- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIU: Morariu: Sportul românesc recuperează prea puţini bani din pariurile sportive
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Octavian Morariu, a declarat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că sportul românesc recuperează prea puţini bani din pariurile sportive, precizând că acest lucru ar putea fi o soluţie financiară în perioada de criză economică.
Morariu: Sportul românesc recuperează prea puţini bani din pariurile sportive (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Prezentăm interviul acordat Agenţiei MEDIAFAX de preşedintele COSR, Octavian Morariu:
Reporter: Cum vi s-a părut anul 2010 din punct de vedere al performanţelor obţinute de români la sporturile olimpice?
Octavian Morariu: Anul 2010 a fost unul destul de bun pentru disciplinele olimpice, în care am obţinut mai multe medalii. Sunt câteva rezultate care ne dau speranţe pentru Jocurile Olimpice de la Londra, dar, în acelaşi timp, sunt îngrijorat de starea finanţelor din sportul românesc. De asemenea, mă îngrijorează această lipsă de reformă din sport şi lipsa de susţinere a acestei activităţi din partea unor federaţii, cât şi din partea politicului. În ziua de astăzi, sportul de performanţă înseamnă foarte mulţi bani, iar dacă statul nu creează condiţiile ca aceşti bani să fie câştigaţi de pe piaţa investitorilor ne va fi foarte greu să ne luptăm cu celelalte ţări. Din punct de vedere al performanţelor sunt mulţumit, dar din punct de vedere al stării reformelor nu sunt deloc mulţumit. Într-adevăr, este o perioadă de criză economică şi este greu să faci schimbări, dar trebuie să discutăm despre aceste lucruri, iar lumea să fie conştientă despre ce avem de făcut.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Marcel Ciolacu a demisionat de la conducerea PSD. Partidul nu va contesta rezultatele alegerilor prezidenţiale
-
Iohannis nu a primit informări despre ingerinţe externe în alegeri
R: Consideraţi normală reducerea bugetului pentru sport din 2011?
O.M.: Era evident că sportul nu poate să scape de la tăieri bugetare. În toate domeniile au fost diminuări. Atunci când domnul ministru Funeriu a spus că bugetul pentru sport va fi acelaşi ca şi în 2010, cred că a exprimat mai mult o dorinţă decât o certitudine. În mod sigur nu-i convine nimănui această situaţie. Din câte ştiu eu despre Ministerul de Finanţe, cred că şi el a fost pus în faţa faptului împlinit.
R.: Cum s-ar putea descurca sportul din România în aceste condiţii?
O.M.: În clipa de faţă, oamenii sunt puţin receptivi la problemele sportului, pentru că sunt conectaţi la problemele macro-economice şi ale economiei în general. Este foarte greu să ai un auditoriu în acest domeniu. Regret că atunci când economia mergea bine nu am putut să facem schimbările care trebuiau. Probabil va trebui să aşteptăm o perioadă, până îşi revine economia, când am putea discuta din nou despre schimbări. Totuşi, până atunci, sunt tot felul de pârghii prin care putem mări finanţarea sportului. Mă refer, în primul rând la tot ce înseamnă jocurile de noroc, la pariurile sportive. Sportul recuperează foarte puţini bani din asemenea lucruri, deşi la nivel european este clar o tendinţă ca acest domeniu să fie finanţat din pariuri, din loterii. Am avut o discuţie cu ministrul finanţelor, acum 10 zile, pentru ca sportul să se finanţeze din taxele ce ar putea fi aplicate jocurilor pe internet. În România aceste jocuri sunt libere. Impozitele sunt plătite de oamenii de unde sunt serverele. Am fost la Ministerul Finanţelor cu un potenţial partener care face acest lucru pentru statul italian. Vom încerca să introducem controlul jocurilor de pe internet, iar o parte din bani să vină la sport, aşa cum se întâmplă peste tot. Statul român ar putea câştiga zeci de milioane de euro pe an din taxe. Trebuie să ai multă imaginaţie, multe cunoştinţe, în acelaşi timp, şi să concretizezi aceste lucruri. Sunt foarte multe oportunităţi în zona asta care nu sunt concretizate pentru sport. Nu este vorba numai despre sport, vorbim şi de sănătate şi de educaţie şi aşa mai departe.
R: În ce stadiu s-a ajuns cu pregătirea Festivalului Olimpic al Tineretului European, pentru sporturi de iarnă, pe care România în va găzdui în 2013?
O.M.: În ceea ce priveşte FOTE la sporturile de iarnă, în care România va fi gazdă, avem două capitole. De cel de infrastructură nu se ocupă comitetul olimpic, ci oraşele, care au format un comitet de organizare, la care participăm şi noi. Din câte ştiu eu, situaţia este destul de bună dacă vorbim de infrastructură. Consiliile locale investesc în acest lucru şi ştiu că mai e nevoie de un al doilea patinoar la Braşov şi de o trambulină de 90 de metri la Râşnov. Mai sunt de făcut nişte corecţii pe ici pe colo, dar toate sunt în progres. Mai este o Hotărâre de Guvern care va trebui să apară zilele acestea şi care consfiinţeşte proiectul ca fiind de interes naţional, consfiinţeşte finanţările, dar mai ales mă aştept să consfiinţească şi finanţarea comitetului de organizare, deoarece, cu doi ani înainte de competiţie acest comitet trebuie finanţat. Până acum, el a mers târâş-grăbiş cu fonduri de la oraşe, cu multă bună-voinţă din partea COSR. De acum intrăm în faza de execuţie a proiectului şi este obligatoriu să avem o astfel de Hotărâre de Guvern. Am avut discuţii cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi al Turnismului, cu doamna ministru Elena Udrea, care este foarte deschisă şi foarte încântată de proiect.
R. Cum stă România din punct de vedere sportiv în pregătirea acestui festival al tineretului european?
O.M.: Din punct de vedere sportiv, ne-am creat cu ajutorul federaţiilor sportive de iarnă, un grup de tineri care se pregătesc pentru festival. Tot timpul este bine să ai rezultate atunci când concurezi la tine acasă, să ajungem să câştigăm câteva medalii. Sunt încrezător pentru că, mai ales în partea de schi fond, la biatlon, avem campioni mondiali, deci ar trebui să putem obţine medalii şi aici. Vom vedea ce se va întâmpla cu hocheiul, cu short-track-ul şi cu alte discipline, unde aş zice că suntem chiar în progres. Vom merge la Liberec, la ediţia din acest an, unde vom fi cu mai mulţi observatori. De mai mult timp urmărim cum se organizează un astfel de eveniment şi avem contacte regulate cu alte comitete olimpice europene.Vom avea şi un program înserat la această ediţie de la Liberec, ca următori organizatori.
R: Când vă mutaţi în Casa Olimpică, aflată în construcţie acum?
O.M.: La 15 martie este termenul de finalizare a construcţiei Casei Olimpice, după care va urma finalizarea Muzeului Olimpic. Am fixat, împreună cu colegii mei care se ocupă de investiţii, data de 4 aprilie pentru a ne muta acolo. Nu este nicio întâmplare faptul că această construcţie se află în vecinătatea Federaţiei Române de Rugby, pentru că cei de acolo au fost de acord să cedeze o parte din teren. În schimb, FR Rugby va avea o zonă de birouri în cadrul Casei Olimpice care îi va fi rezervată. Mă bucur foarte mult, ca om al rugbyului, că această construcţie nu va face decât să perenizeze zona, să accentueze faptul că acea zonă este una dedicată numai sportului.
R.: Ca om de rugby, vi se pare o performanţă calificarea României la Cupa Mondială din Noua Zeelandă?
O.M.: Ar fi fost foarte rău dacă nu ne-am fi calificat la Cupa Mondială de rugby. Au fost necesare nişte schimbări în federaţie şi în jurul echipei naţionale pentru ca acest lucru să se întâmple. Am văzut un parcurs fără greşeală anul trecut, când au reuşit calificarea, şi este foarte necesar să se pregătească temeinic pentru această Cupă Mondială. Au început anul 2011 cu un insucces în Portugalia, având o echipă experimentală, pentru că a lipsit marea majoritate a jucătorilor titulari, dar şi cei tineri care au intrat ar fi trebuit să înţeleagă că este o şansă pentru ei să prindă prima echipă. Este mult de lucru atât la rugby cât şi la celelalte sporturi. Echipele naţionale se confruntă cu multe probleme legate de diminuarea bazei de selecţie, de lipsa unei finanţări corespunzătoare şi mai ales de lipsa campionatelor puternice. La sporturile de echipă, dacă n-ai campionate puternice, este foarte greu să ai echipe naţionale puternice. Acest lucru se vede foarte bine.
R.: Sunteţi de aproape şapte ani la conducerea COSR. Aţi simţit vreodată nevoia să renunţaţi la această funcţie?
O.M.: Atât timp cât prezenţa mea este utilă la COSR şi poate aduce un plus, cu siguranţă că voi continua. De asemenea, am repsonsabilităţi şi la nivel european şi în alte comisii la acest nivel. Este un proiect pe care l-am început şi nu pot să-l las. Am avut momente în care mi-a fost greu, dar sunt o fire bătăioasă şi este foarte greu să mă descurajeze ceva. Am o responsabilitate faţă de oamenii cu care lucrez şi faţă de sportivi. Până la urmă, principalii actori sunt sportivii. De multe ori uităm acest lucru. Vorbim de antrenori, de preşedinţi, de mai ştiu eu cine, dar vorbim foarte puţin de sportivi. Despre ei ar trebui să discutăm în primul rând.
Interviu de Daniel Ormuz, daniel.ormuz@mediafax.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO