Campionul sârb s-a mutat chiar în patria marelui său rival, Rafael Nadal, cu care luptă pentru titlul de cel mai titrat tenismen din istorie (Rafa are 21 de titluri majore în carieră). „Nole” trăieşte acum la Marbella, unde a fost „depistat” de presa spaniolă, care i-a aflat noile obiceiuri alimentare. Jurnaliştii iberici au intrat în clubul de tenis unde se pregăteşte de obicei starul sârb.
Revenit fără să joace pe prima poziţie ATP, Novak Djokovici, la 34 de ani, 20 de Grand Slam-uri şi 37 de titluri Masters 1000, se bazează pe un regim alimentar exemplar. Dincolo de mentalitatea lui de câştigător, există un preparat care are un conţinut diferit, cu puţin gluten şi cu produse lactate, precum şi cu multe fructe şi legume. Plus un „dulce” la care sârbul nu renunţă niciodată: prăjitura cu banane.
Dieta lui Novak a fost dezvăluită de angajaţii restaurantului din clubul de tenis din Marbella, oraş spaniol devenit noua bază a lui Djokovic, unde acesta a decis să-şi mute reşedinţa principală. Decizia sârbului de a veni în Spania are în spate argumentul că zona are o climă blândă, care îi asigură temperatura potrivită pentru un antrenament constant.
Într-un interviu pentru ziarul „El Pais”, oamenii de la restaurant au dezvăluit ingredientele folosite adesea pentru mâncărurile vegane ale lui Novak: spanac, seminţe de chia, avocado şi sirop de arţar. Şi multe fructe, dovadă şi preferinţa campionului balcanic pentru dulciuri. Singura diferenţă faţă de varianta clasică a acestui fel de mâncare este absenţa zahărului.
În plus, personalul centrului povesteşte şi câteva detalii din viaţa de zi cu zi a sârbului: „De obicei, vine cu copiii săi să joace padel”. De asemenea, Djokovici arată multă seriozitate, în timpul şedinţelor de pregătire: „Când vine la antrenament este concentrat, conştient de rutina lui”.
Novak Djokovici a scos o carte de mare succes, în care a povestit despre dieta fără gluten pe care a urmat-o în 2011, sezon în care s-a simţit minunat şi în care a fost aproape invincibil pe terenul de tenis. A reprezentat un model de urmat pentru mulţi, fie că au boala celiacă (suferă la intoleranţă la gluten), fie, pur şi simplu, şi-au dorit să devină mai supli sau şi-au propus să mănânce mai sănătos.
Sezonul 2011 de tenis este considerat unul dintre cele mai grozave în „sportul alb” masculin. Djokovici a încheiat anul cu un record impresionant de 10-1 împotriva lui Rafael Nadal şi a lui Roger Federer, ceilalţi doi cei mai buni jucători ai anului.
De la începutul anului, a rămas neînvins până la semifinalele French Open din iunie (înfrângere în faţa lui Federer), adunând o serie de 41 de victorii consecutive. Djokovici a câştigat 10 turnee, dintre care 3 Grand Slam-uri: Australian Open, Wimbledon şi US Open. Plus 5 titluri de Masters Series 1000.
Djokovici a câştigat 70 de meciuri şi a pierdut doar 6 (în două dintre ele, s-a retras din cauza unor accidentări). L-a învins pe Nadal în 6 finale şi a ajuns pentru prima dată pe locul 1 mondial pe 4 iulie, menţinând acest clasament pentru tot restul sezonului. Totodată, a stabilit un nou record, câştigând 12,6 milioane de dolari din premii, ca urmare a victoriilor din circuitul ATP World Tour.