Fumatul, un viciu răspândit printre fotbalişti

În ciuda acţiunilor din ce în ce mai numeroase de conştienizare a efectelor negative ale fumatului şi de încurajare a renunţării la tutun, mulţi fotbalişti profesionişti cunoscuţi continuă să fumeze, făcând-o de multe ori în public, chiar cu riscul unor sancţiuni din partea cluburilor.

Urmărește
4006 afișări
Imaginea articolului Fumatul, un viciu răspândit printre fotbalişti

Fumatul, un viciu răspândit printre fotbalişti (Imagine: Shutterstock)

Fundaşul Jeremy Mathieu, recent transferat la FC Barcelona, a recunoscut, într-un interviu acordat cotidianului El Mundo Deportivo, că mai fumează din când în când. O imagine care-l surprinde pe fotbalistul francez cu ţigara circulă pe reţelele de socializare, iar reporterul jurnalului spaniol l-a întrebat cu privire la pasiunea lui pentru fumat.

"Este o chestiune personală. Nu sunt un fumător înrăit, care fumează un pachet pe zi. De exemplu, sunt 15 zile de când nu am mai fumat. Mai fumez din când în când, dar nu o fac zilnic. Ştiu ce s-a publicat, dar nu este important. Tot ce contează este ce faci pe teren", a explicat Mathieu.

El este doar un fotbalist pe o lungă listă de jucători fumători. Tânărul mijlocaş al echipei Arsenal Jack Wilshere a fost fotografiat într-o piscină, trăgând din ţigară la o petrecere la Las Vegas, în această vară. Managerul Arsene Wenger nu şi-a ascuns dezaprobarea faţă de gestul elevului său, care nu apărea pentru prima dată într-o astfel de ipostază.

"Poţi să-ţi strici sănătatea acasă. Poţi să fumezi acasă, poţi să bei acasă şi nimeni nu te vede. Dar când ieşi în societate, îţi strici şi reputaţia. Societatea engleză este foarte sensibilă la fumat, mult mai mult decât în Franţa şi în sudul Europei", declara Wenger, anul trecut, după ce Wilshere fusese "prins" fumând în faţa unui club.

Paul Scholes, fost jucător la Manchester United, acum comentator la BT Sports, nu consideră o mare problemă faptul că Wilshere mai trage din ţigară. Scholes şi-a amintit, glumind un pic, că în vestiarul lui United tăiai fumul cu cuţitul dimineaţa. "Fabien Barthez şi Laurent Blanc nu începeau antrenamentul până nu fumau o ţigară", a povestit fostul mijlocaş.

"Prefer fumătorii alcoolicilor", a explicat managerul Alex Ferguson, cunoscut pentru disciplina pe care o instaurase la United, uşoara sa "toleranţă" când vine vorba de ţigări.

De altfel, la Manchester United, fotbaliştii fumători nu fost şi nu sunt o raritate. Wayne Rooney şi Dimităr Berbatov se numără de asemenea printre aceştia.

Ashley Cole fuma din greu în vacanţele pe care şi le petrecea la Los Angeles, fiind susprins de paparazzi de mai multe ori. El a devenit mai atent în momentul în care la Chelsea a sosit ca manager Jose Mourinho. Portughezul nu acceptă astfel de derapaje, iar Fabio Coentrao a fost scos din echipă la un meci al Realului din 2012, după ce au apărut imagini ce-l înfăţişau trăgând cu nesaţ dintr-o ţigară, în uşa unui restaurant, de ziua sa.

Germanul Mesut Ozil, olandezul Wesley Sneijder şi polonezul Wojciech Szczesny au dovedit la rândul lor că fumatul este fără frontiere în rândul fotbaliştilor.

Mario Balotelli, cu cinci ţigări pe zi, figurează şi el lista fumătorilor, iar fostul său antrenor Roberto Mancini a încercat să-l dezveţe de aceste viciu când cei doi erau la Manchester City, fără succes însă.

Fumatul a avut mari adepţi în fotbal şi în trecut. Zinedine Zidane a fost şi el surprins la ţigară, înaintea semifinalei cu Portugalia de la Cupa Mondială din 2006. Gestul său a fost unul surprinzător ţinând cont de faptul că, în 2002, el participase activ la o campanie antifumat.

Brazilianul Socrates şi croatul Robert Prosinecki obişnuiau să fumeze două pachete de ţigări în timpul carierei lor, în timp ce olandezul Johan Cruyff fuma de la vârste fragede. Cruyff fuma o ţigară în pauza meciurilor, iar antrenorul Hennes Weisweiler a vrut să pună capăt acestui obicei. Însă rezultatul a fost demiterea tehnicanului german de la FC Barcelona.

"Fotbalul mi-a dat totul în viaţă, fumatul era aproape să-mi ia totul", a mărturisit Cruyff, obligat să se lase de fumat, în 1991, după ce a suferit o operaţie de dublu bypass.

Până la jumătatea secolului trecut, fotbaliştii făceau reclame la ţigări. În anii 30, Dixie Dean promova ţigările Carrera Club, iar două decenii mai târziu marele Stanley Matthews "recomanda" ţigările Craven A, deşi jucătorul care evolua atunci la Blackpool nu era fumător.

În România, Marius Constantin, Cosmin Moţi, cu "trei pachete pe zi", potrivit lui Cornel Dinu, Cristi Pulhac, Bogdan Lobonţ, Adrian Mutu, chiar şi fostul căpitan al naţionalei Cristian Chivu, şi mai demult Nicolae Dobrin, Marius Lăcătuş sunt doar câţiva dintre jucătorii care au sau au avut ca viciu fumatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici