Ion Ţiriac va intra, sâmbătă, în International Tennis Hall of Fame

Fostul tenisman Ion Ţiriac (73 de ani) va fi inclus, sâmbătă, alături de alte glorii ale sportului alb, în International Tennis Hall of Fame la categoria contribuţii pentru dezvoltarea tenisului prin antrenorat şi promovarea de mari turnee, într-o ceremonie care va avea loc la Newport (SUA).

Urmărește
126 afișări
Imaginea articolului Ion Ţiriac va intra, sâmbătă, în International Tennis Hall of Fame

Ion Tiriac (Imagine: Catalin Abagiu/Mediafax Foto)

Motivarea includerii lui Ţiriac în Hall of Fame-ul tenislui mondial a fost făcută de fostul jucător american, Stan Smith, preşedintele International Tennis Hall of Fame & Museum şi rivalul românilor în cele trei finale de Cupa Davis, pierdute în 1969, 1971 şi 1972: "Ca un rezultat al fabuloasei sale contribuţii la dezvoltarea tenisului şi multiplele sale calităţi, o comisie compusă din istorici ai tenisului, experţi şi membri ai Hall of Fame l-au desemnat pe Ion Ţiriac pentru această onoare. De la începutul organizaţiei, în 1954, numai 224 persoane din 19 ţări au fost incluse în Hall of Fame".

Fostul tenisman va fi al doilea român, după Ilie Năstase, care va intra în International Tennis Hall of Fame.

Ion Ţiriac, Martina Higins, Thelma Coyne Long, Cliff Drysdale şi Charlie Pasarell vor fi admişi în International Hall of Fame cu prilejul unei ceremonii ce va avea loc la, sâmbătă, la Newport (SUA). Festivitatea va avea loc în timpul turneului ATP de la Newport, o competiţie de 250 de puncte, cu premii în valoare totală de 455.000 de dolari.

Ion Ţiriac declara, la 1 februarie, când a aflat că va intra Hall of Fam, că distincţia este foarte importantă pentru că vine din partea oamenilor care au activat în acest sport. "Nominalizarea a venit târziu şi a venit devreme, pentru că sunt foarte atenţi şi foarte selectivi în opţiunile lor. Gândiţi-vă că în 50-60 de ani au fost aleşi numai 224 de indivizi. Sincer, eram undeva la mijloc, mă aşteptam şi nu mă aşteptam la această onoare. Înţeleg că federaţia internaţională m-a propus, pentru că trebuie să te propună cineva, iar oamenii au votat. Acesta este meritul cel mare, că te aleg oamenii tenisului. Nu funcţionarii, nici jurnaliştii, ci sportivii şi oamenii care s-au ocupat de acest sport", a spus Ţiriac.

Ţiriac este conştient că includerea în Hall of Fame implică şi obligaţia de a contribui la dezvoltarea tenisului. "Este o treabă de origine americană, care a fost internaţionalizată în ultimii 20-30 de ani. Ştiu că Boris Becker a intrat de foarte tânăr în acest Hall of Fame şi că în fiecare an două-trei şedinţe comune, iar cea mai mare este în timpul turneului ATP. Dacă tot m-au onorat, trebuie să fiu oarecum cu un pic de cap şi de cultură şi să-mi achit datoriile, să mă prezint la întâlniri şi să contribui la progresul şi schimbarea tenisului. Lucruri de care m-am ocupat în ultimii 30 de ani de când am renunţat la performanţa seacă", a precizat fostul jucător.

Ca jucător, Ţiriac a jucat 15 ani în echipa de Cupa Davis a României şi a ajutat la calificarea în trei finale. În 1970, alături de Năstase a câştigat titlul la dublu la Roland Garros.

Ţiriac a antrenat şi a condus cariera unor jucători precum Guillermo Villas, Mary Joe Fernandez, Boris Becker şi Goran Ivanisevici. Becker a câştigat cinci turnee de Grand Slam când a lucrat cu Ţiriac.

Apoi, a fost promotor şi director a numeroase evenimente, inclusiv a două dintre cele mai mare turnee de Masters 1000, Italian Open şi Madrid Masters. El este proprietar al turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy, un eveniment ATP World Tour 250, care are loc anual la Bucureşti.

Alţi foşti sportivi români incluşi în Hall of Fame sunt Iolanda Balaş (atletism), Eduard Pană şi Doru Tureanu (hochei pe gheaţă), Nadia Comăneci, Bela Karoly, Ecaterina Szabo, Teodora Ungureanu, Octavian Bellu, Daniela Silivaş, Simona Amânar şi Lavinia Miloşovici (gimnastică).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici