- Home
- Sport
- (27.10.2024, 07:15)
- Daniel Contescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ilia Topuria, luptător de MMA, s-a îngraşat 10 kilograme în 24 de ore. Goana nebună, explicată de nutriţionist
Dr. Riccardo Roveda, biolog nutriţional, spune că hispano-georgianul a aplicat o tactică de deshidratare şi de hidratare controlată extrem de periculoasă pentru sănătatea lui.
Urmărește
2326 afișări
O cursă nebună contra cronometru pentru Ilia Topuria, un luptător hispano-georgian de MMA, care a recăpătat 10 kilograme în 24 de ore, înainte de lupta cu Max Holloway, pentru titlul UFC.
Topuria s-a prezentat pe cântar cu o greutate de 65,8 kg, necesară pentru a intra în categorie, iar în decurs de o zi a recăpătat imediat toate kilogramele pe care le slăbise în zilele precedente, revenind la 76 kg.
Cum sunt este posibilă o fluctuaţie aşa de mare a kilogramelor a explicat doctorul Riccardo Roveda, biolog nutriţional. „Este un caz emblematic pentru ceea ce se întâmplă în sporturile de luptă, unde categoria de greutate este fundamentală. Pentru că după cântărire nu mai sunt alte verificări până la luptă este posibilă recăpătarea greutatăţi. Evident, cu cât eşti mai greu, cu atât ai mai mult avantaj faţă de adversar”, spune specialistul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Nu este prima dată pentru cel poreclit „Matadorul”. Topuria îl învinsese în februarie pe actualul campion, Volkanovski, trecând de la 65,8 la 75,8 kg, după reducerea greutăţii.
Topuria a urcat şi coborât cu greutatea sa slăbând intenţionat: „Pentru a muta greutatea, în aceste cazuri se foloseşte o metodă de deshidratare şi hidratare controlată: în principal, rezervele de apă şi zahăr din muşchi sunt cele care se mişcă.
Acest lucru se datorează faptului că este posibil ca organismul să se deshidrateze prin introducerea unor niveluri mari de apă şi apoi scăderea drastică a cantităţilor.
Atunci când cantităţile de apă sunt reduse, sportivul continuă să urineze în exces, deoarece corpul este încă „calibrat” pe o intrare mare de lichid. Prin urmare, această deshidratare va duce organismul să piardă apă, la fel ca şi alte metode folosite, precum sauna.
La aceasta se adaugă şi o scădere a carbohidraţilor, deoarece fiecare moleculă de zahăr reţine 2,7 molecule de apă, având mai puţine zaharuri Topuria va avea şi mai puţină apă în organism. Toate acestea i-au permis să cântărească până la 65,8 kilograme. După cântărire, luptătorul şi-a recăpătat greutatea naturală revenind la hidratare şi luând carbohidraţi şi substanţe bogate în zahăr, precum alimentele bogate în amidon, care permit refacerea rezervelor musculare. Drept urmare, corpul a recăpătat apa necesară”.
Slăbirea şi recăpătarea în greutate este un procedeu foarte riscant pentru sănătate: „Sunt practici pe care eu personal nu le fac. nu recomand nimănui, nici măcar sportivilor de nivel înalt. În acest caz, dacă este urmată de un medic şi în situaţii specifice, poate fi aplicată, dar nu trebuie făcută niciodată, deoarece aceasta prezintă riscuri grave pentru sănătate. Creşte riscul de răni şi deshidratare tensionează toate organele corpului”, conchide Roveda.
Raul Valdesuso şi Fran Ortega, kinetoterapeuţii lui Topuria, au explicat pentru publicaţia spaniolă Marca cât de greu îi este sportivului: „Corpul suferă mult, e greu. Este ceva ce nu poţi face de multe ori”.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe