Prima pagină » Sport » FOTO Vizită-surpriză în cantonamentul naţionalei României de fotbal a nevăzătorilor

FOTO Vizită-surpriză în cantonamentul naţionalei României de fotbal a nevăzătorilor

Daniel Contescu
28 iul. 2021, 03:20, Sport

FCSB pregăteşte returul cu Şahtior Karagandy (Kazahstan), de joi, ora 16.00, din Armenia, contând pentru turul doi preliminar al Conference League (1-0 în tur pentru bucureşteni), dar vedetele echipei au avut timp, înaintea plecării spre Erevan, pentru un gest frumos.

Atacanţii Florinel Coman şi Florin Tănase, golgheterul ultimul sezon din Liga 1, au mers în cantonamentul de la Buftea al naţionalei nevăzătorilor şi le-au dăruit fotbaliştilor un tricou cu semnăturile jucătorilor de la FCSB şi o minge de fotbal.

Naţionala României de fotbal a nevăzătorilor pregăteşte Euro 2020.

„Echipa naţională de fotbal a nevăzătorilor a avut parte de o vizită surpriză!!! Atacanţii echipei FCSB, Florinel Coman şi Florin Tănase au venit să susţină şi să ureze succes echipei noastre în campania de calificare la EURO 2022. Şi nu au venit cu mâna goală … un tricou şi o minge cu autografele tuturor jucătorilor de la FCSB! Mulţumim şi succes FCSB-ului in lupta pentru calificare!”, scrie, pe contul său de Facebook, antrenorul naţionalei nevăzătorilor, Sorin Lăpădatu.

Antrenorul Sorin Lăpădatu a povestit, într-un interviu: „Categoriile pentru nevăzători sunt B1, B2 şi B3. La B1 sunt singurii nevăzători recunoscuţi ca paralimpici, la B2 nu eşti nici orb, dar nici nu vezi bine, iar la B3 sunt cei care poartă ochelari de vedere. Competiţia noastră este de nivel B1. Înainte de fiecare competiţie, jucătorii sunt urcaţi în microbuz şi duşi pentru controlul la ochi, să se stabilească faptul că se încadrează la B1. Fiecare competiţie beneficiază de 2-4 medici oftalmologi. Se joacă 5 la 5, pe teren de minifotbal, 40X20 de metri. Regulile sunt cele de la fotbal în sală. Nu există aut, în afara celui de poartă. Ca să nu se piardă mingea, terenul este înconjurat cu panouri. Se poate juca şi cu manta, ca la hochei”. În România, nu există echipe de club la acest nivel, iar selecţia este anevoioasă şi se bazează pe ajutorul filialelor din ţară ale Asociaţiei Nevăzătorilor.

La fotbalul jucat de nevăzători, mingea este mică şi grea, de fotbal în sală, şi are inserţii pe interior. Şase cubuleţe pline cu biluţe metalice, adevăraţi clopoţei mişcători produc zgomotul de care nevăzătorii se agaţă pentru a controla balonul. Mingile sunt produse în Pakistan şi costă 10 euro bucata.

Deşi controlul oftalmologic nu lasă loc interpretărilor, jucătorii sunt obligaţi ca, pe durata partidelor oficiale, să poarte ochelari din cauciuc, pentru a împiedica bănuiala că “nu există nici un rest de vedere”, după cum se exprimă selecţionerul României. Accidentarea portarului în urma duelurilor pentru minge atrage automat cartonaş galben pentru nevăzător, deşi jucătorul dintre buturi este singurul care vede!