INTERVIU: Gheorghe Hagi - "Fotbalul este peste tot"

Fostul internaţional Gheorghe Hagi a acordat un interviu site-ului oficial al FIFA, în care vorbeşte despre cariera sa de jucător, despre fotbalul internaţional şi despre proiectul său, academia care îi poartă numele.

Urmărește
2513 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Gheorghe Hagi - "Fotbalul este peste tot"

Gheorghe Hagi (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

Interviul face parte dintr-o serie pe care site-ul Federaţiei Internaţionale de Fotbal o dedică foştilor jucători împlicaţi în dezvoltarea fotbalului.

"Oriunde a jucat, Gheorghe Hagi a lăsat o amprentă de neşters. El este unanim acceptat ca jucătorul român cel mai bun din istorie şi a avut rara oportunitate de a juca atât pentru Real Madrid, cât şi pentru FC Barcelona. Un fotbalist extravagant dotat, creativ, un jucător cu calităţi, Hagi este considerat pe drept unul dintre cele mai mari talente ale generaţiei sale", se arată în prezentarea pe care fifa.com i-o face fostului căpitan al echipei naţionale.

Perezentăm în continuare interviul acordat de Hagi pentru fifa.com:

 

FIFA.com: Poţi să ne spui cum a început cariera ta?

Gheorghe Hagi: Mi-a plăcut fotbalul de când mă ştiu. La vârsta de trei ani, părinţii m-au dus la un club din Constanţa, iar la 11 ani participam deja într-o competiţie, Cupa Speranţei, în care am fost desemnat doi ani la rând cel mai bun jucător.

 

- Ce crezi despre dezvoltarea fotbalului în zilele noastre şi despre nivelul de investiţii al FIFA. Joacă FIFA un rol esenţial?

- Fiecare program de promovare a fotbalului organziat de FIFA în zonele mai puţin dezvoltate reprezintă o bună şi binevenită iniţiativă, un important element în interiorul acestor comunităţi. Preocuparea FIFA în asigurarea egalităţii, a fair-play-ului şi a globalizării în fotbal este admirabilă.

 

- Care este părerea ta despre fotbalul feminin?

- Calitatea fotbalului feminin creşte de la o competiţie la alta. Este ciudat, dar în acelaşi timp frumos pentru noi, bărbaţii, să vezi fetele jucând şi progresând.

 

- Foşti jucători profesionişti s-au implicat în fotbalul pe plajă. Ai încercat şi tu această disciplină?

- Îi admir pe cei care se implică în fotbalul pe plajă. După ce am renunţat la cariera profesionistă, am participat şi eu la câteva turnee de fotbal pe plajă. Fiind născut la malul mării, sunt familiarizat cu fotbalul pe plajă. Acum, jocul este peste tot.

 

- Ca fotbalul pe plajă, fotbalul în sală se dezvoltă peste tot. Ce părere ai de această expansiune rapidă?

- Aşa cum am spus, fotbalul este peste tot: în sală, pe iarbă, pe stradă, pe terenuri sintetice. Fotbalul a devenit o religie.

 

- Cariera ta te-a purtat pe la cluburi diferite şi fotbalul a evoluat mult de când ai început tu să joci fotbal. Care este percepţia ta despre fotbalul modern?

- Tehnica învinge întotdeauna forţa. Astăzi, tendinţa este să contezi atât pe tehnica individuală a jucătorilor, cât şi pe tactica bazată pe tehnica grupului.

 

- Cum se poate un jucător inspira din realizările tale?

- Fiind răbdător şi tenace, apoi găsind o echipă care să creadă în el, care să îi ofere un loc de titular, ceea ce îl va ajuta să crească şi să obţină un echilibru.

 

- Eşti un idol pentu mulţi tineri, dar care au fost eroii tăi când erai copil?

- Când am fost copil, nu am putut să văd multe meciuri internaţionale, dar chiar şi aşa ştiam că Johan Cruyff era cel mai mare jucător. Când am ajuns la Barcelona în 1994, el era antrenor şi am mers acolo din acest motiv. A fost extraordinar, chiar dacă nu jucam mereu. Lucrând cu el, mi-am completat potenţialul. Era extraordinar, cel mai bun. Românul care m-a impresionat când eram mic a fost Anghel Iordănescu, un jucător creativ, de piciorul stâng şi el. Mai târziu, el a fost antrenorul meu la Steaua şi la echipa naţională, ceea ce a reprezentat un sentiment de nedescris pentru mine.

 

- Care sunt diferenţele dintre fotbalul profesionist şi cel amator?

- Calitatea în toate privinţele: de la organizare la jucători şi la expunere.

 

- Care este implicarea ta în sectorul juvenil?

- Am pus în practică un proiect unic în România, Academia Gheorghe Hagi. Am investit în infrastructură şi am creat o bază de pregătire cu opt terenuri, hotel şi restaurant pentru jucători. Academia are circa 280 de jucători de toate vârstele, iar 66 dintre ei fac parte din programul nostru, care asigură pregătire, cazare şi şcoală. La numai trei ani de la crearea academiei, ea a devenit cel mai bun centru de pregătire din România la toate categoriile de vârstă, promovând 22 de jucători la echipele naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici