- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Iuliu Mureşan: De acum e liber la valize, dar noi nu o să procedăm aşa pentru că este imoral
Preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că prin achitarea finanţatorului Gigi Becali de către ICCJ s-a dat "liber la valize", dar cu toate acestea a precizat că gruparea pe care o conduce nu va premia adversarele contracandidatelor pentru că este "imoral".
Iuliu Mureşan (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Mureşan a adăugat însă că hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este totuşi corectă deoarece din informaţiile pe care le deţine nici în străinătate premierea nu se pedepseşte.
"Cred că prin această decizie se dă drumul la valize, dar în acelaşi timp consider că şi judecata este corectă. Până la urmă este vorba de o judecată la cel mai înalt nivel. Ne-am informat şi noi şi am aflat că premierea nu se incriminează nici în alte ţări cu fotbal mai dezvoltat decât al nostru. Premierea este însă imorală şi incorectă pentru că în final duce la alte lucruri mai complicate. Ne temem de valize pe finalul campionatului, pentru că acum, dacă s-a achitat, este liber la valize. Dar noi nu o să facem niciodată aşa ceva. În primul rând pentru că este imoral şi în al doilea rând pentru că nu dorim să ne risipim banii pe aşa ceva. Noi vrem să câştigăm numai prin munca noastră pe teren", a explicat Iuliu Mureşan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Oficialul grupării CFR Cluj a adăugat că regulamentul sportiv sancţionează premierea adversarelor contracandidatelor cu depunctarea, dar este de părere că se va ajunge destul de greu la o astfel de sancţiune în fotbalul românesc.
"În regulamentul sportiv se sancţionează premierea, aşa este firesc. Se sancţionează cu depunctarea dacă nu mă înşel. Dar este destul de greu să se ajungă la aşa ceva la noi. Asta pentru că trebuie să aduci dovezi la Comisia de Disciplină. Iar dovezi e greu să ai ca şi club de fotbal. Organele abilitate ale statului pot strânge dovezi, nu noi, cluburile. De aceea spun că e greu de dat o sancţiune cu depunctarea într-un caz de premiere. De altfel, chiar şi cazul ăsta cu valiza a fost la comisie şi nu s-a dat nicio sancţiune", a explicat Iuliu Mureşan.
Finanţatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino au fost achitaţi, marţi, de instanţa supremă în dosarul "Valiza".
În cazul lui Raul Volcinschi, instanţa a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Judecătorii instanţei supreme, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.
Cei doi judecători care au decis achitarea inculpaţilor din dosarul "Valiza" - preşedintele completului, Ştefan Pistol, şi judecătoarea Cristina Geanina Arghir - au hotărât şi ridicarea sechestrului asigurător pus pe suma de 1,7 milioane de euro ce aparţin lui Gigi Becali şi lui Teia Sponte.
Decizia fiind luată cu majoritate de voturi, unul din cei trei magistraţi, Mariana Ghena, s-a opus achitării celor cinci şi a decis cu opinie separată condamnarea acestora la pedepse cuprinse între un an şi trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Astfel, Gigi Becali a fost condamnat de judecătorul Mariana Ghena la câte două pedepse de câte trei ani de închisoare pentru două fapte de dare de mită şi la o pedepasă de un an de închisoare pentru o faptă de fals în înscrisuri sub semnătură privată ce are legătură cu fapta de corupţie.
Judecătoarea a arătat, în opinia separată, că Gigi Becali ar trebui să execute cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de închisoare, şi totodată a decis suspendarea acesteia.
Teia Sponte a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la dare de mită, Radu Gheorghe Marino, la un an şi şase luni de închisoare pentru favorizarea infractorului, avocata Alina Florentina Ciul, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru favorizarea infractorului, iar Victor Piţurcă, la un an de închisoare pentru favorizarea infractorului, cu suspendare, şi cu un termen de încercare de trei ani.
Judecătoarea Mariana Ghena a mai decis confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, menţinând astfel sechestrul pus de procurorii anticorupţie pe valiza cu bani, desfiinţarea celor două antecontracte încheiate în anul 2008, presupus în fals, ce au făcut obiectul acestui dosar, precum şi obligarea celor cinci inculpaţi la plata unor cheltuieli de judecată.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.
Victor Piţurcă a fost acuzat de favorizarea infractorului, fostul vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al clubului Steaua, Teia Sponte, de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocaţii lui Becali, şi Radu Marino, de favorizarea infractorului şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat şi Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO