INTERVIU PROSPORT | Mircea Sandu: "L-aş fi schimbat pe Daum după 4 meciuri. Cu această necalificare s-au pierdut 10 milioane de euro"

La Chiajna, stă să înceapă meciul organizat în memoria lui Daniel Prodan. Stelea, Petrescu, Mihali, Belodedici, Popescu sunt deja la vestiare, locurile din sală s-au ocupat deja. Parchetul terenului de mini-fotbal pontează paşii apăsaţi ai unor puşti veseli cu foame de rezultate. În tribune, Mircea Sandu poartă un tricou negru, imprimat cu chipul stoperului naţionalei şi al Stelei. Priveşte duelurile aprige ale mogâldeţelor implicate în avanpremiera partidei dintre foştii colegi ai lui Didi şi acceptă să discute cu ProSport

Urmărește
443 afișări
Imaginea articolului INTERVIU PROSPORT | Mircea Sandu: "L-aş fi schimbat pe Daum după 4 meciuri. Cu această necalificare s-au pierdut 10 milioane de euro"

INTERVIU PROSPORT | Mircea Sandu: "L-aş fi schimbat pe Daum după 4 meciuri. Cu această necalificare s-au pierdut 10 milioane de euro"

Modelul Didi, moştenirea lăsată, câte puncte era obligat să adune Christoph Daum din grupa pentru Mondial, realizările lui Răzvan Burleanu... toate într-un dialog cu puţin peste 10 minute.

ProSport: Domnule Mircea Sandu, ne aflăm la un eveniment de suflet, un eveniment organizat în memoria lui Didi Prodan. L-aţi cunoscut pe Didi, aţi fost mereu aproape de el, iar el a fost unul dintre oamenii care şi-au dat sufletul pentru naţională. Care este cea mai puternică amintire pe care o aveţi împreună?

Mircea Sandu: Sunt multe amintiri, mai ales plăcute. Cele mai frumoase au fost cele din Statele Unite (n.r. - de la Cupa Mondială din 1994), fără doar şi poate. Au fost mai apoi şi cele în care el a început activitatea în administraţia federaţiei, când a venit cu o trupă importantă dintre jucătorii anilor ’90, Generaţia de Aur, cu Lupescu, Prunea, cu Belodedici, cu Jean Vlădoiu. Nu mai spun atmosfera pe care o crea la echipa naţională în perioada când era director sportiv şi se ocupa de preluarea jucătorilor de la aeroport. Am avut aventuri cu el şi cu aducerea jucătorilor care mai întârziau la echipa naţională şi aşa mai departe. Rămâne o figură vie a fotbalului românesc, din toate punctele de vedere.

El a fost mereu – şi din pozele din Statele Unite – în pozele de bucurie de după marcarea unui gol. El era cel mai sus. În săritură.

Sărea pe ei, da...

"Bani le-am lăsat. Baze le-am lăsat. Sediu le-am lăsat. Performanţe le-am lăsat. Totuşi, au fost în perioada de mandat a preşedintelui ăsta cu care vorbiţi acum dumneavoastră!"

Tot timpul tindea spre vârfuri, spre victorii. Îi lipseşte fotbalistului român ceva din atitudinea lui Daniel Prodan? Pentru că au fost anihilaţi jucători precum Tomas Skuhravy, Ally McCoist, Caniggia, Balbo sau Batistuta, Asprilla sau Valencia - chiar de el.

Mircea Sandu: Ce nume! Ce valori de jucători! Dacă numeri câte goluri au ăştia, cred că depăşeşti 500 de goluri. Sută în sută depăşesc! Ştiţi care este problema, din păcate? Noi am avut pentru înaintaşii noştri, şi avem încă, recunoştinţă. Că s-au numit jucători de fotbal sau că s-au numit antrenorii noştri sau că s-au numit conducătorii noştri. Ceea ce astăzi lipseşte aproape cu desăvârşire. Dacă vreţi, vă pot spune echipa lui Dinamo, Rapid, Steaua din anii '60-'70. Pe Aurică Beldeanu, dacă îl întrebaţi, vă spune toate echipele naţionale – Brazilia, Argentina şi aşa mai departe. Eram pasionaţi şi am rămas aceiaşi pasionaţi de fotbal. Din păcate, cei care sunt astăzi pe această traiectorie a fotbalului au uitat de trecut. Şi când uiţi de trecut... E greu să ai viitor. Eu sper ca nu noi, care am fost foarte apropiaţi lui Didi Prodan, ci cei care conduc destinele fotbalului, să nu uite de marile valori şi competiţii din această ţară, obiective din această ţară care trebuie să fie nominalizate cu numele, aşa cum am făcut turneul Gigi Olah, care a fost un mare antrenor de juniori, sau Gheorghe Ene – care a lucrat 20 de ani sau 25 de ani în Direcţia de Juniori. Aşa, şi Didi Prodan merită denumirea unei competiţii din România.

Didi Prodan a fost scos în afara fotbalului şi de actuala conducere a FRF. Una dintre explicaţiile şefilor de la FRF pentru situaţia în care se află fotbalul românesc se centrează pe ideea – tot răul e făcut şi de fosta conducere FRF, cu direcţie către dumneavoastră. Cum comentaţi această afirmaţie?

Mircea Sandu:  Dacă o generalizăm... Dacă nu venim cu nimic concret... Este un laitmotiv care este folosit şi în politică - motivul “ăia dinainte”. “Ăia dinainte au făcut şi au dres” – totul negativ. Dar văd că au început efervescent acum, cu 3-4 rezultate cât de cât bune ale echipei de tineret 19 ani. Păi, jucătorii ăştia erau acolo când au venit ei. Până acum au spus că nu s-a făcut nimic, acum se laudă cu rezultatele astea. Deci, nu trebuie să te grăbeşti. Un om care are experienţă nu se grăbeşte, că mai sunt nişte faze de jucat şi trebuie să aştepţi finalul, să vezi dacă se realizează într-adevăr o anumită performanţă sau mini-performanţă, dacă te califici la un turneu final. Deci, bani le-am lăsat. Baze le-am lăsat, chiar dacă undeva se interesează DIICOT-ul de baza de la Buftea. Sediu le-am lăsat. Performanţe le-am lăsat. Totuşi, au fost în perioada  de mandat a preşedintelui ăsta cu care vorbiţi acum dumneavoastră! Sigur că au fost şi părţi rele, grele, negative, dar trebuie să punem între unul şi altul un semn şi vedem ce e pe plus.

CITEŞTE CONTINUAREA PE PROSPORT

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici