Locul lui Nadal în istoria tenisului e gravat în zgură. Cine îi va lua locul?

În 2005, când adolescentul Rafa Nadal venea la Roland Garros în pantaloni de pirat şi tricou fără mâneci, nimeni nu ştia că începe o eră fără precedent de dominare în tenis. Două decenii mai târziu, cu 22 de titluri de Grand Slam în vitrină, spaniolul anunţă că se retrage după finala Cupei Davis.

Urmărește
49 afișări
Imaginea articolului Locul lui Nadal în istoria tenisului e gravat în zgură. Cine îi va lua locul?

Locul lui Nadal în istoria tenisului e gravat în zgură. Cine îi va lua locul?

Decizia nesurprinzătoare a mallorcanului în vârstă de 38 de ani vine la doi ani după ce marele său rival Roger Federer a pus capăt carierei sale irepetabile şi în acelaşi an în care un alt membru al grupuilui celor patru mari, Andy Murray, şi-a agăţat racheta în cui.

Doar Novak Djokovic a rămas din cvartetul care a dus tenisul la înălţimi de neimaginat şi, cu un record masculin de 24 de titluri de Grand Slam în palmares, fanii sârbului insistă că statisticile îl fac cel mai mare din toate timpurile.

Disputa despre cine este „The GOAT”, cel mai bun din toate timpurile, va continua, dar ceea ce nu poate fi contestat este că Nadal va fi întotdeauna „Regele zgurei”.

După ce l-a învins pe argentinianul Mariano Puerta în 2005 pentru primul său titlu de Grand Slam, Nadal a devenit practic imbatabil pe ceea ce este considerată cea mai dură suprafaţă din sport.

Cifrele sale pe zgura roşie sunt pur şi simplu uluitoare, scrie Reuters, într-un material omagiu adus celui care a produs rezultate inegalabile pe zgura roşie.

Nadal a câştigat un total de 14 titluri la Openul Franţei, cele mai multe obţinute de un jucător la un singur turneu de Grand Slam. Din cele 116 meciuri jucate la acest turneu, el a câştigat 112 dintre ele, câştigând 26 de milioane de dolari în premii.

Doar trei jucători l-au învins la Openul Franţei. Robin Soderling a reuşit acest lucru în 2009, când Nadal era împiedicat de o accidentare la genunchi şi Djokovic l-a învins de două ori, în 2015, când Nadal avea din nou probleme fizice, şi în 2021.

Ultimul său meci la Roland Garros a fost înfrângerea din primul tur din acest an în faţa germanului Alexander Zverev, la scurt timp după ce a revenit după aproape un an de absenţă din cauza unei accidentări la şold.

Cu toate acestea, Nadal a fost de neoprit pe zgură, iar statuia ridicată la Roland Garros înfăţişează forehandul de stângaci care va bântui nenumăratele victime pe care le-a supus.

Livrat ca o lovitură de bici, cu un topspin şi o viteză vicioase în toate colţurile terenului, a fost cea mai distructivă armă văzută vreodată în tenis sau în orice alt sport şi una care a băgat frica în mintea oricui se afla dincolo de fileu, chiar şi lui Federer şi Djokovic.

Serviciul şi reverul lui Nadal erau, de asemenea, părţi formidabile ale arsenalului său, la fel ca şi acoperirea explozivă a terenului, în timp ce legendarul său spirit războinic însemna că juca fiecare punct al carierei sale ca şi cum viaţa lui depindea de asta.

Dar forehand-ul a fost piatra de temelie în obţinerea unui record de 63 de titluri pe zgură şi a unui record uluitor de 81 de victorii consecutive pe această suprafaţă între 2005 şi 2007.

Nadal a fost totuşi mult mai mult decât un bătăuş pe zgură. Din 2005, a petrecut mai mult de 900 de săptămâni consecutive în top 10 ATP, dintre care 209 pe primul loc, iar la vârsta de 24 de ani a devenit cel mai tânăr jucător care a reuşit să câştige toate cele patru Grand Slam-uri.

Şi-a adaptat jocul pentru a se potrivi cu peluzele alunecoase de la Wimbledon, devenind primul spaniol care a câştigat titlul în peste 40 de ani, când l-a învins pe Federer într-o finală epică în 2008, considerată de mulţi drept unul dintre cele mai bune meciuri din toate timpurile.

Nadal a câştigat, de asemenea, Wimbledon în 2010, a câştigat patru titluri la US Open şi două titluri la Australian Open, cel mai recent în 2022, când, după o pauză de şase luni din cauza unei accidentări, la vârsta de 35 de ani, l-a învins pe Daniil Medvedev în mai mult de cinci ore, revenind de la un deficit de două seturi.

Cu acest titlu îi depăşea atunci pe Federer şi Djokovic în topul campionilor masculini de Grand Slam din toate timpurile, iar când a câştigat Openul Franţei pentru ultima dată câteva luni mai târziu, ajungând la 22 de mari tururi câştigate, părea că nu mai poate fi atins.

De atunci, cicatricile din luptă ale lui Nadal i-au limitat apariţiile, iar Djokovic, implacabil, a continuat.

Ultimul turneu al lui Nadal va avea loc la Malaga, luna viitoare, în finala Cupei Davis, şi toţi cei care iubesc tenisul speră ca acesta să se despartă de noul prinţ spaniol Carlos Alcaraz cu încă un trofeu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici