- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (23.03.2015, 00:50)
- Adrian Petculescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Halep a întors soarta unui titlu aproape intrat în palmaresul lui Jankovici
Simona Halep a promis, în ianuarie, după partida pierdută în sferturile de finală ale Australian Open, cu Ekaterina Makarova, scor 4-6, 0-6, că nu va mai abandona lupta într-un meci, aşa cum a făcut-o cu rusoaica, promisiune pe care şi-a ţinut-o şi duminică, în finala de la Indian Wells.
Urmărește
3623 afișări
Simona Halep (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În ultimul act al competiţiei de categorie Premier Mandatory, cu Jelena Jankovici din Serbia, locul 21 WTA, Halep a întors în stil de mare jucătoare soarta unui meci şi a unui trofeu care păreau intrate în palmaresul adversarei. Jankovici a controlat jocul şi a servit pentru titlu la scorul de 6-2, 5-4, însă românca a revenit spectaculos şi a obţinut cea mai bună performanţă din carieră.
Jelena Jankovici a avut, poate, una dintre cele mai bune evoluţii din ultimii ani. Sportiva sârbă a "citit" corect jocul adversarei şi a folosit mingea înaltă trimisă spre linia de fund ca principală armă împotriva româncei. Jankovici a căutat să o "mişte" pe Halep pe toată lungimea liniei de fund, a ţinut-o departe de aceasta şi a punctat decisiv cu lovitura ei preferată, reverul. Aproape jumătate de meci, Halep nu a avut soluţie pentru a ieşi din această "capcană". Fără nerv, fără un sprijin important din serviciu şi cu o mobilitate mai redusă decât de obicei, sportiva din Constanţa a fost forţată să joace la risc şi să încerce să închidă punctele cu lovituri decisive, dar care nu şi-au atins ţinta. Ea a încercat şi mingile în "contre pied", aşa cum o făcuse cu un oarecare succes Sabine Lisicki împotriva lui Jankovici, în semifinale, însă i-a lipsit precizia.
Citeşte şi:
Halep a CÂŞTIGAT turneul de la Indian Wells, scor 2-6, 7-5, 6-4, cu Jankovici, în finală: "A fost o finală extraordinară, mă bucur că am putut câştiga astăzi"
Simona Halep a pierdut primul ghem pe propriul serviciu, apoi a revenit şi le-a câştigat pe următoarele două. Au urmat cinci ghemuri la rând pe care le-a obţinut Jankovici, deşi a fost condusă de multe ori cu 40-0 sau 40-15. La 3-2 pentru jucătoarea sârbă, antrenorul ei, Chip Brooks, şi cel al Simonei, Victor Ioniţă, au intrat pe teren pentru a-şi sfătui elevele. Halep a continuat jocul fără orizont şi a pierdut setul cu 2-6, după 44 de minute.
În pauza ce a urmat primului set, jucătoarea română a cerut ajutorul fizioterpeutului pentru probleme la glezna şi degetul mare ale piciorului stâng.
Setul secund a început echilibrat, dar după 1-1 cele două jucătoare nu prea şi-am mai fructificat serviciul. Jankovici a condus cu 3-1, după un break în ghemul al treilea, Simona a revenit cu greu şi a egalat la 3, dar imediat şi-a pierdut serviciul.
La 4-3 pentru ea, Jankovici a servit pentru a se distanţa la două ghemuri şi acesta a fost unul dintre momentele de cotitură în finala de la Indian Wells. Sportiva din Serbia a greşit enorm, a comis trei "duble", ceea ce i-a permis româncei să egaleze, aproape fără să puncteze. Simona Halep nu a profitat de această scădere în evoluţia rivalei şi şi-a pierdut serviciul din nou.
Surprinzător, Jankovici a dat dovadă de neîncredere în forţele proprii chiar înainte să servească pentru meci. Ea l-a chemat din nou pe teren pe Brooks, însă sfaturile acestuia au fost fără efect. Halep a făcut rebreak şi din acel moment a trecut la conducerea partidei. Ea a câştigat următoarele ghemuri şi a egalat la seturi cu 7-5, după alte 63 de minute.
Setul decisiv a început cu ghem câştigat de Halep pe propriul serviciu. Jankovici le-a luat pe următoarele două, printre care şi un break. La 2-1 pentru Jankovici, sportiva sârbă a servit pe o minge de rebreak. Ea a greşit primul serviciu, iar arbitrul de scaun a anunţat ghem câştigat de Halep. A urmat o ceartă între Jankovici şi arbitru, care şi-a recunsocut greşeala. Sportiva sârbă ar fi vrut să servească prima minge, dar nu a primit-o decât pe cea de-a doua. Punctul a fost câştigat de jucătoarea română, care a egalat la 2. "Caruselul" break-urilor a continuat până la 4-3 pentru Halep. Românca a reuşit să-şi fructifice servicul la acest scor şi a condus cu 5-3, servind pentru meci. Nu i-a reuşit Simonei nici măcar o minge de meci, astfel că Jankovici s-a apropiat din nou la un ghem diferenţă. Însă Jelena Jankovici nu a mai avut putere să egaleze şi Halep a obţinut trei mingi de meci pe serviciul adversarei, fructificând-o pe prima, după două ore şi 37 de minute.
Aceasta a fosta a cincea întâlnire între cele două jucătoare şi, la fel ca în precedentele, învingătoarea a fost stabilită după trei seturi. Românca are acum 4-1 în faţa lui Jankovici, fostă lider mondial.
Rezultatele Simonei Halep la Indian Wells au fost următoarele:
Turul II - Daria Gavrilova (Rusia), locul 106 WTA, jucătoare venită din calificări, scor 2-6, 6-1, 6-2;
Turul III - Varvara Lepchenko (SUA), locul 31 WTA şi cap de serie numărul 26, scor 6-1, 3-6, 6-1;
Optimile de finală - Karolina Pliskova (Cehia), locul 15 WTA şi cap de serie numărul 14, scor 6-4, 6-4;
Sferturile de finală - Carla Suarez Navarro (Spania), locul 13 WTA şi cap de serie numărul 12, scor 5-7, 6-1, 6-1;
Semifinale - Serena Williams (SUA), locul 1 WTA, s-a retras;
Finală - Jelena Jankovici (Serbia), locul 21 WTA şi cap de serie numărul 18, scor 2-6, 7-5, 6-4.
În urma acestei victorii, prima pentru o jucătoare română la Indian Wells, Halep va urca pe locul 1 al clasamentului care contează pentru Turneul Campioanelor de la finalul sezonului. În ierarhia WTA, ea îşi va păstra poziţia a treia mondială.
Jucătoarea Simona Halep, locul 3 WTA, a câştigat, duminică, al 11-lea titlu din carieră, dar cel mai important, după ce s-a impus, cu scorul de 2-6, 7-5, 6-4, în finala turneului de categorie Premier Mandatory de la Indian Wells, în faţa sportivei sârbe Jelena Jankovici, locul 18 WTA.
Finala a durat două ore şi 37 de minute. Pentru Halep, aceasta a fost a doua prezenţă în finala unei competiţii Premier Mandatory, după ce anul trecut a pierdut în ultimul act la Madrid, în faţa Mariei Şarapova.
La Indian Wells, învingătoarea va fi recompensată cu un premiu de 900.400 de dolari şi 1.000 de puncte WTA, iar învinsa 439.420 de dolari şi 650 de puncte WTA.
Pentru Simona Halep, aceasta a fost a 17-a finală din carieră. Ea a mai câştigat zece turnee, la Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), ambele în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), 's-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul "mic" al campioanelor), toate cele şase în 2013.
Halep, 23 de ani, a mai disputat şase finale, WTA Finals - Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.
Săptămâna viitoare, Simona Halep este pe tabloul principal al turneului de la Miami, de asemenea de categorie Premier Mandatory, fiind a treia favorită după Serena Williams, locul 1 WTA, şi Maria Şarapova, locul 2 WTA. Meciurile din această fază încep miercuri.
Citește pe alephnews.ro: O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Tu cum păstrezi spiritul Crăciunului? Liana Nica: „Privește-ți interiorul ca pe un brad pe care îl împodobești cu emoții bune”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe