- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Marica: Fotbalul românesc este în scădere din cauza crizei economice
Atacantul formaţiei VfB Stuttgart, Ciprian Marica, a declarat, într-un interviu publicat pe site-ul său personal, că fotbalul românesc este afectat de criza economică, dar speră ca în scurt timp echipele româneşti să poată pune din nou probleme celor din ţări cu fotbal mai puternic.
Ciprian Marica (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Redăm integral interviul acordat de atacantul Ciprian Marica pentru www.ciprianmarica.ro:
- Cum a fost trecerea de la vacanţă la cantonament?
- Nu foarte uşor, a fost o vacanţă destul de lungă şi sincer să fiu mă cam obişnuisem acasă. Dar nu pot să mă vait, eu pot spune că sunt un om norocos, atâta timp cât fac ceea ce îmi place. Aşa că, deşi perioada de pregătire este dificilă pentru orice fotbalist, totul trece mai uşor când faci cu plăcere.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
- Ai avut vacanţa pe care ţi-ai dorit-o? Ce ţi-ai mai propus să faci în concediu şi nu ai reuşit?
- Mi-am petrecut mult timp cu cei dragi, am încercat să profit de vacanţă din plin. Dar ştiţi cum e, când se apropie finalul de sezon îţi faci multe, multe planuri, iar când te întorci la muncă realizezi că nu ţi-a ajuns timpul să faci tot ce ţi-ai propus.
Marica a avut emoţii la Bacalaureat
- Cum a fost la şcoală?
- Da, ăsta e unul din proiectele pe care mi le-am propus şi le-am şi realizat în această vacanţă. Sunt foarte bucuros că am reuşit să îmi dau Bacalaureatul, ar fi trebuit să îl dau cu câţiva ani în urmă, însă în Ucraina nu aveam niciodată liber în perioada de Bacalaureat. Pauza competiţională era foarte scurtă, câteva zile practic. Mi-am dorit mult să termin ce am început, acum am avut timpul necesar, am trecut probele şi, sincer să fiu, am aşteptat rezultatele cu mare emoţie. Vreau să mă inscriu la o facultate cât mai curând. Chiar dacă viaţa de fotbalist e extrem de încărcată, ţin mult să-mi completez studiile.
- Ce program ai cu echipa în perioada următoare?
- Începem perioada de pregătire în Germania în Donaueschingen, apoi ne vom reîntoarce la Stuttgart, iar la 13 vom pleca în Austria pentru al doilea stagiu de pregătire.
Marica: Criza economică lasă urme adânci în viaţa cluburilor de la noi
- Cum ţi s-a părut fotbalul românesc în săptăminile în care ai fost mai aproape de el?
- Sunt trist să văd că fotbalul românesc este în scădere, din toate punctele de vedere. Criza economică lasă urme adânci în viaţa cluburilor de la noi, însă sper ca în viitorul foarte apropiat lucrurile să se aşeze şi să punem probleme din nou ţărilor puternice din Europa fotbalistică.
- Te-a surprins că Unirea a luat campionatul?
- Să fim serioşi, a surprins pe toata lumea nu numai pe mine. Dacă discutăm cu cărţile pe faţă, situaţia este dureroasă pentru echipele cu nume, cu tradiţie din Bucureşti, şi e foarte greu de digerat că fotbalul românesc este dominat doi ani consecutiv de echipele din provincie. Acest lucru trebuie să le dea mult de gândit celor obişnuiţi să fie consideraţi granzii campionatului. E clar că ceva nu funcţionează în strategiile pe care le adoptă, la toate compartimentele, trebuie să realizeze unde au greşit şi să găsească soluţii viabile, pentru că nu este normal ca numai jucătorii să fie cei învinuiţi la eşecuri, sau numai antrenorii să plătească pentru neîndeplinirea obiectivelor. Trebuie să se înţeleagă şi în campionatul românesc că fotbaliştii sunt cei mai importanţi în acest joc, fotbalul se face în primul rând cu ei, apoi cu conducătorii şi antrenorii.
- Ce s-a întîmplat cu Dinamo, după părerea ta?
- Nu ştiu ce se întâmplă la Dinamo, nu cunosc detalii din interior, dar ceea ce am spus mai sus este valabil şi pentru clubul care m-a format.
- Îi cunoşti bine pe băieţii de acolo, la fel şi pe conducători, crezi că va urma o perioadă cruntă pentru club? Se vorbeşte deja de faliment.
- Eeee, cred că sunt răutăţi. Dinamo este un club mare în România, un club cu prestigiu în Europa, iar acest club trebuie respectat. Fără să spun vorbe mari, jucătorii care vin la Dinamo trebuie să realizeze că este o onoare să ajungi în curtea acestei grupări, trebuie să realizeze că în spatele lor sunt milioane de dinamovişti care iubesc această echipă. Eu voi fi toată viaţă mândru că am jucat la Dinamo. E adevărat am acolo prieteni foarte buni, băieţi excepţionali şi profesionişti desăvârşiţi! Ei iubesc enorm acest club şi sunt convins că vor trage echipa după ei, însă trebuie sprijiniţi, ajutaţi, trataţi cu respect şi înţelegere! Eu le doresc baftă şi cred cu tărie că Dinamo va avea în continuare un cuvânt greu de spus în toate competiţiile în care va fi angrenată.
- Ai fost surprins să te întâlneşti cu Răzvan şi Mircea Lucescu în concediu? Cum ai reacţionat? Aţi putut să staţi departe de fotbal?
- Din întâmplare am nimerit în acelaşi hotel în vacanţă, însă doar o singură zi. Eu tocmai mă pregăteam să revin acasă. M-am bucurat mult să îl revăd pe nea Mircea după atâta vreme şi să pot să îl felicit personal pentru munca depusă la Şahtior, pentru toate aceste performanţe care le obţine pentru clubul de care sunt legat emoţional, dar şi pentru România. Am stat de vorba şi cu Răzvan, am încercat să ne cunoaştem mai bine şi în particular, în civil, dacă pot să spun aşa, departe de cantonament şi de echipamentul de joc.
- Crezi că e periculos entuziasmul cu care a fost primită victoria de la debutul lui Răzvan Lucescu?
- Nicidecum! Periculos era pesimismul care ar fi venit după o evoluţie neconvingătoare! Nici aşa nu e bine, când reuşeşti să baţi echipa care ne-a aruncat într-un coşmar? Eu zic că este un entuziasm binevenit, de care avem toţi nevoie la echipa naţională.
Marica mai speră la calificarea pentru mondiale
- Se vorbeşte în şoaptă despre calificare. Sincer, crezi că mai e posibilă?
- Dacă noi, cei care suntem în linia întâi, nu am crede că putem să profităm de o şansă, cât de mică ar fi ea, atunci ce pretenţii să avem de la ceilalţi, care nu sunt la fel de implicaţi. Suntem realişti, este foarte greu, dar noi nu depunem armele, atâta timp cât suntem în competiţie luptăm până la capăt pentru şansa noastră.
- Ce crezi tu că s-a întâmplat de s-a ajuns în situaţia asta?
- Trecutul e dureros şi nu îl mai putem schimba chiar dacă vorbim la nesfârşit despre el. E mai bine să fim concentraţi să facem totul bine în prezent că să pregătim astfel viitorul apropiat.
- Ce întâmplare te-a marcat în aceste preliminarii?
- Mă afectează tare şi acum că am avut 2-0 cu Franţa şi ne-au egalat. O victorie obţinută atunci, în faţa unui adversar extrem de bine cotat, ar fi schimbat multe în parcursul din grupă. Ne-ar fi dat un moral excelent, ne-ar fi schimbat imaginea şifonată după înfrângerea cu Lituania, i-ar fi apropiat pe fani din nou de echipa naţională! Am fost atât de aproape...
Marica: Nu am fugit niciodată de responsabilitate
- Ce-ţi propui în acest sezon?
- Să devin un jucător de bază la Stuttgart, să reuşesc cât mai multe goluri. Să pot să le aduc bucuria românilor cu jocuri bune şi goluri la echipa naţională.
- Cum ai reacţiona dacă ai întâlni Timişoara sau Şahtior în preliminariile Ligii Campionilor?
- Nu mi-aş dori să se întâmple asta, însă sunt jucător profesionist şi încerc să fac totul pentru a-mi ajuta echipa să câştige.
- Care e atmosfera la Stuttgart, aveţi forţă să faceţi o figură frumoasă şi în Ligă şi în campionat?
- Suntem mulţi jucători tineri în lot, cu ambiţie şi foame mare de performanţe. Ne dorim enorm să demonstrăm şi pe plan internaţional că avem valoare şi că Stuttgart este o echipă de top în Europa.
- E o presiune mai mare pe tine acum, că a plecat Gomez şi ai devenit tu acum omul de la care se aşteaptă să fie gură de foc a echipei?
- Îmi place să mă simt responsabil, nu am fugit niciodată de responsabilitate, indiferent de situaţia în care am fost pus. La naţională joc în această poziţie avansată şi am reuşit să marchez. Dar până la urmă, jucătorii sunt parte dintr-o echipă. Trebuie să-ţi faci treaba bine indiferent de poziţia în care joci. Eu îmi doresc din tot sufletul să dau cât mai multe goluri şi să obţin multe victorii cu Stuttgart.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO