- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (11.05.2016, 20:53)
- Departament Sport
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicul cardiolog care l-a consultat pe Ekeng în ianuarie: Îmi asum, omul era normal cardiac
Adriana Maria Marinescu, medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, a afirmat pentru Mediafax, după ce INML a publicat rezultatele autopsiei lui Patrick Ekeng, conform cărora acesta suferea de cardiomiopatie hipertrofică, că fotbalistul era sănătos în ianuarie.
Urmărește
6757 afișări
Medicul cardiolog care l-a consultat pe Ekeng în ianuarie: Îmi asum, omul era normal cardiac
„Da, l-am examinat. Îmi asum mie în sută, sau sută de mii în sută, cum vreţi, rezultatul examinării. El avea examinări succesive. În 2015 fusese examinat în Franţa şi era normal, eco-cord şi... n-am văzut o coronarografie, e adevărat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie şi pe 14 ianuarie a făcut un eco-cord la Medas. Personal, repet, personal, mă îndoiesc că omul a avut ceva de provenienţă cardiacă. Dar, asta este. El avea modificări pe inferolateral, care fenotipic pot aparţine sportivilor... Fenotipului african. A făcut o ecografie, am văzut-o. L-am rugat să o legalizeze şi pe cea din Franţa. În România l-am văzut doi cardiologi a căror competenţă nu poate fi pusă la îndoială. Aşa a fost atunci. Dacă se găseşte altceva, asta este!“, a declarat medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, Adriana Maria Marinescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Garda Națională a fost activată în Washington pentru a asigura securitatea alegerilor din 2024
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
Ea a declarat că sportivul a avut două ecografii în Bucureşti care erau normale. "Modificările care sunt pe electrocardiogramă, pe suprafaţă, aparţin, cu o specificitate de peste 90%, fenotipului african. Fenotipul african nu are, teoretic, particularităţi electrocardiografice descrise ca specifice, în afara acestor unde T negative care pot să apară şi sunt recunoscute în literatură, dar există, într-adevăr, modificări ale undei T care apar preponderent la atleţi, mult mai puţin la fotbalişti, însă în cadrul cardiomiopatiei, care este o afectare structurală, într-adevăr, şi cu o bază genetică, pot să apară modificări ale muşchiului, ale structurii“, a susţinut medicul primar cardiolog care l-a consultat pe Ekeng.
Potrivit acesteia, puteau fi două evenimente: o cauză traumatică şi una netraumatică. "Eu am acceptat-o pe prima", a spus dr. Marinescu.
Medicul afirmă că nu numai analizele din România, dar şi cele cu care a venit Ekeng din Franţa erau normale, cu valori sensibil egale: „El a fost examinat şi în Franţa. Şi era normal. Anul trecut, Societatea Română de Cardiologie, la sugestia Societăţii Europene de Cardiologie, chiar a ţinut la grupurile de lucru un curs european cu cardiomiopatiile. Sigur că determinări genetice poţi să faci foarte multe. Sunt foarte multe sindroame implicate. Eu repet, asta nu este într-o posibilitate normală şi teoretică de a face aşa ceva în prevenţia morţii... Deci puteau fi două evenimente: o cauză traumatică, pe care eu am acceptat-o pentru că mi s-a părut... Sau o cauză netraumatică. La cauzele netraumatice intrând moartea subită cardiacă. Şi atunci sigur că da, e vina... Te gândeşti: modificări electrolitice, infecţii, tulburări mecanice, boli congenitale şi aşa mai departe. Nu exista acest lucru. (...) La noi asta a fost. Dacă ar fi fost o simptomatologie care să fie legată de unul din aceste examene, baza teoretică era că ea trebuia să evolueze 90 de zile de la acest examen. Nu a evoluat, nu ştiu ce s-a întâmplat. V-am spus, oricare ar fi acel rezultat, eu mi-l asum în baza a ceea ce pot să îmi asum. Eu nu că nu am pentru cine să risc, asta este meseria mea. Eu fac prevenţie. Eu trebuie să previn evenimentele. Dar dincolo de normalitate nu se poate cere. În momentul în care cei de la Colegiu sau de la Ministerul Sănătăţii vor părerea mea, mă cheamă, mi-o spun, ei pot să-şi dea cu părerea şi fără părerea mea“, a mai spus medicul Marinescu.
Ea a declarat că nu contestă rezultatele la care au ajuns cei de la INML, dar are altă opinie: „Din punctul meu de vedere, el a fost examinat pe 12 ianuarie la mine, pe 14 ianuarie de colegul meu care este un specialist, un profesionist de excepţie, un medic foarte-foarte bun. Din punctul meu de vedere, cardiac, este normal. Eu pot să am un punct de vedere şi l-am avut. Am spus: da, l-am examinat, este poziţia 109 din registru pe 12 ianuarie, am avut documente care spuneau că ecografia din Franţa era normală, ca dimensiuni era aproximativ... Deci n-am ce să... La mine a fost normal. Nimeni nu are niciun interes să rişte. Omul a fost normal cardiac. În momentul în care va apărea un comunicat al Ministerului Sănătăţii îl voi citi, dacă voi fi chemată la Colegiu voi spune ce v-am spus, dar asta e o discuţie teoretică. Nu am niciun motiv să mă ascund, am 21 de stopuri cardiace reanimate, sunt cardiolog din 93, aşa că, slavă Domnului...“.
Citește pe alephnews.ro: Fermele ecologice sunt rezistente în fața inundațiilor și declinului biodiversității
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian
-
astăzi, 21:55