Gheorghe Constantin: Nu e corect ce mi se întâmplă, e o mare nedreptate

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, după ce a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Mită pentru arbitri 1", că i s-a făcut o mare nedreptate.

Urmărește
580 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Constantin: Nu e corect ce mi se întâmplă, e o mare nedreptate

Gheorghe Constantin: Nu e corect ce mi se întâmplă, e o mare nedreptate (Imagine: Costi Tudor/Mediafax Foto)

"Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Ploieşti în 2013. După 10 sau 11 şedinţe s-a schimbat preşedintele completului, a venit cineva de la Piteşti... În două şedinţe m-a executat! Mi-a fost schimbată încadrarea din luare de mită în constituire de grup infracţional organizat... Este ilogic, ilogic! Cum, acuzaţia iniţială a fost că am luat mită şi apoi s-a ajuns la grup infracţional? Se bate cap în cap! Grup infracţional înseamnă ca mai multe persoane să facă ilegalităţi şi să împartă banii nu ca unul din grup să-i dea celuilalt mită! În dosar scria că am fost supravegheat la o întâlnire cu Penescu. Am cerut să se facă procesul verbal, să-mi arate şi mie ce s-a întâmplat la acea întâlnire! De ce nu au spus că m-am întâlnit, că am luat mită, de ce nu mi-au făcut flagrant? De ce? Scrie doar că am fost supravegheat!", a spus Constantin.

Fostul arbitru internaţional a afirmat că se gândeşte să facă apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "În fine, nu s-a putut dovedi că am luat mită, mită care nu există şi a fost schimbată încadrarea! Mă gândesc să fac apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar ştiu că e costisitor şi oricum durează cine ştie câte luni. Eu dimineaţă mă prezint unde trebuie, dimineaţă o să fiu la Colibaşi. Nu doresc la nimeni să treacă prin ce trec eu. Am făcut greşeli, probabil am făcut greşeli multe la CCA, dar de aici şi până a mi se imputa lucruri pe care nu le-am făcut e cale lungă! O să încerc să fiu tare, poate mi se acordă şi dreptul de a munci şi poate nu o să stau cele zece luni care au mai rămas", a precizat Gheorghe Constantin.

Curtea de Apel Ploieşti a majorat de la patru la cinci ani pedeapsa cu închisoarea dată lui Cornel Penescu în dosarul "Mită pentru arbitri 1” şi de la trei la cinci ani pedepsele pentru fostul director al SC Pic Liviu Făcăleaţă şi fostul preşedinte al Comisiei Arbitrilor din FRF Gheorghe Constantin.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au pronunţat, miercuri, decizia definitivă în dosarul "Mită pentru arbitri 1”, condamnându-i pe fostul finanţator al FC Argeş Cornel Penescu, pe fostul director general al SC Pic Liviu Făcăleaţă şi pe fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal Gheorghe Constantin la câte cinci ani de închisoare cu executare.

Astfel, prin decizia pronunţată, judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au majorat cu un an pedeapsa iniţială aplicată de Tribunalul Prahova în cazul lui Penescu şi cu câte doi ani pedepsele primite la instanţa de fond pentru Făcăleaţă şi Constantin.

În ceea ce-l priveşte pe fostul director al Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Argeş, Dan Cristian Libertatu, condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare cu suspendare, Curtea de Apel Ploieşti a menţinut pedeapsa, dar a dispus executarea acesteia.

Sorin Corpodean, arbitru de fotbal în lotul divizionar, condamnat iniţial la trei ani de închisoare cu suspendare, a primit de la instanţa de apel o pedeapsă majorată la patru ani de închisoare cu suspendare.

Instanţa a menţinut decizia privind achitarea arbitrului Marcel Savaniu şi a lui Florian Prunea, fost director de Relaţii Internaţionale din cadrul FRF, schimbând însă temeiul achitării.

Pentru ceilalţi inculpaţi trimişi în judecată în acest dosar, judecătorii au menţinut pedepsele iniţiale de trei ani cu suspendare, la care a aplicat pedepse complementare constând în interzicerea unor drepturi, cu excepţia lui Cristian Mincă, pentru care pedeapsa iniţială a fost scăzută de la trei ani la doi ani şi opt luni de închisoare cu suspendare.

De asemenea, sentinţa pronunţată, miercuri, de Curtea de Apel Ploieşti modifică dispoziţiile sentinţei instanţei de fond în ceea ce priveşte sumele confiscate de la inculpaţi. Astfel cuantumul sumei confiscate de la Cornel Penescu a fost scăzut de la suma de 32.000 USD la 14.000 USD. În plus, instanţa a dispus confiscarea sumei de 310.000 lei de la Gheorghe Constantin şi 15.000 USD de la Sorin Corpodean.

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au dispus, totodată, obligarea inculpaţilor la plata unor cheltuieli judiciare către stat, cele mai mari sume avându-le de plată Marcel Lică şi Cristian Mincă, pentru care instanţa a dispus cheltuieli judiciare în cuantum de 8.500 de lei fiecare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici