Investigaţie BBC: Fotbalul bulgar, o scenă a crimelor şi a meciurilor aranjate

Fotbalul bulgar este adânc implicat în afaceri de tip mafiot, meciurile aranjate şi spălarea de bani fiind doar vârful unui iceberg care se întinde sub suprafaţa acestui frumos sport, se arată într-o anchetă BBC, citată de novinite.com.

Urmărește
171 afișări
Imaginea articolului Investigaţie BBC: Fotbalul bulgar, o scenă a crimelor şi a meciurilor aranjate

Investigaţie BBC: Fotbalul bulgar, o scenă a crimelor şi a meciurilor aranjate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bulgaria deţine un record sumbru - este ţara cu cei mai mulţi patroni de cluburi asasinaţi din lume. Nu mai puţin de 15 conducători de cluburi din elita fotbalului bulgar au fost ucişi în ultimul deceniu. Un simptom a ceea ce se spune că este legătura endemică dintre fotbal şi crima organizată", a comentat jurnalista Margot Dunne, în ultima ediţie a emisiunii Crossing Continents.

Investigaţia BBC a fost făcută după ce numeroase rapoarte indicau că fotbalul din această ţară este pătruns de practici de corupţie, incluzând meciuri aranjate şi procurarea ilegală de paşapoarte de Uniunea Europeană pentru jucători străini.

Crossing Continents prezintă cazul unui meci despre care se bănuieşte că ar fi fost aranjat. Întâlnirea respectivă era un derbi dintre rivalele Levski şi Lokomotiv Plovdiv, iar surse BBC au afirmat că scenariul stabilit înainte prevedea o răsturnare spectaculoasă de scor după pauză. Levski a condus cu 2-0 după prima jumătate a meciului, apoi Lokomotiv a marcat repede două goluri. Cu cinci minute înainte de final, Lokomotiv şi-a asigurat victoria după un gol marcat din penalti.

Publicul i-a huiduit copios pe arbitri la ieşirea lor de pe teren, susţinând că toată lumea ştia că aceştia fuseseră cumpăraţi. Această stare de suspiciune a avut ca efect îndepărtarea fanilor de fotbalul bulgar, suporterii preferând să urmărească la TV meciuri din campionate străine, a mai comentat Margot Dunne.

Realizatoarea s-a întâlnit cu Todor Batkov, preşedintele unuia dintre cele mai cunoscute cluburi din ţară, Levski Sofia, care a admis că fenomenul corupţiei în fotbalul bulgar are rădăcini mai adânci ca niciodată, dar a ţinut să precizeze că gruparea sa joacă la victorie fiecare meci.

Emisiunea mai prezintă povestea relatată de un jurnalist sportiv de la TV Channel 3, care a primit în noiembrie 2011 o alertă de meci aranjat de la Iordan Dinov, reprezentantul unei case de pariuri online. Dinov i-a transmis telefonic că s-au pariat sume mari de bani pe meciul Lokomotiv Plovdiv - Litex Loveci, ceea ce ar dovedi că partida este una aranjată. El a precizat că Plovdiv se va impune în repriza a doua după ce este condusă la pauză şi chiar aşa s-a întâmplat

Dinov şi-a prezentat public acuzaţiile într-o conferinţă de presă după meci. În ciuda evidenţelor detaliate, nu a existat o anchetă a poliţiei şi niciun oficial sau jucător nu a fost acuzat. Pentru Dinov, povestea nu s-a sfârşit aici: în luna aprilie a acestui an, a fost împuşcat mortal în timp ce se plimba în centrul Sofiei.

"Nu este un secret că preşedintele, conducătorii de cluburi, jucătorii şi arbitrii fac parte din mafia pariurilor", a declarat reporterul sportiv Toma Lazarov pentru BBC.

Un tânăr fotbalist, portarul Stefano Kuncev, component al naţionalei de tineret, a acceptat să vorbească postului britanic despre experienţa avută cu mafia pariurilor. El a povestit un incident petrecut în urmă cu şase luni. Într-o seară, când se întorcea de la antrenament, el a fost atacat şi bătut de două persoane care nu i-au spus sau reproşat nimic. A doua zi, o altă persoană s-a apropiat de el şi i-a oferit 20.000 de euro pentru a manipula rezultatul unui meci internaţional.

"Bătaia a fost ameninţarea se pare, iar banii recompensa", a comentat Dunn.

Kuncev a declarat că a refuzat banii pentru că nu îşi vinde ţara pentru 20.000 de euro şi a decis să facă publică această întâmplare pentru viitorul familiei sale şi al fotbalului bulgar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici