Iancu: FC Timişoara va ataca la TAS decizia de depunctare

Preşedintele Marian Iancu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că gruparea FC Timişoara va ataca la Tribunalul de Arbitraj Sportiv decizia de depunctare a echipei în Liga I "în contradictoriu cu Federaţia Română de Fotbal şi FIFA".

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului Iancu: FC Timişoara va ataca la TAS decizia de depunctare

Iancu: FC Timişoara va ataca la TAS decizia de depunctare (Imagine: Mediafax Foto)

"Există căi de atac şi vom merge pe ele. Vom ataca la Tribunalul de Arbitraj hotărârea FIFA de depunctare a echipei noastre. Nu putem să detaliem acest aspect pentru că este dreptul nostru la apărare şi nu îl putem face public. Dar o să facem la un moment dat public şi documentul pecare îl vom depune săptămâna aceasta la TAS în contradictoriu cu FRF şi FIFA. Dacă se va dovedi că acel document este incomplet şi a fost eliberat în cunoştinţă de cauză de FRF, în felul acesta s-a atentat la onorabilitatea unor hotărâri emise de un tribunal internaţional precum cel de la Laussane, este imposibil ca FRF să nu fie dezafiliată. Pentru că asta vom cere, dezafilierea", a spus Iancu.

Preşedintele FC Timişoara consideră că dezafilierea FRF înseamnă şi plecarea lui Mircea Sandu din fruntea Federaţiei: "Noi cerem de un an să se îndrepte eroarea materială. Este imposibil să nu dovedim intenţia. Să nu ne speriem de dezafilierea federaţiei. Azi se dezafiliază şi scăpăm de o şleahtă, de un grup mafiot în frunte cu Mircea Sandu, iar a doua zi se poate înfiinţa o nouă federaţie şi ne afiliem din nou. Nu trebuie să ne fie frică, fotbalul nu se opreşte cu Mircea Sandu. FRF este un organism mafiot care nu mai face faţă, de fapt n-a făcut niciodată faţă".

Oficialul grupării bănăţene susţine că Federaţia Română de Fotbal a influenţat hotărârea TAS de cedare a palmaresului, însemnelor şi culorilor clubului Politehnica Timişoara către societatea SC Politehnica 2002 SA Timişoara, aflată în proprietatea lui Claudio Zambon, prin transmiterea unor acte "trunchiate".

"Au minţit opinia publică, au influenţat TAS-ul prin omisiune de documente eliberate de ei sub semnătura lor. FRF a operat mârşav împotriva intereselor Politehnicii Timişoara şi a fotbalului românesc, în cunoştinţă de cauză. Au fost prezentate de către ei documente trunchiate şi s-a spus că autorităţile locale sunt vinovate de acceptarea acelui domn Zambon. Acea certificare semnată de Kassai a contat enorm, a contat definitiv în hotărârea pe care a luat-o TAS. TAS e un tribunal sportiv care nu poate să treacă peste un document emis de o federaţie naţională în contradictoriu cu noi, care eram parte interesată. Orice document depus de noi la FRF trebuia analizat înainte ca federaţia să prezinte la TAS o situaţie trunchiată şi interesată. Acel document prezentat de Kassai este un fals grosolan şi se opreşte la nivelul care îl interesa pe Zambon. Dacă istoria mergea mai departe pe documentele emise de FRF, apăreau actele din 2002 şi AS FC Politehnica Timişoara, iar judecătorul de la Laussane făcea dreptate. E ca şi cum istoria s-ar opri pe vremea lui Decebal, nu în zilele noastre. Iar noi ar trebui să ne numim daci, nu români. Asta s-a întâmplat şi la FRF, s-au oprit cu istoria clubului unde i-a interesat pe ei pentru a-l scoate continuator al clubului pe Zambon", a menţionat preşedintele clubului FC Timişoara.

În opinia lui Marian Iancu, Federaţia Română de Fotbal îşi poate repara greşeala făcută la TAS, dar a precizat că FRF trebuie să îşi ceară scuze în mod oficial pentru umilinţa la care a supus "Banatul fotbalistic".

Scandalul legat de palmaresul clubului Politehnica Timişoara este consecinţa unui şantaj la care a fost supus în trecut, susţine Iancu. El a adăugat că nu poate proba faptul că i-a dat bani preşedintelui Mircea Sandu pentru ca echipa timişoreană să fie arbitrată corect decât prin detectorul de minciuni.

Prezent la conferinţa de presă, secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, a declarat că italianul Claudio Zambon nu poate deţine palmaresul clubului bănăţean, întrucât contractul său de asociere cu societatea nonprofit AS FC Politehnica Timişoara a fost reziliat în octombrie 2001 la solicitarea acestuia.

"Acest Zambon a venit la Timişoara în 2000, când noi eram într-un impas foarte mare, riscam să evoluăm în C, lucru care nu se mai întâmplase. El a venit, a cumpărat locul de la Dacia Internaţional Piteşti şi am jucat în Divizia B în 2000-2001. În campionatul 2001-2002, Zambon nu a mai putut finanţa echipa. În consecinţă, contractul de asociere al Primăriei cu Zambon a fost reziliat în octombrie 2001. Dânsul a solicitat rezilierea pentru că nu mai putea să finanţeze. În decembrie acelaşi an însă, el a mers la Registrul Comerţului şi a înfiinţat SC FC Politehnica Timişoara SA, fără să fie afiliată, fără să aibă echipă de fotbal, fără nimic", a spus secretarul Primăriei Timişoara.

Cojocari susţine că la începutul anul 2002, asociaţia AS FC Politehnica Timişoara a devenit acţionară în cadrul unei noi societăţi, SC Politehnica 2002 SA Timişoara, fondată de Andrei Constantin, Zaharia Gheorghiescu, Alexandru Dumitrescu si Adrian Crăciun. Această nouă societate care a preluat clubul a fost recunoscută şi certificată de FRF de două ori ca şi continuatoare a palmaresului, însemnelor şi a culorilor clubului Poli Timişoara, actele fiind prezentate de Cojocari în conferinţa de presă.

Societatea italianului Claudio Zambon, SC Politehnica Timioara SA, care nu era afiliată nici la FRF şi nici la AJF Timiş, a fost certificată de conducerea federaţiei ca şi continuatoare a palmaresului clubului bănăţean în luna mai a anului 2002, la doar o săptămână după ce SC Politehnica 2002 SA Timişoara primise cele două acte prin care i se recunoştea dreptul asupra palmaresului. 

În susţinerea afirmaţiei conform căreia în mai 2002 societatea lui Claudio Zambon nu putea fi certificată ca o continuatoare a palmaresului clubului timişorean de către FRF pentru că nu era afiliată, Cojocari a prezentat actul de înscriere al SC FC Politehnica Timişoara SA la AJF Timiş, datat 24 iulie 2003.

Oficialul Primăriei municipiului Timişoara a fost completat de Marian Iancu, acesta spunând că Zambon avea nevoie de la FRF de actul din mai 2002 pentru a încasa anumite sume de bani din vânzarea unor jucători în străinătate.

De asemenea, prezent la conferinţa de presă, preşedintele şi patronul SC Politehnica 2002 SA Timişoara, Andrei Constantin, a declarat că echipa sa a fost recunoscută de FRF în două rânduri ca şi continuatoare a palmaresului.

Oficialul bănăţean a adăugat că omul de afaceri Claudio Zambon a încercat să vândă patru jucători ai echipei bănăţene în Italia, actualul fotbalist al FC Steaua, Janos Szekely, fiind unul dintre ei. "După 2001, Zambon a luat patru jucători mai valoroşi şi i-a dus în Italia, printre care şi Szekely, care e acum la Steaua şi poate confirma. I-a dus în Italia şi au murit de foame acolo acei jucători, poate să certifice Szekely. Pentru că el asta a făcut, a luat jucătorii şi a încercat să îi vândă", a afirmat Constantin.

Comitetul Executiv al FRF a decis, joi, punerea în aplicare a deciziei FIFA de penalizare cu şase puncte a echipei FC Timişoara pentru neexecutarea punctului 3 din hotărârea TAS, pronunţată la 25 aprilie 2008, în cazul palmaresului grupării Politehnica. Punctul trei al hotărârii TAS din 25 aprilie 2008 se referă la schimbarea culorilor clubului de către FC Timişoara, astfel încât acestea să nu mai includă culoarea violet.

Poli Ştiinţa Timişoara, gruparea din Liga I, prezidată de Marian Iancu, şi Poli Timişoara, clubul patronat de omul de afaceri italian Claudio Zambon, care activează acum în Liga a IV-a, îşi dispută de mai mult timp palmaresul şi însemnele Politehnicii Timişoara, club fondat în 1921. Zambon a câştigat la TAS dreptul de folosi palmaresul, însemnele şi culorile echipei Politehnica Timişoara.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici