Jucătorii decedaţi pe teren în istoria fotbalului românesc

Decesul fotbalistului camerunez Patrick Ekeng nu este unic în istoria fotbalului românesc. În România, şirul fotbaliştilor care au murit pe gazon a fost deschis, în anul 1963, de petrolistul Constantin Tabarcea, iar de atunci, alţi 9 sportivi şi-au găsit sfârşitul pe terenul de joc.

Urmărește
18469 afișări
Imaginea articolului Jucătorii decedaţi pe teren în istoria fotbalului românesc

Jucătorii decedaţi pe teren în istoria fotbalului românesc (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

În vârstă de 26 de ani, Constantin Tabarcea a căzut pe gazon în minutul 16 al meciului Petrolul - Dinamo. Investigaţiile medicale au relevat că decesul fotbalistului ploieştean a fost provocat de glanda timus, o glandă care funcţiona, deşi ar fi trebuit să dispară din organism la 16 ani.

În data de 24 iulie 1999, în minutul 68 al meciului Rapid - Astra, fotbalistul Ştefan Vrăbioru (23 de ani), care intrase de 13 minute în joc, s-a prăbuşit pe gazon, el murind apoi în drum spre spital. La autopsie, lui Vrăbioru i s-a găsit o hemoragie internă, iar Institutul Medico-Legal a stabilit că acesta a murit doarece era suferind de inimă.

În timpul meciului amical de fotbal Ş.N. Olteniţa - Dinamo Bucureşti, desfăşurat la 5 octombrie 2000, la Olteniţa, jucătorul dinamovist Cătălin Hâldan a suferit un accident vascular cerebral în urma căruia a decedat. Din relatările medicului echipei, Mircea Lucaciu, Hâldan a dus mâna la cap şi a căzut pe teren fără să fie lovit. Au urmat imediat manevrele de resuscitare cardio-respiratorie şi de acupunctură, după care a fost continuată resuscitarea în maşină până la spital, jucătorul nemairăspunzând însă la stimuli. Hâldan efectuase, cu o săptămână înainte, alături de ceilalţi componenţi ai lotului dinamovist, un control medical la clinica particulară Medsana, în urma căruia fusese declarat fizic sănătos. De asemenea, la toate controalele periodice efectuate la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, el a fost declarat clinic sănătos, nefiind suspect niciodată de o boală coronariană. Născut pe 3 februarie 1976 în Bucureşti, Cătălin Hâldan evoluase în 138 de meciuri în prima divizie, marcând 6 goluri, toate pentru Dinamo, şi fusese selecţionat de opt ori în echipa naţională a României, pentru care marcase un gol.

Fostul atacant Mihai Baicu a decedat la 6 iulie 2009, la vârsta de 33 de ani, în urma unui stop cardiac suferit după ce a jucat o partidă de fotbal pe un teren sintetic din apropierea Stadionului Steaua. Baicu a evoluat în cariera sa la echipele FC Naţional, Dacia Unirea Brăila, Gloria IRIS Coreşti, FC Argeş, Chindia Târgovişte, Foresta Suceava, AS Cittadella, US Cremonese, FC Braşov, FC Ghimbav, Farul Constanţa şi Ceahlăul Piatra Neamţ. Fostul atacant a bifat 112 partide în primul eşalon şi a reuşit să înscrie 17 goluri. În Liga a II-a a jucat 44 de meciuri, trecându-şi numele pe lista marcatorilor de 31 de ori.

Portarul Alexandru Iatan, în vârstă de 19 ani, a decedat, la 2 septembrie 2009, în timpul unui antrenament cu echipa Dunărea Giurgiu, la care fusese împrumutat de la Astra Ploieşti. "A plonjat, a apărat balonul, s-a ridicat după a doua minge şutată, a mai sărit de două ori în poartă şi după aia s-a prăbuşit", a declarat antrenorul Marin Barbu. Cauzele decesului au fost stop cardiorespirator, cu edem pulmonar.

La 10 mai 2010, Andrei Pricop, jucător al formaţiei vasluiene Magic Deleni, a intrat în stop cardio-respirator pe terenul de fotbal la o partidă din campionatul judeţean şi a murit la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iaşi, la vârsta de 24 de ani.

Fotbalistul Andrei Mutulescu (23 de ani), care evolua la echipa bucureşteană Juventus Colentina, în liga secundă, a murit la 11 aprilie 2011, în timpul unei partide cu prietenii, desfăşurate pe un teren de agrement din Capitală. Echipajul SMURD a încercat mai bine de o oră să îl resusciteze, însă fără rezultat. Primele rezultate ale autopsiei au arătat că Mutulescu a murit în urma unei insuficienţe cardio-respiratorii acute.

Alţi doi fotbalişti români şi-au găsit sfârşitul în afara ţării. Un caz care a cutremurat lumea fotbalistică a fost cel al internaţionalului român Michael Klein (33 de ani). În data de 2 februarie 1993, Klein, care avea la activ 90 de selecţii în naţionala "tricoloră", a murit în timpul unui antrenament în sala de forţă a formaţiei germane Bayer Uerdingen. Raportul medicilor germani susţine că decesul lui Klein a fost cauzat de un atac de cord survenit pe fondul unei afecţiuni cardiace necunoscute de pacient, a oboselii fizice acumulate şi a stresului.

Portarul echipei Universitatea Craiova, Cristian Neamţu, a decedat la 20 februarie 2002, din cauza unei lovituri involutare primite de la coechipierul său Marius Şuleap, în timpul unui antrenament efectuat în cantonamentul din Cipru.

Neamţu s-a aflat de o săptămână în comă profundă la spitalul din Nicosia. În timpul antrenamentului, Neamţu a fost lovit involuntar în faţă, cu piciorul, de coechipierul său Marius Şuleap, portarul suferind o fractură de mandibulă şi o hemoragie cerebrală.

În august 2012, Chinonso Ihelwere Henry, care evolua la Delta Tulcea, în liga secundă a României, s-a prăbuşit pe teren, în timpul meciului amical cu FC Baloteşti şi a murit după ce medicii au încercat să-l resusciteze timp de aproximativ o oră.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici