- Home
- Sport
- (23.05.2023, 15:10)
- Daniel Contescu
Mersul cu bicicleta dăunează fertilităţii? Iată ce spun experţii
Credinţele larg răspândite leagă ciclismul de unele riscuri privind fertilitatea masculină.
Urmărește
1045 afișări
Mersul cu bicicleta dăunează fertilităţii? Iată ce spun experţii
Activitatea fizică are în mod cert, verificat, efecte pozitive asupra sănătăţii. Există însă unele sporturi care, dacă sunt practicate la intensitate mare şi fără precauţiile cuvenite, pot expune la anumite pericole. Un caz mult-dezbătut este cel al ciclismului. Convingerea că ciclismul pune în pericol fertilitatea masculină este destul de răspândită.
Înainte de a aborda subiectul posibilei legături dintre ciclism şi problemele de reproducere la om trebuie subliniat că acest sport poate fi practicat la intensitate scăzută, adică mai puţin de 3 ore pe zi la viteză mică, sau la intensitate mare, adică pentru mai mult de 3 ore pe zi sau de cel puţin 3 ori pe săptămână stând în şa cel puţin 40 de kilometri.
„Fiind vorba de acestea, nu există o bază ştiinţifică solidă conform căreia acest sport provoacă modificări ale fertilităţii. Există unele studii care ajung la concluzia că ciclismul afectează negativ calitatea spermei, dar în aceste studii au fost examinaţi în principal bicicliştii profesionişti în timpul carierei şi nu cicliştii amatori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
În plus, chiar şi la sportivii de nivel înalt, situaţia tinde să revină la normal, după ce se încheie cu competiţia. În orice caz, la cei care practică acest sport de intensitate scăzută nu s-a demonstrat nicio corelaţie între activitatea fizică şi alterarea fertilităţii”, subliniază dr. Fabrizio Scroppo, şeful Serviciului de Andrologie al Institutului Clinic Villa Aprica din Como.
Amorţeala organelor genitale
Calitatea lichidului seminal la cei care practică ciclism de mare intensitate poate fi compromisă de cauze hormonale (în primul rând, scăderea testosteronului), comprimarea scrotului pe şa şi creşterea consecutivă a temperaturii testicule. Tocmai în privinţa acestui ultim aspect, un studiu ştiinţific confirmă că la cei care pedalează la intensitate scăzută creşterea temperaturii scrotului nu este de natură să afecteze fertilitatea”, adaugă dr. Scroppo.
Totodată, nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze că ciclismul are efecte negative asupra fertilităţii masculine, deoarece modificările lichidului seminal au fost observate doar la sportivii profesionişti şi în raport cu perioada în care aceştia au participat la competiţii. În plus, nu există dovezi, din studii controlate şi serii mari, că acest sport favorizează disfuncţia erectilă la subiecţii altfel sănătoşi.
Deşi oarecum controversate, datele din literatura ştiinţifică arată că ciclismul, dacă este practicat la intensitate mare, poate favoriza şi tulburările genito-urinale. Într-adevăr, comprimările pe perineu care apar atunci când te urci în şa pot cauza probleme arterelor şi nervilor acestei părţi a corpului. Aceste presiuni pot da naştere la diverse disconforturi, precum ezitarea la urinare, nevoia de a merge la baie pentru a face pipi, creşterea numărului de urinări pe zi, nevoia de a urina în timpul nopţii, senzaţia de golire incompletă a vezica urinara si jeturi.slab.
„Contactul perineului cu şaua provoacă disconfort în această zonă, care poate duce la amorţeală a organelor genitale, la care ajunge mai puţin oxigen. Pentru a rezolva această problemă, amatorii pot pedala de pe şa aproximativ 10 minute la fiecare oră, astfel încât să faciliteze fluxul sanguin în zona pelviană. În plus, este important să poziţionaţi şaua şi ghidonul pentru a găsi cea mai confortabilă poziţie. În cele din urmă, trebuie purtată îmbrăcăminte respirabilă şi nu prea strâmtă”, sugerează dr. Scroppo.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe