Mihai Stoichiţă, al şaselea antrenor al Stelei în 27 de luni

Mihai Stoichiţă a devenit, în noaptea de joi spre vineri, al şaselea antrenor al echipei Steaua, în ceva mai mult de doi ani de la plecarea lui Cosmin Olăroiu, ultimul tehnician regretat de patronul Gigi Becali, la Al Hilal.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului Mihai Stoichiţă, al şaselea antrenor al Stelei în 27 de luni

Mihai Stoichiţă, al şaselea antrenor al Stelei în 27 de luni (Imagine: Mediafax Foto)

La 23 iunie 2007, Gheorghe Hagi bătea palma cu finanţatorul Stelei, Gigi Becali, şi îi succeda lui Cosmin Olăroiu, care a fost unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni de către omul de afaceri din Pipera.

Sub conducerea lui Hagi, Steaua a traversat una dintre cele mai tensionate perioade din istoria sa recentă, în special la nivelul declaraţiilor. Fostul internaţional a fost în repetate rânduri ţinta atacurilor dure ale patronului Gigi Becali şi a sfârşit prin a-şi anunţa, demisia de la Steaua, la 20 septembrie 2007, după mai puţin de trei luni de mandat, marcate doar de calificarea în grupele Ligii Campionilor.

Secundul Massimo Pedrazzini a preluat conducerea tehnică a Stelei ca interimar, funcţie pe care a deţinut-o circa o lună, până la 28 octombrie 2007, când Becali a decis să dea curs "glasului" tribunei şi să-l instaleze antrenor principal pe idolul fanilor, Marius Lăcătuş.

Acesta a rezistat un an, până în 27 octombrie 2008, când a demisionat, pentru prima dată, din funcţia de antrenor principal al echipei Steaua, după înfrângerea, scor 3-5, din partida cu formaţia Olympique Lyon, din etapa a III-a a grupei F a Ligii Campionilor.

Imediat, Dorinel Munteanu a fost numit antrenor al Steaua, dar şi el a avut o scurtă carieră la echipa din Bulevardul Ghencea, o carieră ce a durat ceva mai mult de o lună şi jumătate şi a fost marcată de un bilanţ negativ: o singură victorie, printr-un gol marcat în minutul 90, după un şut deviat, patru egaluri, toate acestea în Liga I, şi trei înfrângeri suferite în Liga Campionilor.

La 16 decembrie 2008, după ce Becali l-a demis pe Munteanu, Lăcătuş şi-a început al doilea mandat de antrenor la Steaua, mai scurt cu 50 la sută decât primul, pentru că la 17 mai, "Fiara" a demisionat a doua oară şi din nou Pedrazzini a devenit interimar.

Bilanţul lui Lăcătuş nu este unul de excepţie. În sezonul 2007-2008, Lăcătuş a ratat câştigarea titlului în penultima etapă, când Steaua a fost pierdut cu scorul de 0-1 meciul disputat pe terenul eternei rivale, Dinamo, astfel că formaţia CFR Cluj a devenit campioana României.

Lăcătuş a început cu dreptul sezonul 2008-2009, reuşind să califice Steaua în grupele Ligii Campionilor pentru a treia oară consecutiv, după ce a eliminat formaţia Galatasaray, după 2-2 la Istanbul şi 1-0 la Bucureşti. În Liga I, Steaua a avut evoluţii oscilante, completate de eşecurile din grupele Ligii Campionilor, care l-au determinat pe Marius Lăcătuş să demisioneze prima dată şi să fie înlocuit cu Dorinel Munteanu. Lăcătuş a revenit însă pe banca tehnică a grupării "roş-albastre" după scurt timp, dar tot fără rezultate notabile.

În total, Marius Lăcătuş a antrenat Steaua în 48 de partide în Liga I, în care a obţinut 29 de victorii, opt remize şi a pierdut 11 meciuri. Cu Marius Lăcătuş pe banca tehnică, Steaua a marcat 75 de goluri şi a primit 33 şi a lăsat echipa la care a făcut carieră pe locul 7 în clasament.

Cu Pedrazzini pe bancă, Steaua a reuşit in-extremis să ocupe locul 6 în sezonul trecut, ultimul care permitea calificarea în preliminariile Ligii Europa.

La 13 iunie, Becali l-a instalat pe Cristiano Bergodi în funcţia de antrenor al Stelei şi se părea că italianul va avea viaţă lungă la acestă echipă, deoarece îl impresionase încă de la început pe patron. Şase victorii din şase meciuri în preliminariile Ligii Europa, dar şi trei rezultate slabe în competiţia internă, pe teren proriu, ce au culminat cu înfrângerea, scor 0-1, în faţa rivalei Dinamo, reprezintă bornele carierei lui Bergodi la Steaua. Carieră curmată brusc, joi seară, după numai trei luni, de finanţatorul stelist.

În pauza meciului Steaua-Şerif Tiraspol, scor 0-0, din cadrul Grupei H a Ligii Europa, Becali a încercat să intre în vestiarul echipei sale, pentru a-şi certa jucătorii care aveau o evoluţie slabă în această întâlnire. Bergodi nu a acceptat şi l-a dat afară pe finanţator din vestiar. În replică, Becali l-a dat afară pe italian de la Steaua. "A fost un gest urât. Nu obscen, ci sfidător. «Ce cauţi tu aici, zdreanţo!?», cam aşa a fost gestul lui (n.r. - Bergodi), cu mâna", a povestit, joi seară, la televiziuni, Gigi Becali.

Imediat, finanţatorul Stelei a încercat să-l pună antrenor pe Basarab Panduru, pe care îl adusese de câteva zile director sportiv, însă acesta a refuzat. Panduru l-a propus antrenor pe Mihai Stoichiţă, iar "Lippi", cum este supranumit, a acceptat imediat.

Victor Piţurcă, Walter Zenga, Oleg Protasov şi Cosmin Olăroiu sunt tehnicienii care i-au mers la suflet lui Becali şi pe care acesta îi regretă, cel puţin la nivel declarativ. Din vara lui 2007, niciun antrenor nu a mai fost pe placul patronului, care a dat afară sau a împins la demisie cinci tehnicieni.

În total, în cei şase ani de când Gigi Becali conduce clubul Steaua, 10 antrenori principali s-au aflat pe banca tehnică a echipei: Piţurcă, Zenga, Dumitru Dumitriu, Protasov, Olăroiu, Hagi, Pedrazzini, Lăcătuş, Dorinel Munteanu şi Cristiano Bergodi, Mihai Stoichiţă fiind al unsprezecelea.

(Material realizat de Adrian Petculescu, adi.petculescu@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici