- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (04.02.2022, 11:07)
- Rafael Hekman
Jocurile Olimpice de la Beijing 2022 în cifre, caracteristici şi simboluri
- Ediţia chineză a Jocurilor Olimpice de iarnă a reuşit să impresioneze încă dinainte ca ceremonia de deschidere să fi avut loc.
- Sportivii şi oficialii ajunşi la faţa locului sunt plăcut surprinşi de minuţiozitatea cu care e gândit fiecare detaliu, dar şi de calitatea facilităţilor puse la dispoziţie.
Urmărește
342 afișări
Locurile de desfăşurare a Jocurilor de iarnă din 2022 au fost împărţite în trei zone: Zona Zhangjiakou pentru biatlon, schi şi snowboarding, zona Yanqing pentru schi alpin şi probele de alunecare de bob, sanie şi skeleton şi zona Beijing, pentru ceremoniile de deschidere şi închidere, sporturi pe gheaţă, schi şi snowboarding big air.
Stadionul Naţional
Este cunoscut şi sub numele de "Cuibul păsărilor" datorită design-ului său unic. Acest stadion emblematic a găzduit ceremoniile de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, precum şi competiţia de atletism şi finala de fotbal masculin a Jocurilor de vară.
Stadionul Naţional va găzdui ceremoniile de deschidere şi de închidere a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, ceea ce face din Beijing primul oraş care a găzduit atât Jocurile Olimpice de vară, cât şi cele de iarnă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
Principalele sale caracteristici: acoperiş retractabil, 91.000 de locuri, din care 80.000 permanente şi 11.000 temporare, design axat pe distinctivul oţel spiralat, inspirat din forma bolurilor chinezeşti din ceramică antică, cu urme de crăpături.
A fost finalizat în 52 de luni, are în componenţă 42.000 de tone de oţel şi a costat peste 500 milioane de dolari
Clubul emisferei nordice
Toate Jocurile Olimpice de iarnă de până acum au avut loc într-un oraş gazdă din emisfera nordică. Geografia şi clima sunt factori cheie în monopolul nordic. Cele mai multe dintre zonele continentale din emisfera nordică sunt situate la o latitudine ridicată, primesc mai puţină lumină directă a soarelui în timpul iernii şi tind să fie mai reci şi să aibă mai multă zăpadă.
Torţa Olimpică
Flacăra olimpică a fost aprinsă în China, la Beijing, la 20 octombrie, după ce torţa ceremonială a sosit de la Atena.
Lămpaşul care a purtat flacăra de la Atena şi a fost folosit cu scop expoziţional pe durata ştafetei olimpice, a fost proiectat după asemănarea unei lămpi de bronz cu ulei din vestul Dinastiei Han.
Torţele olimpice care sunt folosite în cadrul ştafetei au 1,1 kilograme şi sunt capabile să reziste la precipitaţii de până la 50mm/oră, fiind alimentate cu un combustibil pe bază de hidrogen lichid. Flacăra este trecută de la o torţă la alta cu ajutorul design-ului ingenios, care permite interconectarea torţelor, care au o lungime de 82 de centimetri.
Medaliile olimpice
Design-ul medaliilor de la Beijing 2022 a fost inspirat de pandantivele chinezeşti antice de jad cu cercuri concentrice, cu cele cinci inele, reprezentând conotaţia culturală chineză a „unităţii cerului şi pământului şi a unităţii inimilor oamenilor".
În cultura tradiţională chineză, jadul este considerat un ornament de bun augur şi nepreţuit.
Medaliile de la Jocurile Paralimpice folosesc acelaşi design.
Panglica este ţesută cu ajutorul unor tehnici tradiţionale, din mătase de mure.
Gheaţa, zăpada şi norii sunt simbolurile care apar pe faţeta medaliei, alături de inscripţia „A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022”, în limba engleză.
Pe verso este gravat în cercurile concentrice modelul celest, care simbolizează cerul înstelat vast şi armonia dintre oameni şi natură. Tot pe verso, medaliile mai au gravată inscripţia „A XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă Beijing 2022” în mandarină şi denumirea probei pentru care au fost decernate.
Cifre impresionante
Iată şi câteva cifre care reflectă specificitatea celei de a 24-a ediţii a Jocurilor Olimpice de iarnă, care se deschid vineri în capitala chineză:
2.900 - Numărul de sportivi reprezentând 91 de comitete olimpice naţionale care se aşteaptă să sosească în China pentru Jocuri, alături de alte 25.000 de persoane aparţinând delegaţiilor sportive sau diplomatice.
109 - Numărul de probe în care se decernează medalii, în 15 discipline din şapte sporturi de iarnă, o creştere cu şapte probe faţă de 2018.
13 - Numărul de locaţii din Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou, inclusiv cinci locaţii moştenite de la Jocurile Olimpice de vară din 2008.
55%-45% - Raportul distribuţiei pe sexe la Jocurile Olimpice din 2022, fiind prezente mai multe atlete (45%) şi fiind organizate mai multe evenimente la feminin (46) decât la Jocurile anterioare.
1 - Numărul de evenimente fără implicare feminină. Combinata nordică, care implică schi fond şi sărituri cu schiurile, este încă rezervată doar bărbaţilor, dar Federaţia Internaţională de Schi (FIS) are în plan să elimine această ultimă barieră la Jocurile din 2026.
3.000 - Numărul de artişti implicaţi în ceremonia de deschidere. În comparaţie cu 15.000 la ceremonia pentru Jocurile Olimpice din 2008, regizată tot de Zhang Yimou.
0 - Numărul de spectatori internaţionali la Jocuri din cauza restricţiilor COVID-19 din China. Grupuri selecţionate de localnici invitaţi vor fi prezenţi în locurile de desfăşurare, care Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) speră să fie pline cel puţin o treime.
2.900 - Numărul de probe de sânge şi urină pe care Agenţia Internaţională de Antidoping intenţionează să le colecteze pentru analize de combatere a dopajului în timpul Jocurilor.
63.548 - Numărul de teste COVID-19 efectuate în interiorul circuitului închis al Jocurilor Olimpice până la 31 ianuarie, dintre care 3.103 de către sportivi.
1.140 - Personalul medical de la faţa locului în locaţiile de desfăşurare a competiţiilor din Beijing, împreună cu 74 de ambulanţe.
880.000.000 de dolari - Contribuţia CIO la costurile organizatorilor de la Beijing.
350 de kilometri pe oră (220 mph) - Viteza maximă a trenurilor fără conductor de pe noua cale ferată de 174 km care leagă Beijingul de locurile de desfăşurare a competiţiilor montane de la Zhangjiakou şi Yanqing.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Jocurile olimpice 2022. „Simplu, sigur şi splendid". Cum va arăta ceremonia de deschidere la Beijing
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Ce s-a ales de Octavian BELLU. Ce job „normal” și-a luat și unde s-a angajat, după retragerea din gimnastică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe