Jocurile Olimpice. De ce nu concurează sportivii ruşi sub steagul lor la Beijing?

Sportivii ruşi care participă la Jocurile Olimpice de la Beijing din această lună vor concura fără steagul şi imnul lor naţional din cauza sancţiunilor pentru dopaj. Acestea au fost impuse de WADA până la data de 16 decembrie 2022.

Urmărește
2845 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice. De ce nu concurează sportivii ruşi sub steagul lor la Beijing?

Jocurile Olimpice. De ce nu concurează sportivii ruşi sub steagul lor la Beijing?

De ce există sancţiuni împotriva Rusiei?

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a impus sancţiuni împotriva RUSADA, agenţia naţională antidoping a Rusiei, în decembrie 2019. Măsurile au antrenat o serie de consecinţe pentru sportul rusesc pe scena mondială.

WADA a declarat că autorităţile ruse au „manipulat cu neruşinare şi în mod ilegal" datele de la laboratorul din Moscova, în ciuda faptului că predarea acestora era o condiţie pentru restabilirea credibilităţii RUSADA.

Agenţia fusese declarată „neconformă" de către WADA în noiembrie 2015, după ce un raport a găsit dovezi de dopaj în masă în atletismul rusesc.

Sancţiunile WADA, printre altele, au interzis Rusiei să îşi arboreze steagul la evenimente sportive majore pentru o perioadă de patru ani. Ulterior, sancţiunile au fost înjumătăţite în urma unui apel al Rusiei.

RUSADA a făcut apel împotriva deciziei la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), cu sediul la Lausanne.

În decembrie 2020, CAS - cea mai înaltă instanţă sportivă - a decis să menţină parţial sancţiunile, dar le-a înjumătăţit la doi ani. Sancţiunile urmează să se încheie la 16 decembrie 2022.

Sancţiunile interzic Rusiei să găzduiască, să liciteze sau să primească drepturi de organizare a unor evenimente sportive internaţionale majore, inclusiv jocurile olimpice şi campionate mondiale.

De asemenea, acestea interzic ţării să îşi arboreze steagul şi să i se intoneze imnul la astfel de evenimente.


Ce înseamnă acest lucru pentru sportivii ruşi la Beijing?

Delegaţia rusă de la Beijing, din care fac parte 212 sportivi, nu poate arbora drapelul tricolor al ţării şi nici vreun simbol sau emblemă naţională.

În loc să reprezinte Rusia, sportivii concurează în calitate de reprezentanţi ai Comitetului Olimpic Rus, sub acronimul "ROC".

Uniformele lor poartă logo-ul Comitetului Olimpic Rus - trei flăcări în culorile drapelului naţional cu inelele olimpice sub ele - în loc de steagul Rusiei.

Campionii olimpici ruşi îşi vor primi medaliile de aur pe acordurile Concertului pentru pian nr. 1 de Piotr Ceaikovski, care a fost ales pentru a înlocui imnul naţional.

Sancţiunile înseamnă, de asemenea, că oficialii guvernamentali ruşi nu pot participa sau asista la Jocurile Olimpice. Există însă şi excepţii de la această regulă.

Înalţi oficiali care sunt invitaţi de şeful de stat al ţării gazdă pot participa în continuare. Invitat de preşedintele chinez Xi Jinping la Jocurile de la Beijing, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, va umple golul lăsat de mulţi demnitari străini care boicotează ceremonia de deschidere din 4 februarie.


Cum au concurat ruşii la olimpiadele anterioare?

Ruşii care vor concura la Beijing vor fi supuşi aceloraşi restricţii ca şi compatrioţii lor care au participat anul trecut la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo.

De asemenea, Rusia a fost privată de steagul său la Jocurile de iarnă de la Pyeongchang din 2018, în Coreea de Sud, ca pedeapsă pentru dopajul sprijinit de stat, la Jocurile de la Soci, din 2014.

Mulţi ruşi au fost, de asemenea, excluşi de la Jocurile de vară de la Rio din 2016, ca răspuns la un raport comandat de WADA care a constatat dopajul sistematic într-un număr mare de discipline olimpice.

Rusia a recunoscut unele deficienţe în ceea ce priveşte punerea în aplicare a normelor antidoping, dar neagă derularea unui program de dopaj sponsorizat de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici