Inelele olimpice se întorc pe stadionul istoric din Atena

Preşedintele Comitetului Olimpic Elen (COH) şi membru al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Spyros Capralos, a salutat vineri revenirea inelelor olimpice gigantice pe stadionul din Atena, care a găzduit primele Jocuri Olimpice din epoca modernă.

Urmărește
161 afișări
Imaginea articolului Inelele olimpice se întorc pe stadionul istoric din Atena

Inelele olimpice se întorc pe stadionul istoric din Atena

Acestea au revenit pe Stadionul Panathenaic după o absenţă de aproape 12 ani.

"Este un mare moment pentru Comitetul Olimpic Elen şi nu-mi pot ascunde bucuria, dar şi emoţia, pentru că simbolul Jocurilor Olimpice a revenit după mulţi ani", a declarat Capralos, citat de insidethegames.

"Acum, toţi grecii şi străinii care vor vizita Stadionul Panathenaic îşi vor aminti de prezenţa cercurilor olimpice şi de evenimentele sportive istorice care au avut loc acolo", a mai declarat acesta.

Inelele au fost din nou instalate deasupra turnantei pistei de atletism, la capătul stadionului, departe de intrarea principală.

"A trebuit să depăşim multe obstacole pentru amplasarea Inelelor Olimpice şi trebuie să mulţumesc Ministerului Culturii pentru că a eliberat permisele relevante", a spus Capralos.

De asemenea, el a adus un omagiu preşedintelui Federaţiei Elene de Tir cu Arcul şi membru al COA, Petros Synadinos.

"El s-a ocupat personal de această problemă şi a avut o contribuţie decisivă la amplasarea lor", a adăugat Capralos.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul sponsorului de aur al COA, Mytilineos.SA. şi al susţinătorilor Sidenor.SA.

Inelele olimpice au fost arborate pentru prima dată în 1914, astfel că nu au fost prezente la primele Jocuri Olimpice din epoca modernă, desfăşurate la Atena în 1896.

Stadionul, construit iniţial acum aproximativ 2.500 de ani, fusese excavat şi renovat pentru această ocazie cu sprijinul lui Georgios Averoff, un om de afaceri grec expatriat.

Atletismul, gimnastica, halterele şi luptele s-au desfăşurat acolo în timpul Jocurilor.

Probabil că cel mai important moment a avut loc atunci când Spiridon Louis, un cioban grec, a intrat pe stadion pentru a câştiga maratonul.

Acesta a fost folosit şi pentru Jocurile Olimpice din 1906, care au avut loc pentru a marca cea de-a zecea aniversare a primei Olimpiade.

În 1936, flacăra olimpică a sosit tot acolo din Olimpia antică pentru o ceremonie de încredinţare a acesteia reprezentanţilor oraşului gazdă, o tradiţie care a continuat la majoritatea Jocurilor Olimpice de atunci.

Inelele au fost iluminate pentru un eveniment comemorativ în 1996, pentru a celebra cea de-a 100-a aniversare a primei Olimpiade, la care a participat preşedintele de atunci al CIO, Juan Antonio Samaranch.

O reconstituire a probelor originale de atletism din 1896 a avut loc înainte ca flacăra olimpică pentru Atlanta să îşi încheie călătoria în jurul Greciei.

În cadrul stadionului, o ştafetă simbolică a torţei a inclus reprezentanţi ai tuturor oraşelor-gazdă anterioare ale Jocurilor.

Ceremonia de deschidere a Campionatelor Mondiale de Atletism din 1997 a avut loc tot acolo, cu muzică special compusă de Vangelis şi un spectacol de lumini.

În timpul Jocurilor Olimpice din 2004, tirul cu arcul a avut loc în incintă, iar ambele maratoane s-au încheiat tot pe pista istorică.

În 2021, nu s-a dovedit a fi posibilă organizarea Sesiunii CIO la Atena, aşa cum era programat, din cauza pandemiei COVID-19.

În schimb, a avut loc a avut loc online, dar Capralos a făcut declaraţia de deschidere din incinta stadionului.

Mai târziu, în cursul anului, a fost inaugurat un nou sistem de iluminat pe stadion, la care a participat şi preşedintele CIO, Thomas Bach.

Ceremonia de predare-primire a flăcării olimpice de la Paris 2024 este aşteptată să aibă loc în primăvara anului viitor, înainte ca aceasta să înceapă călătoria pe mare spre Marsilia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici