Medalia de aur a tinerei de 15 ani şi viitorul Jocurilor atârnă acum în balanţă, în timp ce Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) încearcă să traseze o limită în ceea ce priveşte dopajul rusesc.
Sportivii ruşi concurează la Jocurile de la Beijing fără steagul şi imnul lor naţional, din cauza sancţiunilor impuse Rusiei pentru încălcări anterioare.
Rusia a recunoscut unele deficienţe în punerea în aplicare a normelor antidoping, dar neagă că ar fi derulat un program de dopaj sponsorizat de stat.
Valieva a oferit unul dintre cele mai importante momente ale Jocurilor de la Beijing de până acum, când a reuşit primele sărituri cvadruple ale unei patinatoare într-o competiţie olimpică.
Visul ei olimpic s-a transformat într-un coşmar vineri, când ITA a dezvăluit public faptul că a fost depistată pozitiv pentru un medicament interzis pentru angină într-un eşantion de urină colectat de autorităţile ruse la campionatele naţionale de la Sankt Petersburg, la 25 decembrie.
Laboratorul de testare din Stockholm, Suedia, a raportat pe 8 februarie că proba ei a fost pozitivă, la o zi după ce a uimit lumea cu săriturile sale şi a câştigat medalia de aur.
Nu a fost imediat clar de ce a existat o astfel de întârziere între test şi rezultate, care i-a permis să călătorească la Beijing şi să ia parte la prima dintre cele două probe ale sale.
CIO a precizat că acest caz a fost gestionat iniţial de autorităţile de testare din Rusia şi apoi de laboratorul acreditat de Agenţia Mondială Antidoping.
Agenţia rusă antidoping a impus o suspendare provizorie pentru Valieva după rezultatul din 8 februarie. Ea a făcut apel o zi mai târziu şi interdicţia i-a fost ridicată. Ruşii nu au dezvăluit public motivul ridicării interdicţiei.
Acum, CIO va cere Tribunalului de Arbitraj Sportiv să anuleze decizia ruşilor de a-i permite să concureze.
„Avem o politică 100% împotriva dopajului”, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams.