- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (03.02.2022, 09:29)
- Rafael Hekman
Jocurile Olimpice. A început competiţia de curling. China şi Marea Britanie au câştigat primele meciuri
- Curlingul a dat startul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, cu două zile înainte de ceremonia de deschidere.
- Vladimir Putin va zbura joi la Beijing şi va lua vineri prânzul cu liderul chinez Xi Jinping.
Urmărește
435 afișări
World Curling Federation
Curlingul la dublu mixt a deschis miercuri competiţia la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în timp ce iminenţa unui război în Ucraina şi sosirea preşedintelui rus Vladimir Putin în China par a estompa importanţa evenimentului sportiv central al iernii, afectat oricum de pandemia de coronavirus.
China şi Marea Britanie au obţinut primele victorii la curling, în „Cubul de gheaţă", în care înotătorul american Michael Phelps cucerea opt medalii de aur la Jocurile Olimpice de vară din 2008, Atunci era cunoscut sub numele de „Cubul de apă".
Marele baschetbalist Yao Ming şi un soldat chinez, rănit într-o confruntare la graniţa cu India, au fost în cursul zilei de miercuri purtătorii torţei olimpice în cadrul ştafetei care va dura doar trei zile şi care va putea fi văzută doar de anumiţi membri selectaţi ai publicului, înainte de aprinderea flăcării olimpice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Dar, se pare că diferendul politic dintre Putin şi Occident cu privire la Ucraina este momentan principalul pol de atracţie, înainte de ceremonia de deschidere de vineri, la care preşedintele rus va participa într-o demonstraţie de unitate cu liderul chinez Xi Jinping.
„Putin este foarte ocupat acum. El este aici pentru că trebuie să fie", a declarat Shi Yinhong, profesor de relaţii internaţionale la Universitatea Renmin din Beijing, citat de Reuters.
„Putin ştie că China este indispensabilă pentru Rusia, la fel cum Rusia este indispensabilă pentru China".
În timp ce multe ţări occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Australia, boicotează diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă din cauza situaţiei drepturilor omului din China, Putin se va solidariza cu evenimentul, alături de alţi lideri care sprijină Beijingul.
Mohammed bin Salman al Arabiei Saudite, Imran Khan al Pakistanului şi Mohammed bin Zayed al Nahyhan al Emiratelor Arabe Unite se numără printre mai mulţi lideri din Orientul Mijlociu şi din Asia care sunt aşteptaţi să participe. Din Europa, doar Polonia şi Serbia au declarat că îşi vor trimite şefii de stat.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va participa, de asemenea, la ceremonia de deschidere, declarând luna trecută reporterilor că nu este vorba de o „vizită politică".
„Idealul olimpic este ceva ce trebuie să preţuim şi acesta este motivul pentru care mă duc", a spus înaltul oficial al Naţiunilor Unite.
Putin, care a acuzat marţi Occidentul că a atras Rusia în război, nu a spus dacă se va întâlni cu alţi lideri mondiali în timpul vizitei la Beijing.
Cu toate acestea, discuţiile sale cu Xi vor fi urmărite îndeaproape pentru a vedea dacă există semne de creştere a cooperării dintre China şi Rusia, care s-au apropiat pe măsură ce legăturile celor două ţări cu Occidentul s-au deteriorat.
Conform Reuters, Kremlinul a declarat că Putin şi Xi vor petrece „mult timp" discutând despre securitatea în Europa şi despre cererile pe care Rusia le-a făcut Occidentului şi că Putin îl va informa cu siguranţă pe omologul său chinez despre discuţiile Rusiei cu NATO.
Putin ar urma să zboare la Beijing joi şi el şi Xi vor lua prânzul împreună vineri şi ar putea semna peste 15 acorduri, a declarat pentru reporteri Yuri Ushakov, consilier al Kremlinului. Rusia şi China ar urma să discute despre o mai mare cooperare în domeniul gazelor şi în plan financiar, a mai spus el.
El a spus că se fac eforturi serioase pentru a crea o infrastructură financiară comună care să fie rezistentă la sancţiuni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1074. Preşedintele Lituaniei cere implicarea Ucrainei în negocierile de pace şi o apărare regională mai puternică / Trump sugerează că el şi Putin ar putea face paşi „semnificativi” pentru a opri războiul din Ucraina
-
ieri, 22:34
Cel mai bogat om din India îşi propune să construiască cel mai mare centru de date din lume