- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mascotele Fuwa, motiv de superstiţie pentru chinezi (Video şi Galerie Foto)
Drăguţe, zâmbitoare şi prietenoase, mascotele reprezentând cele cinci cercuri ale Jocurilor Olimpice au câştigat inimile copiilor din întreaga lume, fiind simboluri ale norocului, dar şi un ambasador de marketing redutabil pentru acest eveniment sportiv.
Mascotele Fuwa, motiv de superstiţie pentru chinezi (Imagine:www.en.wikipedia.org)
Cele cinci păpuşi stilizate, cunoscute împreună sub numele Fuwa - "păpuşi aducătoare de noroc", reprezintă cele cinci inele olimpice şi, totodată, cele cinci elemente tradiţionale chineze. Fiecare dintre mascote are nume bisilabic cu rezonanţă ritmată, ceea ce aminteşte de chinezi şi modul în care aceştia se adresează, cu afecţiune, copiilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Cea mai populară dintre mascote, Huanhuan, are culoarea roşie, reprezintă Flacăra Olimpică şi pasiunea pentru sport. Pe locul al doilea ca popularitate se află Jingjing, care este de culoare neagră şi simbolizează lemnul, sub forma unui panda gigantic.
Beibei, de culoare albastră, este mascota care reprezintă apa, sub forma unui sturion chinezesc uriaş, în timp ce galbena Yingying simbolizează pământul, sub forma unei antilope tibetane. Ultima mascotă, Nini, are culoarea verde, reprezentând simbolul cerului şi având forma unei privighetori.
Dar, ca majoritatea mascotelor olimpice lansate după Olimpiada de Iarnă de la Grenoble (Franţa) din 1968, Fuwa s-au bucurat de o primire călduroasă peste tot, în calitate de reprezentante ale Olimpiadei. Imaginea lor a fost utilizată şi de anumite organizaţii internaţionale pentru a sublinia problemele politice din China, motiv pentru care sunt învinuite de unii dintre chinezi că au generat evenimente negative.
Amnesty International, care a criticat China pentru eşecul de a-şi ţine promisiunile făcute în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului, a elaborat o figurină sub formă de maimuţă, Nu Wa - nume care este folosit pentru a desemna un bărbat tânăr şi furios -, pe care a folosit-o pentru a protesta faţă de cenzurarea internetului.
O altă organizaţie internaţională a lansat un videoclip pe YouTube în care protagonistul este un personaj roşu-galben, GenGen Genocide, utilizat pentru a sublinia rolul Chinei în conflictul din Darfur.
Însă mascotele oficiale au devenit omniprezente la Beijing, întâmpinându-i pe vizitatori la aeroport, fiind prezente pe panourile outdoor şi apărând pe numeroase obiecte promoţionale comercializate cu ocazia Olimpiadei, de la insigne la tricouri sau jucării din pluş de dimensiuni mari, vândute la preţul de 364,9 dolari.
Cu toate acestea, nici chinezii care susţin puternic Olimpiada nu sunt foarte încântaţi de mascote, create de artistul chinez Han Meilin şi care au fost şi protagonistele unei serii animate pentru televiziune. Astfel, internauţii au făcut legătura între cele cinci mascote şi calamităţile care au afectat China înaintea Jocurilor Olimpice, numindu-le "Blestemul Fuwa", însă conţinuturile publicate pe această temă au fost rapid eliminate de cenzura chineză, care a vrut să împiedice propagarea acestei superstiţii.
Astfel, mascota panda Jingjing a fost asociată cu cutremurul din Sichuan, zonă cunoscută pentru urşii panda, în timp ce sturionul Beibei a fost asociat cu inundaţiile de anul acesta din sudul Chinei.
Nini, care a fost confundată cu un zmeu, a fost asociată cu un accident de tren din "oraşul zmeielor", Weifang, în timp ce Yingying a dus cu gândul la răscoalele din Tibet, iar roşia Huanhuan le-a amintit chinezilor de protestele care au avut loc pe traseul Flăcării Olimpice.
Potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 3.087 de chinezi de către compania de cercetare de piaţă Nielsen, faptul că Fuwa sunt mascotele oficiale ale Olimpiadei de la Beijing este cunoscut de toţi chinezii, 98% fiind capabili să indice şi numele celor cinci, cele mai cunoscute fiind Huanhuan şi Beibei.
Sondajul online a mai stabilit că 60% dintre cei chestionaţi agreează cele cinci mascote, 20% au declarat că mascotele le sunt indiferente şi 15% că Fuwa le displac.
Pe de altă parte, în magazinele care comercializează produse legate de Jocurile Olimpice, mascotele Huanhuan şi Beibei se vând cel mai repede.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO