Mariana Ioniţă: FR Şah nu mai este suspendată pentru că s-a plătit o cauţiune

Vicepreşedintele Federaţiei Române de Şah, Mariana Ioniţă, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, că forul a achitat o cauţiune de 500 de lei pentru a anula ordonanţa preşedenţială prin care acesta era suspendat, răspunzând astfel unor acuzaţii ale lui Dan Păsărelu, oficial al AM Şah Bucureşti.

Urmărește
417 afișări

"Federaţia nu este suspendată în acest moment. După alegeri, Asociaţia Municipală de Şah Bucureşti a depus la Judecătorie, o plângere prin care acuza că alegerile ar fi fost ilegale. Acest dosar s-a mutat apoi la Tribunalul Bucureşti. Între timp, odată cu problema de fond, tot asociaţia municipală a depus o cerere de Ordonanţă Preşedenţială pentru ca federaţia să fie suspendată până la soluţionarea fondului. Cererea a fost depusă în luna martie, anul trecut, iar după mai multe amânări, pentru că nu s-au depus documente, la data de 21 decembrie, Tribunalul a decis sa aprobe această ordonanţă. Noi am depus contestaţie, dar am depus şi cerere de suspendare până la decizia ordonanţei. La termenul din data de 17 martie, federaţia a plătit o cauţiune de 500 de lei pentru a fi suspendată această suspendare, până la următorul termen, din data de 7 aprilie. Problema de fond are termen pe data de 17 aprilie, iar amânarea de săptămâna trecută a fost cerută de asociaţia municipală, motivând că n-a avut bani să-şi angajeze apărător, pentru că a organizat turneul de la Cotroceni", a spus oficialul FR Şah.

Mariana Ioniţă a precizat că turneul de la Bazna din 2010 a avut un buget de 70.000-80.000 de euro, nu de 300.000 de euro, cum a susţinut preşedintele clubului Siciliana şi vicepreşedintele asociaţiei municipale, Dan Păsărelu. "Suma este evident nereală. Banii sunt daţi de sponsor, iar federaţia nu este organizatoare a turneului de la Bazna, doar partener. Banii pentru turneu au fost viraţi de sponsori şi de fundaţia doamnei Polihroniade către federaţie, pentru că organizatorul şi-a dorit transparenţă. Bugetul a fost între 70.000 şi 80.000 de euro. Organizatorul plăteşte tuturor participanţilor biletele de avion, extraonorariile, cazarea şi premiile. Sumele nu sunt atât de mari cum se vehiculează. Fiind vorba de un turneu privat, federaţia nu a fost decât un partener, nu am scos noi bani pentru acest lucru. Prin brandul doamnei Polihroniade am reuşit să strângem aceşti bani. Domnul Păsărelu ne mai acuză şi de faptul că turneul de la Bazna i-a fost furat. În documentele FR Şah, primul organizator al turneului a fost domnul Dan Miţaru şi domnul Dan Gabăr. Nu a fost domnul Păsărelu primul organizator", a afirmat Ioniţă.

Ea a adăugat că Păsărelu a fost suspendat de către Comisia de Etică şi Disciplină a FR Şah pentru că nu a onorat premiile de la turneul de anul trecut desfăşurat la Eforie: "După turneul de la Eforie, el nu a dat banii pentru premii. Mai mulţi sportivi au depus reclamaţii, iar noi am depus dosarul cu toate documentele la Comisia de Etică şi Disciplină. Au fost vreo 3-4 înfăţişări, domnul Păsărelu l-a recuzat pe preşedintele comisiei, spunând că este colaboratorul doamnei Polihroniade, dânsa având un conflict deschis cu Păsărelu. Membrii Comisiei de Etică doreau să-i dea un avertisment, însă el a făcut scandal, a început să ameninţe, iar comisia a hotărât să-l suspende. A fost suspendat atât el, cât şi clubul pe care îl conduce, Siciliana, pentru că prin acest club s-au făcut documentele pentru turneul de la Eforie. Cu toate că a fost suspendat, a continuat să organizeze Turneul Cotroceni şi a recunoscut acest lucru chiar în Adunarea Generală de săptămâna trecută".

Ioniţă a mai declarat că Turneul Cotroceni, din perioada 1-11 martie, a fost organizat de CSM Bucureşti, însă FR Şah va porni o anchetă pentru a afla dacă Dan Păsărelu se numără şi el printre organizatori. "Federaţia şi-a dat acordul pentru organizarea acestui turneu, pentru că pe documente apărea clubul CSM Bucureşti, cu semnătura domnului preşedinte Samungi. În acest moment se va face o anchetă, după ce domnul Păsărelu a declarat în cadrul Adunării Generale că el a organizat turneul de la Cotroceni şi vom vedea ce va hotărî Comisia de Etică şi Disciplină. Cluburile se expun când se asociază cu persoane suspendate, iar noi i-am avertizat şi am afişat pe site măsurile care s-au luat", a mai spus Mariana Ioniţă.

De asemenea, oficialul FR Şah a afirmat despre Dan Păsărelu, că a contribuit la punctajul ELO al lui Alexandru Crişan, care, în urmă cu mai mulţi ani, a organizat turnee trucate: "Pentru a-ţi creşte coeficientul ELO poţi juca turnee închise. Dacă obţii victorii, acest punctaj te ajută la ELO, coeficientul devenind tot mai puternic. Domnul Crişan, pentru a ajunge la un ELO mare, a organizat turnee trucate. Unul dintre adversari a fost chiar domnul Păsărelu, care a şi recunoscut că i-a dat punctele domnului Crişan «din patriotism». Nu am înţeles acest act de patriotism. Domnul Păsărelu, împreună cu încă o persoană, domnul Georgescu, au fost cei care au făcut actele cluburilor lui Crişan, prin care acesta avea să câştige alegerile. Aceste lucruri se văd pe documente. Putem vedea cine a fost la notar şi cine a semnat".

În ceea ce priveşte activitatea forului român de şah, Mariana Ioniţă a declarat că în vara acestui an, la Iaşi va fi organizat Campionatul European pe echipe de tineret. "În acest an avem câteva proiecte mari, unul dintre ele fiind Campionatul European pe echipe de tineret, până în 18 ani, băieţi şi fete. Se va juca la Iaşi în perioada 14-22 iulie. Tot la Iaşi vom putea organiza şi Campionatul Mondial şcolar, de anul viitor şi ne aşteptăm să fie o reuşită totală. De asemenea, mai avem un priect prin care 5.000 de jocuri de şahuri vor fi repartizate în toată ţara, în cadrul unui concurs pe etape de şcoală, de judeţ şi naţională, iar echipa câştigătoare va face o excursie la Oxford. Încercăm să pregătim şi organizarea unui campionat de veterani şi ne mai dorim să facem un campionat de juniori, între 8 şi 18 ani", a mai spus Ioniţă.

Vicepreşedintele Asociaţiei Municipale de Şah din Bucureşti, Dan Păsărelu, care ocupă şi funcţia de preşedinte al clubului Siciliana, a acuzat, în urmă cu câteva zile, conducerea FR Şah că a fraudat alegerile din 2010, câştigate de Constantin Dumitriu. "Am constatat că s-a venit cu voturi în alb, adică false, de către cei care erau la conducerea federaţiei şi puteau să ţină evidenţa personală a prezenţei. Astfel, am acţionat în instanţă modul de organizare a alegerilor şi am cerut anularea acestora. Am obţinut printr-o ordonanţă prezidenţială suspendarea FR de Şah până la soluţionarea cazului legat de modul în care s-au organizat alegerile", a spus Păsărelu.

Oficialul Asociaţiei Municipale de Şah din Bucureşti a precizat că membrii care au participat la alegerile de anul trecut şi care au falsificat buletinele de vot riscă dosare penale şi pedepse cu închisoarea.

De asemenea, Păsărelu a precizat că turneul de la Bazna ar fi avut un buget de 300.000 de euro, iar această competiţie i-ar fi fost furată: "Nu prea înţeleg cum FR Şah a avut nevoie de 300.000 de euro pentru a organiza anul trecut turneul de la Bazna, fără turneul Open, în timp ce pe noi competiţia de la Cotroceni, cu participare cel puţin la fel de valoroasă, ne-a costat doar câteva zeci de mii de euro. Ba, mai mult, ni s-au pus tot felul de piedici să-l organizăm, să nu mai zic că turneul de la Bazna, construit de mine, mi-a fost furat".

Alexandru Crişan Jr, fost preşedinte al FR Şah, a fost remarcat în presa internaţională din 2001, când cotidianul "El Pais" l-a numit pe acesta "escrocul din Carpaţi", pentru modul dubios prin care ajunsese pe locul 46 mondial. Crişan a pierdut atunci primele şase partide disputate în cadrul unui turneu din Slovenia, deşi se număra printre favoriţii acestei competiţii. "Nu este vorba de o scădere de formă, nici de o boală: şahistul român Alexandru Crişan a cumpărat un mare număr de meciuri, şi-a utilizat puterea politică pentru a controla Federaţia Română de Şah şi i-a ameninţat pe jurnalişti. Crişan se află pe locul 46 în lume, dar avînd în vedere evoluţia de la turneul de la Portoroz, românul nu ar merita să se afle nici în primii 3000 de şahişti", a scris atunci El Pais.

Deşi federaţia română a cerut FIDE anularea unor puncte din coeficientul lui Crişan, acesta a reuşit să iasă "basma curată". "În mijlocul unui mare scandal, Crişan şi-a utilizat influenţa politică în Ministerul Sporturilor, s-a folosit de talentul de ventriloc pentru a imita vocea unor persoane cunoscute şi a telefonat la FIDE pentru a spune versiunea sa asupra faptelor", se mai arăta în jurnalul spaniol.

Apoi, Crişan a înfiinţat la trei adrese, doua din Bucuresti si una din Rovinari, la intreprinderea UREX, al carei patron era, peste 30 de cluburi-fantoma care sa-l susţină la alegerile pentru şefia FR Şah. De asemenea, în 2002, firmele lui Crişan au sponsorizat PSD Gorj cu câteva sute de milioane de lei vechi. Crişan a fost arestat preventiv, în septembrie 2004, fiind bănuit de comiterea infractiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune. Fostul patron al UREX Rovinari a fost acuzat că, împreună cu tatăl său, a păgubit statul prin societăţile pe care le deţineau.

După ieşirea din închisoare, Crişan şi-a reluat funcţia în fruntea FR Şah, printr-un ordin dat pe data de 31 mai 2005, dar a fost din nou arestat preventiv în noiembrie 2005, pentru trafic de influenţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici