Încep optimile de finală la Euro 2024, cu Italia şi Germania favorite în prima zi

Elveţia va încercasă-şi menţină ritmul şi să se impună sâmbătă încă o dată în faţa deţinătoarei trofeului, Italia, în primul meci din optimile de finală ale UEFA EURO 2024. Tot sâmbătă, gazdele, Germania, vor să continue petrecerea în faţa rezistentei Danemarca.

1415 afișări
Imaginea articolului Încep optimile de finală la Euro 2024, cu Italia şi Germania favorite în prima zi

Încep optimile de finală la Euro 2024 cu Italia şi Germania favorite în prima zi

- 19:00 Elveţia - Italia (Berlin )

„După acest meci, sper ca toată lumea să aibă un pic mai mult respect pentru Elveţia", a declarat căpitanul Granit Xhaka după remiza 1-1 a echipei sale cu Germania. Echipa lui Murat Yakin a fost inspirată până acum, cu Xhaka (proaspăt câştigător al unei duble naţionale cu Leverkusen) ajutând la galvanizarea unei echipe care pare mai mult decât suma părţilor sale.

Xhaka nu este singurul câştigător de trofee în acest sezon, din rândurile elveţienilor, după cum chiar mijlocaşul Fabian Rieder s-a grăbit să reamintească pentru euro024.com:

„Îl avem pe Yann [Sommer], care tocmai a câştigat campionatul italian cu Inter, şi pe Manuel [Akanji], care tocmai a câştigat titlul de campion al Angliei cu Man City. Deci, cu siguranţă nu trebuie să ne timorăm [împotriva Italiei]".

Având în vedere dificultăţile pe care le-a avut Italia în a trece de grupa sa (au avut nevoie de un gol de ultim moment împotriva Croaţiei pentru a termina pe locul al doilea), echipa lui Luciano Spalletti ar putea fi cea care tremură un pic în timp ce se îndreaptă spre Berlin.

Squadra Azzurra a învins Elveţia cu 3-0 în drumul său spre câştigarea Euro 2020, dar actualei generaţii s-ar putea să nu îi fie aât de uşor.

Cu toate acestea, mijlocaşul Stephan El Shaarawy susţine că afişarea Italiei ca favorită pentru acest meci este pe deplin justificată. „Nicio echipă nu este fericită să joace împotriva Italiei pentru că avem o istorie fotbalistică", a spus el. "Suntem campioni în exerciţiu şi nu este niciodată uşor să joci împotriva noastră".

Cu excepţia victoriei cu 3-0 a Italiei la Euro 2020, ultimele cinci meciuri dintre aceste echipe s-au încheiat la egalitate.

 

21:00 Germania vs Danemarca (Dortmund )

O remiză 1-1 cu Elveţia în a treia rundă a răcit poate o parte din optimismul din jurul gazdelor, după un start fulminant la turneul final, dar modul în care oamenii lui Julian Nagelsmann au luptat pentru un punct - Nicklas Füllkrug reuşind egalarea pe final - a arătat o altă latură a caracterului lor.

Directorul sportiv al echipei naţionale, Rudi Völler, ştie că Germania va avea de înfruntat un adversar greu la Dortmund, caracterizând Danemarca ca fiind „dură fizic şi puternică în aer". Fostul atacant a fost martor ocular la poate cel mai faimos meci dintre Germania şi Danemarca, când echipa pe care a fost nevoit să o părăsească din cauza unui braţ rupt a pierdut în finala EURO '92. Cu privire la formaţia Danemarcei de astăzi, el a adăugat: "Este greu să-ţi creezi ocazii împotriva lor, dar uneori ei înşişi se luptă să înscrie".

Elevii lui Kasper Hjulmand au remizat în toate cele trei meciuri din faza grupelor, o măsură a rezistenţei lor şi, aşa cum a sugerat Völler, poate a dificultăţii pe care au avut-o în a deschide porţile. Cu toate acestea, apărătorul lui Wolfsburg, Joakim Mæhle, ştie că el şi coechipierii săi se pot ridica pentru astfel de ocazii mari.

„Germania este o echipă bună şi ştim ce reprezintă" a spus el. "Ei sunt acasă, dar pentru a câştiga un turneu trebuie să învingi pe toată lumea. Indiferent dacă îi înfruntăm acum, în semifinale sau în sferturile de finală, nu contează. Trebuie să îi batem".

Trei dintre cele mai recente patru meciuri dintre cele două formaţii s-au încheiat la egalitate, ridicând posibilitatea ca la Dortmund să se ajungă la lovituri de departajare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici