- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (29.10.2010, 17:27)
- Florin Radu , Florin Radu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iancu: Nu cred că Mircea Sandu e implicat în cazul Euro-2012, dar e normală investigaţia DNA
Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a declarat, vineri, că deşi nu este un susţinător al preşedintelui FRF, Mircea Sandu, nu crede în implicarea acestuia în presupusul caz de corupţie legat de atribuirea organizării Euro-2012, însă consideră normală investigaţia DNA.
Urmărește
21 afișări
Iancu: Nu cred că Mircea Sandu e implicat în cazul Euro-2012, dar e normală investigaţia DNA (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)
"Nu cred că este implicat un oficial din ţara noastră. Ar fi fost prea mult să fie aşa. Cu atât mai mult Mircea Sandu. Şi nu vă spune unul care este fan Mircea Sandu", a spus Marian Iancu la Gsp Tv.
Iancu consideră normală investigaţie DNA la adresa preşedintelui FRF Mircea Sandu. "Este obligatoriu ca parchetul, procuratura, direcţia specializată se demareze cercetări şi, dacă nu se confirmă, să închidă dosarul şi să facă dovada că nu s-a întâmplat nimic. Orice informaţie publică de genul ăsta atrage sesizarea Parchetului, din orice ţară. Tocmai pe ideea de a face lumină. E un lucru normal. Împotriva lui Mircea Sandu nu există nicio probă acum, doar informaţii, presupuneri de presă, dar era obligatoriu ca Parchetul să se sesizeze. Este legislaţie europeană. Mi s-a întâmplat şi mie. A durat aproape trei ani de zile până când s-a dat din partea Parchetului Elveţian, eu având tranzacţii în Elveţia. Au făcut public că nu a fost nimic. Dar s-au sesizat", a explicat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Georgescu, mesaj către Lasconi: nu aveţi de ce să vă bucuraţi, sunteţi parte a sistemului
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
Oficialul timişorean crede că şi ceilalţi membri ai Comitetului Executiv vor fi investigaţi de autorităţile din ţările lor. "Sută la sută asemenea acţiuni vor fi şi în alte ţări. Este legislaţie europeană în special împotriva spălării banilor. Finanţarea terorismului cu bani negrii spălaţi, de acolo a început. Nu e cazul de faţă, dar sunt foarte exigenţi în tot ce înseamnă spălare de bani", a mai spus Marian Iancu.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu şi fac "verificări" în legătură cu posibile fapte de corupţie în urma cărora "anumiţi membri ai Comitetului Executiv al UEFA" ar fi favorizat două ţări în detrimentul alteia în contextul acordării dreptului de a organiza CE de fotbal din 2012.
Într-un comunicat de vineri, DNA anunţă că procurorii "s-au sesizat din oficiu" în acest caz, după ce în presa internaţională au apărut informaţii preluate apoi şi mass-media românească.
"Procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu şi efectuează verificări privind presupuse fapte de corupţie în urma cărora anumiţi membri ai Comitetului executiv al UEFA ar fi favorizat, la organizarea Campionatului european de fotbal din anul 2012, două ţări în detrimentul altei ţări", se arată în comunicatul de vineri al DNA.
Singurul reprezentant al României în Comitetul Executiv al UEFA este preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu.
Presupusul caz de corupţie privind atribuirea organizării Campionatului European de fotbal Ucrainei şi Poloniei a apărut după ce Spyros Marangos, fost trezorier al Federaţiei Cipriote de Fotbal, a acuzat în presa internaţională că patru membri ai Comitetului Exccutiv al UEFA ar fi fost mituiţi înaintea votului din aprilie 2007.
Marangos, care nu a precizat niciun nume, a susţinut, într-un interviu publicat joi de cotidianul italian Gazzetta dello Sport, că dintre cei opt membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat în favoarea Ucrainei şi Poloniei, patru au fost mituiţi, el spunând că deţine probe clare în acest sens, în timp ce alţi trei au votat corect. Un al optulea membru este bănuit de corupţie, dar nu există probe în acest sens.
Spyros Marangos a declarat că un membru al Comitetului Executiv al UEFA a votat Polonia şi Ucraina în schimbul a 3,15 milioane de euro, iar alţi trei au primit câte două milioane de euro pentru voturile lor.
Gazzetta dello Sport a întocmit o hartă a distribuţiei celor 12 voturi ale membrilor Comitetului Executiv al UEFA la desemnarea organizatoarei Euro-2012. Conform acestei hărţi, Anglia, Franţa şi Spania (semnalizate cu albastru) au votat pentru ca Italia să găzduiască Euro-2012, iar România, Rusia, Norvegia, Olanda, Portugalia, Cipru şi Malta (trecute cu portocaliu) au optat pentru Ucraina şi Polonia. Turcia şi Germania (cu roşu) au votat una pentru Italia şi cealaltă pentru Ucraina-Polonia, însă nu este cunoscută distribuţia exactă a votului. Votul pentru desemnarea organizatoarei Euro-2012 a fost secret.
"În seif am dovezi şi am trei mărturii. A fost o mită de nouă milioane de euro, iar trei milioane erau în interiorul unui ursuleţ de pluş. În Germania se vorbeşte şi despre a cincea persoană, dar eu nu am dovezi", a spus Marangos, pentru cotidianul italian.
Fostul oficial cipriot a precizat că este dispus să arate toate informaţiile pe care le deţine, dar doar în Cipru şi numai în prezenţa unui avocat şi a reprezentanţilor unei autorităţi publice cipriote.
"Personal, nu îmi este teamă. Vreau să merg până la capăt. Dar mi-e teamă pentru soţia mea, pentru copii, prieteni, martori, avocaţi şi chiar pentru voi, jurnaliştii", a adăugat Marangos.
Spyros Marangos a mai spus că a început să strângă informaţii privind voturile pentru atribuirea organizării Euro-2012 după ce a văzut că există "acţiuni suspecte", înainte de desemnarea organizatoarei.
"Înainte de ziua votului am remarcat acţiuni suspecte. Ştiam că Surkis (n.r. - preşedintele federaţiei ucrainene, Grigori Surkis) avea un obiectiv: să obţină organizarea Euro-2012 cu orice preţ. Şi am început să mă informez", a explicat Marangos.
Mircea Sandu a dat publicităţii, vineri, un comunicat, în care asigură opinia publică de faptul că persoana sa "nu a fost şi nu va fi niciodată asociată cu ceea ce înseamnă corupţie".
"Spyros Marangos nu pomeneşte niciun nume şi nicio ţară, declaraţiile sale fiind făcute la modul general. Cotidianul La Gazzetta dello Sport publică o hartă, sugerând cum s-ar fi votat atribuirea Euro-2012. Mai mult, în subsolul hărţii, ziarul italian specifică faptul că, în condiţiile în care votul a fost secret şi fără a se putea afirma cu certitudine cine cu cine a votat, membrii Comitetului Executiv al UEFA din patru dintre cele şapte ţări prezumtiv pro-Polonia şi Ucraina ar fi votat în schimbul unor sume de bani. Şi atunci, unde este pomenit numele Mircea Sandu? De unde până unde bănuiala care ar plana asupra sa?", se arată în comunicatul postat pe site-ul FRF.
Totodată, Sandu cere instituţiilor media care au asociat în mod tendenţios numele său cu acest caz să dezmintă "minciunile şi, implicit, dezinformările" publicate.
Joi, într-o intervenţie telefonică la sport.ro, Sandu a declarat că este posibil ca acuzaţiile lui Marangos să fie o consecinţă a faptului că a fost dat afară de preşedintele Federaţiei Cipriote de Fotbal, Mario Lefkaritis.
"Să vedem pe cine s-a supărat. Dacă s-a supărat pe Mario (n.r. - Mario Lefkaritis, preşedintele federaţiei cipriote şi membru în Comitetul Executiv al UEFA), o fi că l-a dat afară din federaţie", a explicat Mircea Sandu, bun prieten cu Mario Lefkaritis.
Cei 12 membri ai Comitetului Executiv al UEFA care au votat sunt Michel Platini (preşedintele UEFA, Franţa), Şenes Erzik (Turcia), Geoffrey Thompson (Anglia), Angel Maria Villar (Spania), Gerard Mayer-Vorfelder (Germania), Manos Lefkaritis (Cipru), Gilberto Madail (Portugalia), Mathieu Sprengers (Olanda), Per-Ravn Omdal (Norvegia), Joseph Mifsud (Malta), Viaceslav Koloskov (Rusia) şi Mircea Sandu (România).
Pe 18 aprilie 2007, organizarea Campionatul European din 2012 a fost atribuită Ucrainei şi Poloniei, candidatura celor două ţări primind opt voturi faţă de cele patru acordate Italiei. Atunci a mai existat o candidatură, cea comună a Ungariei şi Croaţiei, dar aceasta a fost eliminată în primul tur de scrutin.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27