INTERVIU: Marvin Rettenmaier: Nu mă consider un mentalist, ci doar un bun jucător de poker

Pokerul mondial a descoperit o nouă vedetă, după ce germanul de 25 de ani Marvin Rettenmaier a reuşit să câştige în mai puţin de şase luni două turnee din seria World Poker Tour (WPT), în Las Vegas şi în Ciprul de Nord, iar în această săptămână va încerca să se impună şi în competiţia de la Praga.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Marvin Rettenmaier: Nu mă consider un mentalist, ci doar un bun jucător de poker

INTERVIU: Marvin Rettenmaier: Nu mă consider un mentalist, ci doar un bun jucător de poker

De altfel, tânărul german care a învăţat tainele pokerului în Statele Unite ale Americii, unde a petrecut un an pe vremea liceului, este primul jucător din lume care a reuşit să se impună în două etape consecutive ale WPT.

Relaxat şi mereu cu zâmbetul pe buze, Marvin se comportă în timpul pauzelor din turnee ca un adolescent rebel. Poartă bermude, "flip-flopşi" şi o cămaşă în carouri largă la care a asortat o insignă cu însemnele campaniei "Free Hugs", dar în momentul în care concursul reîncepe se transformă într-un adevărat prădător, "devorându-şi" adversarii care au curajul de a-i sta în faţă.

Intrat chiar înaintea turneului de la Las Vegas în echipa Party Poker, din care mai fac parte vedetele Tony G, Kara Scotts şi Mike Sexton, Marvin şi-a "răpit" un sfert de oră din timpul său pentru un interviu.

Marvin povesteşte etapele prin care a trecut pentru a ajunge milionar în euro doar din poker, pornind de la învăţatul acestui joc cu prietenii în SUA şi în Germania, de la cum a făcut primele mii de euro şi până la câştigarea turneului din Las Vegas.

Interviul a avut loc în partea turcă a Insulei Afroditei, deoarece în partea greacă autorităţile locale nu permit existenţa cazinourilor, astfel că pentru a paria, oamenii sunt nevoiţi să treacă de "zona verde" din Nicosia, care reprezintă graniţa dintre Cipru şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, stat recunoscut numai de Turcia.

În această săptămână, Marvin va încerca să îşi consolideze locul în istoria pokerului, urmând să participe le WPT Praga, ale cărui fonduri totale de premiere se vor ridica la peste 3,5 milioane de euro.

Prezentăm în continuare interviul pe care Marvin Rettenmaier l-a acordat agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Cine este Marvin Rettenmaier?

Marvin Rettenmaier: Eu sunt! Sunt un iubitor pe viaţă al pokerului. Am început să joc poker după ce am petrecut un an din liceu în SUA. Acolo am jucat primele cinci jocuri de poker. Apoi m-am întors în Germania, mi-am terminat studiile şi cam pe atunci toată lumea a început să joace poker în Germania, aşa că ne întâlneam şi jucam de distracţie.

Reporter: Cum ţi-ai dat seama că asta vrei să faci, să devii un jucător de poker?

Marvin Rettenmaier: Am avut succes chiar de la început, de când jucam pentru distracţie, iar apoi am început cu 50 de dolari şi am ajuns la 20-25.000 în câteva săptămâni. Am fost destul de norocos la început, pentru că nu ştiam ce fac. Am avut un proces clar de învăţare al jocului şi m-am adaptat destul de repede. Astfel, am reuşit să mă calific la nişte turnee "live", am cunoscut mulţi oameni, care erau la început şi am învăţat unii de la ceilalţi, iar o parte dintre aceştia au ajuns la un nivel foarte înalt.

Reporter: Cât de puternic este acest drog numit poker?

Marvin Rettenmaier: Îmi place competiţia şi vreau să joc, chiar dacă tocmai am terminat un turneu. Uneori cred că ar trebui să iau o pauză de la turnee, dar îmi doresc foarte mult să câştig şi să obţin trofee. Vreau să merg de la un turneu la altul, dar mai trebuie să mă ocup şi de viaţa personală, pe care o ador de altfel. Trebuie să găsesc un echilibru între cele două vieţi. Cred că orice sportiv este dependent de ceea ce face. Pokerul nu este ca fotbalul, deoarece nu poţi să joci fotbal până la finalul vieţii, pe când pokerul îl poţi practica la un nivel profesionist tot timpul.

Reporter: Pasiunea ta pentru chitară este binecunoscută. Cum te ajută, te relaxezi cântând înaintea unui turneu?

Marvin Rettenmaier: Cânt înaintea turneelor, dar nu chiar în zilele de concurs, pentru că de obicei mă trezesc, mă duc să mă spăl şi apoi fug la masa de poker, pentru că de obicei sunt în întârziere.

Reporter: Ce fel de muzică cânţi?

Marvin Rettenmaier: Orice e popular, pornind de la R&B, hip-hop până la country, totul se află în repertoriul meu.

Reporter: Care sunt calităţile tale, ce te ajută să fii la cel mai înalt nivel?

M.R.: Cred că stau destul de bine la capitolul logică şi analizez foarte bine situaţiile. Mă adaptez destul de bine la diferitele tipuri de jucători. De asemenea, cele mai puternice două puncte ale mele sunt strategia în turnee şi capacitatea de a citi oamenii.

Reporter: De cât de mult timp ai nevoie pentru a-ţi citi adversarii de la masă?

Marvin Rettenmaier: Sunt lucruri pe care le observ după cinci secunde. Dacă cineva face anumite lucruri le poţi observa de la primele mâini. Bine, pot să le facă intenţionat doar pentru a te păcăli, dar alte lucruri nu le pot ascunde.

Reporter: Având în vedere toate aceste calităţi pe care spui că le ai, te consideri un fel de mentalist?

Marvin Rettenmaier: (râde) Nu aş merge chiar atât de departe. Nu sunt la cel mai înalt nivel la care aş putea fi, dar cred că sunt totuşi destul de sus.

Reporter: Ce ai fi făcut dacă nu ajungeai un jucător profesionist de poker?

Marvin Rettenmaier: Probabil că aş fi fost un anteprenor sau ceva de genul ăsta. Aş fi fost propriul meu angajat. Acum poker-ul este chiar acest mod de viaţă, sunt propriul meu angajat. Dacă vreau, pot să nu joc într-o anumită zi. În afara sponsorilor mei, nimănui nu-i pasă dacă joc sau nu poker într-o zi.

Reporter: Cât din jocul de poker este reprezentat de matematică şi cât e reprezentat de noroc?

Marvin Rettenmaier: Pe termen lung, norocul în poker tinde către zero. Dacă aş juca un milion de turnee, ceea ce este mult chiar şi într-o viaţă, şi aş fi favorit pentru că sunt un jucător bun, atunci cu siguranţă că aş câştiga. Dar dacă tu şi cu mine am juca "heads-up" (n.r. - joc în doi), atunci ai avea cam minimum 20-25 la sută şanse să câştigi împotriva mea, chiar dacă eu sunt jucătorul mai bun.

Reporter: Născut şi crescut în Stuttgart, fan al lui VfB, fan al maşinilor Mercedes sau Porsche?

Marvin Rettenmaier: Nu, nu şi nu. Sunt fan al celor de la Karlsruhe, care sunt cei mai mari rivali ai lor. Ştiu că era un atacant român la Karlsruhe, Cristean, Cristia sau ceva în genul. Cristea, aşa!

Reporter: Cu ce te ajută faptul că faci parte din echipa Party Poker, alături de Tony G, Kara Scotts şi Mike Sexton?

Marvin Rettenmaier: Sunt oameni foarte interesanţi şi îmi place să-mi petrec timpul alături de ei. Mă ajută din punct de vedere moral. Sunt fericit că Tony e alături de mine, iar alături de Kara cânt la chitară. Tony nu a putut fi prezent aici, deoarece a fost la JO alături de echipa naţională de baschet Lituaniei. Am fost la Londra să văd un meci al Lituaniei şi a fost incredibil.

Reporter: Ce a însemnat pentru tine câştigarea unui turneu ca WPT Las Vegas?

Marvin Rettenmaier: A fost ceva incredibil, pentru că am avut ceva succes înainte, dar nu reuşisem să câştig însă un turneu de un asemenea nivel. Mai ales după turneul de la Venezia, deşi ajunsesem la masa finală, eram trist că nu o câştigasem. A fost şi o uşurare, pentru că aveam o presiune foarte mare pe umeri.

Reporter: Ce tip de joc preferi? Online sau live?

Marvin Rettenmaier: În mod clar live. Îmi plac oamenii, să interacţionez cu ei şi cred că am un mare avantaj, pentru că mă pricep la oameni şi îmi dau seama imediat cum joacă. Uneori e bine să fii acasă şi să te joci cu mouse-ul sau să vezi un film în acelaşi timp.

Reporter: Văd că ai o insignă cu o campanie, "Free Hugs"? Care e faza cu ea? Faci parte din această organizaţie globală?

Marvin Rettenmaier: Vrei să te îmbrăţişez? (râde) O am de la New York. Erau nişte oameni care te îmbrăţişau pe gratis şi mi-a plăcut foarte mult. Am primit multe îmbrăţişări atunci şi mi-a plăcut. Cred că ar trebui să fie mai multe îmbrăţişări pe această lume.

Reporter: Care e cel mai bun sfat pe care l-ai primit?

Marvin Rettenmaier: Bună întrebare, chiar nu ştiu acum.

Reporter: Ce ştii despre jucătorii români de poker? Daniel Negreanu, deşi este canadian, are părinţii din România.

Marvin Rettenmaier: Nu ştiam că Negreanu este de origine română. Daniel e un tip mare, nu cred că putea fi un ambasador al poker-ului mai mare ca el. Este un jucător foarte bun de poker şi o persoană care face spectacol. Sunt prieten cu Bogdan Ionescu, care e un jucător foarte bun. Am jucat cu el de câteva ori. Îl ştiu şi pe Toni Judeţ, dar nu o să-l las să mă provoace la un joc de biliard şi astfel să mă prindă la înghesuială.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici