Încă o amânare pentru noul stadion din Craiova. Mihail Genoiu: Lucrările avansează, dar vor mai dura

Sunt slabe şanse ca pe noul stadion din Craiova să se joace din toamnă, aşa cum anunţa constructorul în luna mai, în timpul unei vizite la şantier a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, primarul oraşului Mihail Genoiu afirmând că mai este de lucru, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
522 afișări
Imaginea articolului Încă o amânare pentru noul stadion din Craiova. Mihail Genoiu: Lucrările avansează, dar vor mai dura

Încă o amânare pentru noul stadion din Craiova. Mihail Genoiu: Lucrările avansează, dar vor mai dura

Stadionul din Craiova nu va fi finalizat în această luna, aşa cum anunţa, în mai, constructorul, în timpul unei vizite efectuate în oraş de preşedintele Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea. Primarul oraşului afirmă că mai sunt destul de multe lucrări de realizat şi că dacă ar fi în locul Companiei Naţionale de Investiţii, nu ar prelua stadionul în acest an.

„Mai este de lucru. Nu va fi finalizat la 21 iulie, parcă acesta era un termen anunţat, pentru că sunt lucrări destul de multe. Ceea ce am văzut acolo m-a impresionat. Lucrările avansează dar sunt extrem de meticuloase şi de aceea vor mai dura. Eu vă spun sincer cum văd eu lucrurile. Dacă aş fi CNI, nu aş forţa să îl iau anul acesta, ci aş forţa să îl iau perfect. (...) Nu pot să vă dau niciun termen şi nici dacă aş avea o idee, nu aş putea face public acest lucru, pentru că nu este calitatea mea”, a spus Mihail Genoiu, primarul Craiovei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Acesta a mai afirmat că data de recepţionare a lucrării şi data punerii în funcţiune sunt două lucruri total diferit şi că va fi o perioadă de timp considerabilă între cele două momente.

„Trebuie să facem o diferenţiere foarte clară între momentul în care Compania Naţională de Investiţii face recepţia la stadion de la constructor şi momentul în care se face inaugurarea. În momentul în care CNI va prelua acest amplasament de la constructor, va face procesul verbal de recepţie, va fi o perioadă şi o procedură în care el va fi predat Primăriei Craiova. De abia după aceea, Primăria Craiova poate să intervină asupra unor spaţii care nu sunt predate în formă finală. Fac referire la faptul că sunt foarte multe spaţii şi vă dau exemple: loje, hotel, restaurante. Aceste spaţii sunt luate în formă brută, ele nu sunt finisate, iar Primăria, ca să facă o procedură pentru a fi concesionate, va trebui să aibă în proprietate stadionul. Trebuie foarte clar lămurit faptul că există două termene: termenul de recepţie a lucrărilor şi termenul de inaugurare de către Primărie, care este cu totul altul. Din momentul în care avem stadionul în proprietate, va dura o perioadă până când va fi finalizat”, a mai declarat primarul Craiovei.

Aceasta a mai precizat că va avea discuţii cu instituţiile care vor putea transmite dacă stadionul poate fi folosit până se vor finaliza aceste proceduri de concesiune, care nu afectează, până la urmă, părţile de joc şi de teren în sine.

Stadionul din Craiova ar urma să fie primul care se face cu omologare FIFA de la bun început, după cum a declarat Mihail Genoiu, acesta explicând însă că şi acest aviz ridică semne de întrebare asupra termenelor, pentru că „e o procedură care se face pentru prima dată în ţară, este primul stadion care se face cu omologare FIFA de la început şi nimeni nu ştie exact care sunt procedurile”.

Complexul Sportiv „Ion Oblemenco” din Craiova (finanţat de MDRAPFE, prin Compania Naţională de Investiţii) a fost conceput pentru a putea găzdui meciuri din cadrul UEFA Euro 2020 Tournament, FIFA WORLD CUP, UEFA Champions League, UEFA Europa League, FRF – Liga I. Stadionul va putea fi folosit, de asemenea, pentru alte tipuri de sporturi, precum: rugby (Rugby Union si Rugby League, rugby în 7), oină, hochei pe iarbă, mini-hochei sau fotbal american. De asemenea, în incinta complexului sportiv, se vor putea organiza şi concerte, târguri, expoziţii, evenimente culturale şi sociale.“Obiectivul de investiţii va cuprinde un stadion de fotbal, cu capacitatea de 30.929 de locuri pentru spectatori (dintre care 124 de locuri pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii şi pentru însoţitorii acestora), spaţii destinate sportivilor (vestiare cu grupuri sanitare, săli de antrenament, cabinet medical), presei (tribuna media, SMC - central media al stadionului -, zona de lucru pentru presă, sală de conferinţe, zonă mixtă, zonă flash interviu şi studiouri TV etc.), administraţie (birouri, săli de şedinţă şi proiecţie, spaţii de depozitare, vestiare etc.), zonă de cazare sportivă cu camere şi cu facilităţi de recuperare pentru sportivi (38 camere) şi va fi prevăzut cu parcări şi accese de diferite categorii concepute şi realizate într-o manieră de organizare flexibilă, care va permite folosirea optimă a spaţiului în funcţie de necesităţile organizatorilor de evenimente din fiecare dintre cele 3 obiective: stadion de fotbal, stadion de atletism, sală polivalentă.

Proiectul obiectivului a fost aprobat prin HG nr. 900/2014, contractul de execuţie a fost semnat în mai 2015, iar în septembrie 2015 au demarat lucrările propriu-zise. Valoarea totală a contractului este de 216.068.596,92 lei cu TVA. Până în prezent, gradul de execuţie a lucrărilor este de aproximativ 85%, iar 60% din plăţi au fost efectuate.

Construirea Complexului Sportiv Craiova - Stadion de fotbal este o investiţie semnificativă şi face parte dintre proiectele incluse în Memorandumul privind proiectele de investiţii publice semnificative prioritizate, dat fiind faptul că este un proiect de anvergură, cu o valoare mai mare de 100 de milioane de lei, cu un impact major asupra municipiului Craiova, dar şi a întregii regiuni de sud-vest a României.

Complexul sportiv va fi finalizat în luna iulie a acestui an, după care beneficiarul va demara procedurile de autorizare şi omologare, potrivit Ministerului Dezvoltării.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici