Lance Armstrong, deposedat de cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei. Sportivul, radiat pe viaţă din ciclismul profesionist

Rutierul Lance Armstrong a primit interdicţie pe viaţă şi a fost deposedat de toate rezultatele sportive obţinute din 1998 până în prezent, între care şi şapte victorii în Turul Franţei, a anunţat, vineri, Agenţia Americană Antidoping (USADA).

Urmărește
10357 afișări
Imaginea articolului Lance Armstrong, deposedat de cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei. Sportivul, radiat pe viaţă din ciclismul profesionist

Lance Armstrong va pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei. Sportivul, radiat pe viaţă din ciclismul profesionist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armstrong a fost deposedat de toate rezultatele sale "din 1 august 1998 până acum", a precizat USADA, menţionând că americanul are interdicţie pe viaţă.

Directorul general al USADA, Travis Tygart, anunţase joi că Armstrong va pierde cele şapte titluri cucerite în Turul Franţei şi va fi radiat pe viaţă din ciclismul profesionist.

Anunţul a survenit după ce rutierul, retras din activitate în 2011, a declarat că renunţă la lupta judiciară cu USADA, care îl acuză de dopaj de-a lungul carierei sale. Armstrong, care şi-a reafirmat, joi, nevinovăţia, a luat acestă decizie după ce tribunalul federal din Austin, Texas, i-a respins, luni, recursul formulat împotriva USADA, ceea ce a permis agenţiei antidoping să-şi continue ancheta cu privire la sportivul de 40 de ani.

"Astăzi, întorc pagina. Nu mă voi mai ocupa mult timp de această chestiune, în circumstanţele date. Mă voi consacra muncii pe care am început-o înainte de a câştiga Turul Franţei: să-i ajut pe oamenii şi familiile afectate de cancer", a declarat Armstrong pe contul său de Twitter.

Ciclistul a acuzat USADA că nu este în măsură să-l cerceteze şi a cerut un arbitraj în justiţie, estimând că drepturile sale constituţionale au fost încălcate. Armstrong a declarat că este obosit de această bătălie şi de stresul care apasă asupra vieţii sale personale şi profesionale. "Vine un moment în în viaţa fiecăruia când trebuie să spună «este de ajuns». Pentru mine acest moment a venit. Povara pe care această situaţie o reprezintă pentru familia mea, pentru munca mea, pentru fundaţia mea m-a adus unde sunt astăzi, să terminăm cu prostiile astea", a adăugat el.

Agenţia antidoping l-a acuzat pe Armstrong că a utilizat substanţe interzise, printre care EPO şi steroizi, precum şi transfuzii sangvine începând din 1986. Armstrong, care s-a retras anul trecut din activitate, a depus plângere la un tribunal federal încercând să oprească ancheta USADA, însă a pierdut.

Agenţia antidoping din SUA a primit undă verde, la finalul lunii iunie, din partea unui comitet de experţi independenţi, pentru a-l pune oficial sub acuzare pe Armstrong şi pe cinci colaboratori ai săi, printre care fostul său director sportiv, belgianul Johan Bruyneel, acum la RadioShack, şi pe fostul preparator fizic al ciclistului american, Michele Ferrari.

Agenţia susţine că deţine mărturii care demonstrează că Armstrong şi cinci dintre foştii săi colaboratori au fost implicaţi într-o operaţiune de dopaj, între 1998 şi 2011.

Patru ciclişti participanţi la ediţia 2012 a Turului Franţei, foşti coechipieri ai lui Lance Armstrong, au recunsocut că s-au dopat şi vor fi suspendaţi începând de la finalul sezonului de Agenţia Americană Antidoping (USADA). Americanii George Hincapie (BMC), Levi Leipheimer (Omega Pharma), Christian Vande Velde şi David Zabriskie (ambii de la Garmin) vor fi suspendaţi şase luni începând cu finalul sezonului, după ce recunoscut că s-au dopat şi au depus mărturie împotriva septuplului câştigător al Turul Franţei, Lance Armstrong.

Armstrong a câştigat fiecare ediţie a Turului Franţei între 1999 şi 2005, data primei sale retrageri din activitate. El a revenit în competiţii în 2009, iar în debutul anului 2011 s-a retras din nou.

În 2005, rutierul a fost acuzat pentru prima dată de dopaj cu EPO de cotidianul sportiv francez L'Equipe, care se baza pe eşantioane de sânge presupuse a-i fi fost recoltate ciclistului în timpul Turului Franţei din 1999 şi renalizate după perfecţionarea metodelor antidoping.

Armstrong, care a respins acuzaţiile, nu a fost nicioadtă sancţionat pentru dopaj.

În luna februarie, justiţia americană a abandonat o anchetă deschisă în urmă cu doi ani la Los Angeles, în care Armstrong şi alţi ciclişti americani au fost cercetaţi pentru a se stabili dacă au recurs la dopaj în perioada în care au concurat pentru US Postal. USADA a anunţat atunci că nu are de gând să renunţe la propriile investigaţii.

După renunţarea la ciclism, Armstrong se dedicase practicării triatlonului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici