyane şi directorul ASA Simon Dlamini, au fost eliberaţi din funcţie cu efect imediat, după o anchetă a comitetului olimpic şi a Confederaţiei Sporturilor Sud-africane (SASOC).
„În plus, domnul Chuene nu va putea exercita nicio activitate în atletism sau în alt sport legat de SASOC timp de şapte ani”, se arată într-un comunicat al Comitetului Olimpic Sud-african.
Leonard Chuene a fost găsit vinovat de proasta gestiune a atletismului sud-african, de evaziune fiscală şi de abuz de bunuri publice. Între altele, el ar fi cumpărat un automobil Mercedes cu un rand, echivalentul a 10 eurocenţi.
Chuene a fost suspendat din funcţie în noiembrie 2009, pentru modul în care a gestionat cazul Caster Semenya. El a recunoscut că a minţit populaţia şi Guvernul spunând că nu ştie nimic despre testul privind identitatea sexuală a tinerei sportive. Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) a cerut efectuarea unor teste de feminitate cu puţin timp înainte ca Semenya să câştige titlul mondial la Berlin, în august 2009. Acest anunţ a scandalizat Africa de Sud şi situaţia a luat o turnură extrasportivă, având implicaţii politice şi rasiale. În presă a apărut că rezultatele testelor ar arăta că Semenya este hermafrodită.
Caster Semenya a fost autorizată să concureze din nou, în iulie 2010, după ce 11 luni nu a putut participa la competiţii în aşteptarea concluziilor unei comisii de experţi medicali.