- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (24.10.2015, 13:09)
- Adina Oşan
Lotul feminin de gimnastică a RATAT calificarea directă la Olimpiadă. Nadia Comăneci: "Am simţit o mare panică în interiorul echipei". Ce spune şeful Federaţiei
Echipa feminină de gimnastică a României a ratat, sâmbătă, calificarea directă la Olimpiada din 2016 şi ar urma să participe, în premieră, la turneul preolimpic. Nadia Comăneci a vorbit despre eşecul lotului, multipla campioană afirmând, într-un interviu pentru FIG, că se simte tristă pentru gimnastele tricolore, pe care le-a simţit panicate după accidentările survenite în lot. Preşedintele FR Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat pentru MEDIAFAX că nu a văzut fetele concurând "aşa de slab" niciodată.
Urmărește
7736 afișări
Echipa feminină de gimnastică a României a RATAT calificarea directă la Olimpiada din 2016 (imagine: AFP/Mediafax Foto)
Echipa feminină a României a fost eliminată dintr-o finală a unei competiţii majore, de data aceasta la Campionatele Mondiale de la Glasgow, pentru prima dată de la ediţia din 1972 a Jocurilor Olimpice. La Glasgow, echipa tricoloră a avut de suferit în urma accidentărilor Cătălinei Ponor şi Anamariei Ocolişan, care nu au mai fost înscrise în competiţie, arată forul internaţional de profil pe pagina oficială, în debutul unui interviu cu Nadia Comăneci, care se află la Mondiale.
"Mă simt atât de tristă pentru ce s-a întâmplat, pentru că totul a început cu accidentarea Cătălinei Ponor şi nu e aici. Am fost cu echipa când şi Anamaria Ocolişan s-a accidentat la gleznă şi am simţit o mare panică în interiorul echipei. Şi, chiar dacă încerci să nu te gândeşti la asta, e greu să nu o faci. Am avut puţin timp cu ele şi le-am spus: Sunteţi aici după atât de multe ore în sală, hai să vedem ce puteţi mai bine, să nu aveţi în minte că vreţi locul 1 sau 2, doar faceţi ce puteţi mai bine. Simţeam că sunt panicate. Toate au plâns ieri (vineri, după evoluţia din calificări – n.r.). (…) Mi-a părut rău pentru ele", a spus Nadia Comăneci.
Marea campioană a României a mai afirmat că va fi alături de fete, "ca o mamă" şi le va consola.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Explozie la Muzeul Drents, Olanda: Coiful de la Coţofeneşti şi alte trei brăţări dacice au fost furate / Reacţiile politicienilor / Dosar penal deschis din oficiu
-
Războiul din Ucraina, ziua 1068. Zelenski: „Ajutorul militar nu a fost oprit” / Incendiu la rafinăria de petrol Ryazan
-
„Acest război ar putea deveni al nostru”. Avertismentul unui oficial german privind riscul de a opri ajutorul pentru Ucraina
"Voi fi ca o mamă şi le voi consola, pentru că nu poţi face nimic mai mult. Trebuie să aştepţi şi să vezi. Ar putea să aibă o altă şansă să arate cine sunt. E un an greu pentru ele şi sper că vor încheia cu un zâmbet aceste Mondiale", a mai spus Nadia Comăneci.
În interviul acordat FIG, ea a mai vorbit despre vârsta fragedă a fetelor din lotul României, temerile în faţa unor mari competiţii, dar şi despre schimbările survenite în gimnastica actuală prin comparaţie cu anii în care Nadia Comăneci o domina la nivel mondial.
Preşedinte FRG: Nu am văzut niciodată gimnastele concurând aşa de slab; e o premieră nefastă
"Nu ştiu ce pot spune după ziua de ieri în care am văzut fetele concurând aşa de slab. Nu le-am văzut niciodată aşa. Încă avem concurs, încercăm să maximizăm ce se mai poate, după ratarea cu echipa feminină. A fost o zi nefastă, asta e realitatea. Nu le-am văzut niciodată concurând în acest fel. Această ratare face calificarea la JO mai grea, dar nici nu ne gândim că nu vom fi acolo şi să ne schimbăm strategia privind ce dorim la JO. Sunt multiple exemple de acest fel, la ratare mă refer, nu doar în gimnastică şi nu doar în cazul României. De exemplu, Germania a bătut Brazilia cu 7-1 la Cupa Mondială de fotbal, anul trecut, se întâmplă, şi atunci a fost un şoc, dar viaţa sportului merge mai departe", a spus Stoica.
Preşedintele FR Gimnastică a făcut referiri şi la moralul gimnastelor, care vineri, după evoluţia slabă din calificări au plâns.
"Ştiţi cum se spune: noi o facem, noi o dregem. Fetele nu pot fi fericite, sigur că sunt afectate, şi-au dat seama că au ratat ceva foarte important. Toată suflarea gimnasticii e în şoc, dacă pot spune aşa, dar e alături de România. Din păcate, necalificarea directă la JO este o premieră nefastă pentru noi şi am vrea să nu nu se repete asta vreodată. E un moment greu, să ne spălăm pe faţă cu apă rece şi să ne ridicăm, să luptăm în continuare", a precizat Adrian Stoica.
El a făcut o comparaţie cu evoluţia gimnastelor de la ultimul concurs înaintea CM, Cupa Novara din Italia, câştigată de România.
"Dacă evoluau acum aşa cum au făcut-o la concursul din Italia, erau pe locul 2 sau 3. Ajunge doar să comparăm nu doar notele, ci şi siguranţa pe care au avut-o. Ieri (vineri – n.r.) nu s-a putut, a fost o zi nefastă pentru întreaga echipă. Iau asupra mea totul după acest rezultat, iau în cârcă şi înjurăturile cum se spune, dar cert este că tot noi trebuie să reglăm ce s-a întâmplat", a conchis preşedintele FR Gimnastică, cel care conduce delegaţia României la Campionatele Mondiale de la Glasgow.
Echipa feminină de gimnastică a României a ratat, sâmbătă, calificarea directă la JO din 2016, fiind pe locul 9 după 7 subdiviziuni din 12, în calificări la CM de la Glasgow, în condiţiile în care doar primele 8 clasate acced direct la JO, şi ar urma să participe, în premieră, la un turneu preolimpic de calificare.
Echipa României a evoluat, vineri, în prima subdiviziune a calificărilor, încheind cu un total de 217.220 puncte, locul 8 după primele şase subdiviziuni.
Sâmbătă, în prima subdiviziune a zilei, a 7-a din calificări, au intrat în concurs şi gimnastele din China (medalie de argint pe echipe la CM din 2014), care au încheiat cu un total de 225.127 puncte (locul 3), astfel încât echipa României a coborât pe locul 9.
Clasamentul pe echipe, după cele şapte subdiviziuni, este următorul: 1. Rusia (231.437 puncte), 2. Marea Britanie (227.162), 3. China (225.127), 4. Italia (224.452), 5. Japonia (223.863), 6. Canada (222.780), 7. Brazilia (221.861), 8. Germania (219.961), 9. România (217.220), 10. Spania (210.094), 11. Polonia (208.527), 12. Coreea de Nord (207.987), 13. Suedia (206.262) şi 14. Austria (201.793).
Sâmbătă vor mai concura gimnastele din celelalte cinci subdiviziuni, între care şi favoritele la medalii din SUA, deţinătoarea titlului mondial pe echipe.
Echipa României, medaliată cu echipa la fiecare ediţie a JO, începând din 1976, a ratat astfel pentru prima dată calificarea directă la Olimpiadă în istoria recentă a competiţiei şi ar urma să evolueze, tot în premieră, la un turneu preolimpic, alături de celelalte echipe clasate pe locurile 9-16 la CM de la Glasgow. Turneul preolimpic, la care se va lupta pentru ultimele patru locuri calificante la Olimpiadă, va avea loc tot la Rio, între 16-19 aprilie 2016. La JO de anul viitor vor intra în concurs 12 echipe, opt calificate direct de la Campionatele Mondiale din acest an, plus primele patru clasate la turneul preolimpic.
Gimnastele tricolore au obţinut următoarele note în calificările de vineri:
La sol – Laura Jurca 13.800, Diana Bulimar 13,800, Larisa Iordache 13.766, Silvia Zarzu 13.633, Andreea Iridon 12.300;
Sărituri – Laura Jurca 14.766, Larisa Iordache 14.866, Silvia Zarzu 14.566, Diana Bulimar 13.958;
Paralele – Laura Jurca 12.933, Silvia Zarzu 11.066, Diana Bulimar 11.100, Larisa Iordache 13.200, Andreea Iridon 11.900;
Bârnă – Laura Jurca 13.833, Diana Bulimar 13.733, Larisa Iordache 13.866, Andreea Iridon 13.500, Silvia Zarzu 11.700.
Echipa României a înscris doar cinci gimnaste în concursul de vineri, din şase posibile, după ce Anamaria Ocolişan s-a accidentat, joi, la gleznă. Andreea Munteanu este rezervă şi nu a fost înscrisă. Cu puţin timp înaintea plecării la CM de la Glasgow, lotul României a mai suferit o ”lovitură”, gimnasta Cătălina Ponor fiind nevoită să renunţe la competiţie din cauza unei afecţiuni la tendonul unui picior, ea suferind deja o ingervenţie chirugicală la Viena.
La CM de la Glasgow participă aproape 600 de sportivi din 87 de ţări.
Concursurile de calificări pe echipe, între care şi cele ale României, includ 12 subdiviziuni la feminin şi sunt programate în 23-24 octombrie, respectiv opt subdiviziuni la masculin, în 25-26 octombrie.
Primele opt clasate în calificările pe echipe, la feminin şi masculin, vor continua în finala pe echipe, dar mai important, vor obţine calificarea directă la JO din 2016, în timp ce echipele clasate pe locurile 9-16 vor concura pentru ultimele patru locuri disponibile la JO, între 16-19 aprilie 2016, la turneul preolimpic de la Rio.
De asemenea, medaliaţii în probele individuale (individual-compus şi pe aparate) vor obţine calificarea directă la JO, dacă echipele ţărilor lor nu s-au calificat deja.
Titlul mondial în 2014 a fost cucerit de SUA la feminin, respectiv China la masculin.
Echipa feminină a României s-a clasat, în 2014, pe locul 4, iar cea masculină s-a clasat pe locul 12, ratând calificarea în finală.
Campionatele Mondiale de gimnastică din 2015 sunt găzduite, în premieră, de Glasgow, între 23 octombrie şi 1 noiembrie, şi includ concursurile de calificări, finale pe echipe, la individual-compus, precum şi pe aparate.
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De ce erau atât de valoroase obiectele dacice furate de la muzeul din Olanda. Ce spune directorul Muzeului Național de Istorie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe