- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (11.03.2022, 16:51)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
France Football anunţă patru schimbări importante în criteriile de atribuire a Trofeului Ballon d'Or
- France Football a anunţat vineri că va face o serie de moficări ale criteriilor de obţinere a prestigiosului trofeu Ballon d'Or.
- Revista franceză a dezvăluit că vor fi aduse patru schimbări cheie în procesul de identificare a celor mai talentaţi fotbalişti.
Urmărește
555 afișări
Ballon d'Or este considerat unul dintre cele mai prestigioase premii din fotbal, unele nume emblematice ale fotbalului mondial câştigând premiul de mai multe ori de-a lungul anilor. Se pare însă că francezii de la de France Football au ajuns la concluzia că criteriile pentru a obţine acest trofeu special trebuie modificate pentru anul în curs şi pentru anii următori.
Superstarul argentinian Lionel Messi a fost ultimul om care a obţinut premiul, legenda Barcelonei, acum la Paris Saint-Germain, fiind recunoscut în 2021 drept cel mai bun jucător de pe planetă pentru a şaptea oară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Rezultate alegeri prezidenţiale pe judeţe. Fiefuri PNL, câştigate de Călin Georgescu. Ciolacu are 16 judeţe, Lasconi - Capitala şi 4 judeţe
-
Rezultate parţiale: Georgescu, în continuare pe primul loc. Luptă strânsă între Ciolacu şi Lasconi
-
Timiş. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I. Cu cine au votat timişenii
Eternul rival Cristiano Ronaldo a obţinut trofeul de cinci ori, în timp ce Johan Cruyff, Michel Platini şi Marco van Basten au toţi trei succese în palmares. Cu toţii au fost judecaţi pe baza eforturilor depuse de-a lungul unui an calendaristic, dar acest lucru este pe cale să se schimbe.
France Football, care decernează premiul din 1956 şi care a introdus Ballon d'Or Feminin în 2018, a dezvăluit că vor fi aduse patru schimbări cheie în procesul de identificare a celor mai bune talente din lume.
În primul rând, calendarul se va baza pe sezoanele de fotbal.
„Balonul de Aur s-a născut în spiritul dezinvolt al unui pariu fără viitor, menit în primul rând să anime paginile unui ziar la sfârşit de an, dar este încă aici, 66 de ani mai târziu. Cu acelaşi triptic simplist: reguli, un juriu de jurnalişti şi un trofeu”, scriu cei de la France Footbal.
Evoluţiile sale au fost rezultatul natural al evoluţiei fotbalului mondial. Mai întâi, în 1995, a fost extinsă la jucătorii din întreaga lume care participă la un Campionat European. Apoi, în 2007, a fost deschis complet, fără a se face distincţie de naţionalitate sau teritoriu.
În 2018 s-a trecut la crearea Balonului de Aur feminin. Aceste evoluţii majore au permis trofeului să devină mai mult şi mai bine ancorat în realităţile fotbalului contemporan.
„Aşadar, anul acesta ni s-a părut că Ballon d'Or trebuie să evolueze. Pentru a fi din ce în ce mai inovatoare. Acest lucru ar putea fi văzut ca un răspuns la critici, uneori pertinente. Dar este mai presus de toate dorinţa, după 65 de ediţii, de a ne asigura în mod constant că trofeul este ireproşabil şi exemplar.”, a firmă iniţiatorii premiului.
„Balonul de Aur este uneori blocat în câteva obiceiuri învechite, aşa că a suferit o mică întinerire şi uşoare modificări, pentru a rămâne în ton cu cerinţele, specificităţile şi evoluţiile fotbalului contemporan. Cele patru modificări detaliate mai jos, care vor intra în vigoare de la următoarea ediţie, au ca scop consolidarea condiţiilor şi principiilor unei alegeri în care transparenţa şi corectitudinea rămân pilonii principali.”
1. Un calendar mai coerent
Deoarece premiul a fost conceput iniţial pentru a celebra cel mai bun jucător al anului, de atunci nu a existat nicio schimbare în această privinţă. BO îl celebrează pe cel mai puternic jucător din ianuarie până în decembrie, ceea ce obligă, de facto, să se judece şi să se evalueze două jumătăţi de sezon - ianuarie-iulie şi august-decembrie (uneori cu schimbări de club în intersezon) - mai degrabă decât un sezon în întregime şi în continuitate.
Prin urmare, prin deplasarea uşoară a calendarului, renunţând la ritmul calendaristic şi aliniind BO (masculin şi feminin) cu sezonul fotbalistic clasic - din august, care coincide cu începutul marilor campionate şi al preliminariilor europene, până în iulie următor, care corespunde cu tragerea cortinei pentru toate competiţiile, naţionale şi internaţionale, inclusiv pentru echipele naţionale -, ajungem la o clarificare a performanţelor care vor fi contabilizate şi evaluate.
Următoarea ediţie va lua, aşadar, în considerare întregul sezon 2021-22, care se va încheia cu Euro feminin (6-31 iulie 2022). Cupa Mondială din Qatar (21 noiembrie - 18 decembrie 2022) va fi inclusă în ediţia din 2023 a Balonului de Aur.
2. Liste şi mai puternice
Pentru că Ballon d'Or începe cu întocmirea celebrelor liste de nominalizări (treizeci pentru masculin, douăzeci pentru feminin şi zece pentru trofeele Yachine şi Kopa), s-a decis consolidarea acestei etape esenţiale. Pentru a prezenta o selecţie de candidaţi cât mai corectă, incontestabilă şi relevantă, s-a decis să se schimbe procesul care, până atunci, implica în principal redacţia France Football. Pe lângă listele jurnaliştilor FF (şi L'Équipe), se vor adăuga listele ambasadorului BO, Didier Drogba (pentru BO masculin şi trofeele Yachine şi Kopa), precum şi lista celui mai perspicace alegător de la ediţia precedentă.
Pentru competiţia masculină, următoarea ediţie este câştigată de vietnamezul Truong Anh Ngoc (The Thao & Van Hoa), care a dat exact primele cinci locuri, la fel ca şi neozeelandezul Gordon Watson (OFC TV), deşi a fost mai puţin relevant pentru Trofeul Yachine.
La categoria feminină, jurata cehă Karolina Hlavackova (Ruik), singura care a acordat podiumul potrivit, va trebui să îşi prezinte cele douăzeci de candidate. Din aceste liste multiple, listele oficiale finale vor fi dezvăluite în septembrie.
3. Un sistem de vot mai exigent
Pentru că Ballon d'Or a trecut de la şaisprezece juraţi europeni (1956) la o sută şaptezeci (2021) răspândiţi în întreaga lume, se poate mândri cu o universalitate uimitoare şi incontestabilă. Acest lucru contribuie la influenţa şi reputaţia sa. Cu toate acestea, este judecata de zece ori mai rafinată şi mai bună cu de zece ori mai mulţi juraţi? Nu cumva dimensiunea gigantică a juriului ar putea sfârşi prin a-l slăbi? Deschiderea către ţările „mici" (cele care nu au nici o cultură fotbalistică naturală mare, nici o legitimitate istorică şi nici un acces evident la imagini ale principalelor competiţii) nu a riscat din când în când să paraziteze votul, din cauza lipsei de cunoştinţe sau de expertiză?
Deoarece nu se punea problema să se renunţe la principiul democratic fondator (toate voturile sunt egale, indiferent de ţară), ideea a fost de a limita juriul la o „elită", la adevăraţii cunoscători. Astfel, doar reprezentanţii primelor 100 de ţări din clasamentul FIFA (şi primii 50 pentru feminin) vor fi calificaţi pentru a vota. Această înăsprire consolidează nivelul de expertiză şi limitează voturile (rare) fanteziste. Ceea ce se va pierde în pitoresc va fi câştigat în legitimitate şi fiabilitate.
4. Reguli mai clare
Deoarece normele nu s-au schimbat prea mult de la crearea lor, iar criteriile dau frecvent naştere la dezbateri, am considerat că este oportună actualizarea ierarhiei elementelor care alcătuiesc votul pentru o mai mare coerenţă şi claritate. Şi pentru a evita eventualele ambiguităţi. Ballon d'Or este un premiu individual. Prin urmare, în mod logic, criteriul numărul unu se va concentra pe performanţele individuale şi pe caracterul decisiv şi impresionant al concurenţilor.
Deoarece fotbalul este încă un sport de echipă, criteriul numărul 2 se va concentra pe performanţele colective şi pe rezultatele obţinute pe parcursul sezonului. În cele din urmă, criteriul numărul 3 se referă la clasa jucătorului şi la simţul fair-play-ului. Pentru că şi exemplaritatea contează. Cei mai atenţi vor fi observat dispariţia criteriului "cariera jucătorului". Acesta este un mod de a considera cursa pentru Balonul de Aur ca pe o competiţie deschisă, şi nu ca pe un apanaj.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:45
LIVE TEXT Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Călin Georgescu e pe primul loc. Diferenţă dintre Ciolacu şi Lasconi a scăzut din nou: sub 7500 de voturi. Mai sunt de numărat câteva zeci de secţii din Bucureşti, Marea Britanie, SUA şi Canada
-
astăzi, 06:20
Cum a votat Diaspora pentru preşedintele României. Mai sunt de numărat voturi în SUA şi Canada