- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Jiri Menzel prezintă la Bucureşti un film despre trucurile supravieţuirii în dictatură
Regizorul Jiri Menzel, care a vizitat Studiourile MediaPro din Buftea, a declarat într-un interviu pentru Ştirile Pro TV că, deşi face filme pe sufletul cehilor, subiectul din "L-am servit pe regele Angliei", prezentat miercuri la Gala Festivalului Filmului European, se poate aplica şi românilor.
"Mi-ar plăcea să nu fac nimic. Să se înţeleagă bine, regia este meseria mea, dacă nu ar trebui să-mi câştig existenţa, aş sta pur şi simplu degeaba", a declarat cu umor, în exclusivitate pentru Ştirile Pro TV, regizorulceh.
Jiri Menzel are 69 de ani, 26 de filme regizate, un Oscar şi o soţie încântătoare de 28 de ani -exact vârsta la care el câştiga, în 1966,premiul Academiei Americane de Filmla categoria cel mai bun film străin cu "Trenuri bine păzite".
Menzelse află în aceste zilela Bucureşti, ca invitat alFestivalului Filmului European (3-13 mai), pentru a-şi prezenta cel mairecent film: "L-am servit pe regele Angliei", o ecranizare după Bohumil Hrabal. Este vorba despre o melancolică poveste despre destinul unui ceh obişnuit, care face din compromis o artă a supravieţuirii şi chiar a fericirii în vremuri totalitare, fie ele de sorginte nazistă sau comunistă. "L-am servit pe regele Angliei" a fost desemnat cel mai bun film al anului de către Academia de Film şi Televiziune din Cehia şi a câştigat premiul FIPRESCI la Berlinală.
Într-un interviu pentru Ştirile Pro TV,Menzel a mărturisit că, deşi face filme pe sufletul cehilor, subiectul din "L-am servit pe regele Angliei" se poate aplica şi în cazul poporului român."Principala problemă a popoarelor mici este cea a supravieţuirii. În faţa presiunii istorice, a terorii, îşi pot păstra indivizii nealterate integritatea şi identitatea?", se întreabăregizorul. Iar răspunsul îl oferă chiar pelicula sa.Cu umor şi o anumită candoare. Protagonistul, Jan Dite, poate fi privit ca o personificare a acestor popoare mici nevoite să reziste aşa cum pot în faţa ameninţărilor istoriei.
"L-am servit pe regele Angliei"este prezentat miercuri seară la Gala Festivalului Filmului European, de la Sala Palatului, şiva ajunge încurând şi în cinematografele din România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO