Girmay devine primul african de culoare care câştigă o etapă în Tour de France

Biniam Girmay din Eritreea a devenit primul rutier african de culoare care câştigă o etapă în Turul Franţei, după ce s-a impus luni într-un sprint în grup redus la finalul etapei a treia.

345 afișări
Imaginea articolului Girmay devine primul african de culoare care câştigă o etapă în Tour de France

Sursa foto: Facebook

Girmay, care a fost deja primul african de culoare care a câştigat o etapă de mare tur la Giro d'Italia 2022, şi-a dozat perfect efortul pentru a-i învinge pe columbianul Fernando Gaviria şi pe belgianul Arnaud de Lie, al doilea şi, respectiv, al treilea.

Richard Carapaz a preluat conducerea clasamentului general, devenind primul rutier ecuadorian care poartă tricoul galben, pe care l-a luat de pe umerii lui Tadej Pogacar.

Favoritul dinaintea etapei, belgianul Jasper Philipsen, a fost implicat într-o căzătură în grup, cu 2,3 km înainte de finalul etapei.

Pogacar, precum şi campionul en-titre Jonas Vingegaard, nu au fost afectaţi, în timp ce Carapaz s-a luptat pentru a ajunge în fruntea plutonului şi pentru a se asigura că va revendica tricoul galben.

Într-un sprint foarte disputat, Girmay a fost aproape de barierele de siguranţă, dar şi-a păstrat calmul pentru a oferi echipei sale Intermarche-Wanty prima victorie în Tur.

„Să fac parte din Turul Franţei este deja incredibil. Visam să particip şi acum nu-mi pot controla emoţiile", a declarat Girmay cu ochii în lacrimi.

„Cu primul meu Tur, anul trecut, am dobândit experienţă şi gestionez totul mai bine. Victoria de astăzi este incredibilă.

„Să fiu sincer, când am mers la Giro ştiam că am nivelul necesar pentru a lupta pentru victorie, dar pentru Tur mă gândeam că va trebui să aştept 2025, 2026. Să câştigi o etapă în care sunt prezenţi toţi cei mai buni specialişti în sprint este de necrezut."

Fără şampanie pe podium, este puţin probabil ca Girmay să aibă aceeaşi soartă ca la Giro 2022, când a trebuit să se retragă din cursă după ce un dop de Prosecco i-a intrat în ochi pe podium.

Victoria lui Girmay reprezintă un moment de răscruce pentru cea mai faimoasă cursă de ciclism.

Doar alţi doi ciclişti africani, ambii albi - Robbie Hunter şi Daryl Impey din Africa de Sud - au mai câştigat etape în Tur.

Luni, francezul Fabien Grellier a fost singurul alergător care s-a desprins, cu 66 de kilometri înainte de final, şi a primit un premiu de 2 000 de euro pentru cel mai agresiv ciclist al zilei.

Cursa se va îndrepta acum spre munţii înalţi, în special spre Col du Galibier, în cea de-a patra etapă de marţi, în timp ce plutonul intră în Franţa cu un final de etapă la Valloire, după un traseu de 139,6 km de la Pinerolo.

Deşi a sărbătorit cucerirea tricoului galben, Carapaz ştie că nu-l va păstra prea mult timp, deoarece Pogacar şi Vingegaard sunt aşteptaţi marţi să atace.
„O zi grozavă pentru Ecuador, pentru mine, pentru echipa mea. Este un vis, Turul este cea mai mare cursă din lume", a declarat Carapaz, citat de Reuters.

„Echipa a făcut o treabă grozavă, este istoric. Vrem să păstrăm acest tricou, dar mâine este o zi grea şi am văzut că Vingegaard şi Pogacar sunt în mare formă. Fie că păstrez tricoul o zi sau o săptămână, va fi fantastic".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici