INTERVIU: Panţuru, despre decesul lui Kumaritashvili şi accidentul lui Strămăturaru

Medaliatul olimpic la bob, Ion Panţuru, a comentat, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, cauzele care au dus la decesul georgianului Nodar Kumaritashvili şi accidentul Violetei Strămăturaru de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver.

Urmărește
53 afișări
Imaginea articolului INTERVIU: Panţuru, despre decesul lui Kumaritashvili şi accidentul lui Strămăturaru

INTERVIU: Panţuru, despre decesul lui Kumaritashvili şi accidentul lui Strămăturaru (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ion Panţuru, născut la 11 septembrie 1934, la Comarnic, judeţul Prahova, a câştigat o medalie la Jocurile Olimpice de iarnă, obţinând bronzul în proba de bob două persoane, la Olimpiada din 1968 (Grenoble), alături de Nicolae Neagoe, singura medalie a României la JO de iarnă. De asemenea, la JO de la Grenoble a mai obţinut un loc patru la bob patru persoane, având în palmares şi un loc cinci la Jocurile Olimpice de la Saporro (1972) la bob două persoane. Panţuru are în palmares, tot la bob două persoane, şi o medalie de argint la Campionatele Mondiale din 1969 (Lake Placid) şi una de bronz la ediţia mondialelor din 1973 (Lake Placid), ambele alături de Dumitru Focşeneanu. De asemenea, la Campionatele Europene are în palamares două medalii de aur la bob patru persoane (1967 şi 1971), două de argint la bob două persoane (1969) şi bob patru persoane (1969), dar şi un bronz în 1970 la bob patru persoane. Ion Panţuru a fost onorat cu titlul de Maestru Emerit al Sportului pentru întreaga carieră, primind medalia naţională "Pentru Merit" clasa a II-a.

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Vancouver, sportivul georgian Nodar Kumaritashvili, concurent în proba de sanie la Jocurile Olimpice de la Vancouver, a murit, la sfârşitul săptămânii trecute, după ce a suferit un accident grav la un antrenament pe pista olimpică din Whistler. Sportiva română Violeta Strămăturaru, care a fost spitalizată săptămâna trecută timp de câteva ore, după ce a lovit violent zidul la un antrenament de sanie înaintea Jocurilor Olimpice de la Vancouver, nu a primit acordul medicilor să revină în competiţie.

Vă prezentăm integral interviul acordat agenţiei MEDIAFAX:

Reporter: Putea fi evitat decesul lui Nodar Kumaritashvili?

Ion Panţuru: Nu am fost la faţa locului, dar consider că e o greşeală umană până la urmă. N-aş putea spune că organizatorii ar fi de vină.

Rep: Consideraţi că au fost asigurate toate măsurile de protecţie, plasă de protecţie sau altceva?

IP: Nu cred că era cazul de vreun fel de plasă acolo, asta ar fi însemnat să se pună plasă la fiecare viraj, pe toată pârtia de bob. Fiecare viraj are o ieşire, la una dintre ele, sportivul a ratat-o. Şi s-au mai întâmplat, au mai fost şi alţii care au coborât aşa agresiv, periculos. E adevărat, este o pârtie destul de rapidă, organizatorii au luat măsuri, dar au fost alte pârtii mult mai rapide şi în trecut. 150 de kilometri înregistraţi acum nu reprezintă o viteză aşa de mare în comparaţie cu pârtiile de altă dată, spre exemplu la Insbruck în 1964, s-au înregistrat 166 de kilometri.

Rep: Ce alte accidente aţi văzut de-a lungul carierei?

IP: Mai ştiu de un spaniol parcă la un Campionat European în Italia înainte de 1964, apoi Anton Pensperger, sportiv vest-german care a decedat în timp ce concura în competiţia de bob patru persoane ce a avut loc la Campionatele Mondiale din 1966 de la Cortina d'Ampezzo. Şi astea tot greşeli, nu poţi da vina pe organizatori, nu ai ce pune să protejezi sportivii.

Rep: Cum comentaţi accidentul Violetei Strămăturaru?

IP: E şi consăteancă de-a mea, din Buşteni, dar nu e de vină nimeni. Ea a fost şi înainte la Vancouver, a fost acolo la pregătire, a stat o lună şi nu s-a întâmplat nimic. Dar dacă e să se întâmple, se întâmplă oricum, a fost o greşeală. La fel s-a întamplat şi cu georgianul, credeţi că e prima dată când s-a dat pe pârtia de acolo, că n-a mai avut perioadă de pregătire? Doar pentru asta s-a calificat, a avut nişte coborâri înaintea concursului de verificare şi chiar în calificări ca să-şi câştige dreptul de a participa la JO.

Rep: Ce credeţi că vor face românii în continuare?

IP: Îi aştept cu sufletul la gură. Mă bucur pentru Tofalvi, un loc onorabil, o fată care este cam la "terminarea benzinei" din punct de vedere al performanţei şi face o treabă foarte bună. Mai e Creţu cu locul 31, care rămâne totuşi locul 31.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici