Ministerul Sportului a anunţat bugetele federaţiilor pentru 2022

  • Ministrul sportului Eduard Novak a anunţat vineri că a finalizat propunerile de finanţare pentru federaţiile sportive, pe anul 2022.
  • „Sumele sunt mai mari decât anul trecut, avem creşteri cu procente semnificative, de la minimum 25%, la 50%” anunţă Novak.
Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sportului a anunţat bugetele federaţiilor pentru 2022

Propunerile pentru cuantumurile de finanţare a federaţiilor sportive pentru anul 2022 au fost stabilite în conformitate cu Ordinul ministrului sportului nr. 44 din 25 ianuarie 2022 privind modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului sportului nr. 994/2021, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 79 bis, din 26 ianuarie 2022.

„Am spus mereu că nu banii sunt problema principală a sportului românesc, dar în acest an chiar avem bani mai mulţi şi acest lucru este o reuşită. Îmi doresc să fie cheltuiţi cu folos, în raport cu obiective mari, cu eficienţă şi viziune. Consider că, pentru prima dată, comisia de evaluare a reuşit să bugeteze având în vedere, ca principale criterii, rezultatele.”, a scris Eduard Novak pe pagina sa de facebook.

Suma totală din bugetul Ministerului Sportului pe anul 2022, aprobat prin Legea Bugetului de stat la titlul 59.20 – Sume destinate finanţării programelor sportive realizate de structurile sportive de drept privat – Federaţii sportive naţionale (credite bugetare), este de 127,116 mii lei.

Liga de Aur, este un concept nou, care a fost gândit în sensul acordării bugetelor pe criterii de performanţă, pentru a susţine şi încuraja federaţiile care fac performanţă şi care au potenţialul acesta şi pentru viitor.

„Se pot observa şi schimbări majore în ierarhia sporturilor din Top 10, atât la cele individuale, cât şi la cele de echipă. Cred că trebuie să respectăm performanţa şi să îi încurajăm pe cei care produc rezultate, iar propunerile de finanţare au avut la bază aceste obiective.”, afirmă oficialul român.

Site-ul oficial al Ministerului Sportului a publicat şi sumele acordate federaţiilor sportive.

În urma analizei rezultatelor sportive ale anului 2021, în probe olimpice, federaţiile cu cele mai bune rezultate obţinute în competiţii internaţionale oficiale (Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene) sunt: Federaţia Română de Canotaj, cu un număr total de 34 de medalii, Federaţia Română de Judo, cu un număr de 14 medalii, Federaţia Română de Tenis de Masă, cu un număr de 9 medalii, Federaţia Română de Lupte şi Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu câte 6 medalii, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de Ciclism şi Federaţia Română de Box, cu câte 3 medalii, Federaţia Română de Bob şi Sanie, cu 4 medalii, Federaţia Română de de Kaiac-Canoe, cu 2 medalii, Federaţia Română de Atletism, cu o medalie.

De asemenea, analizând raportul dintre bugetul alocat şi numărul de medalii obţinute, ierarhia federaţiilor de mai sus, din punct de vedere al eficienţei în cheltuirea bugetului, raportat la nivelul de performanţă atins, respectiv la numărul de medalii, sunt: Federaţia Română de Canotaj, Federaţia Română de Judo, Federaţia Română de Tenis de Masă, Federaţia Română de Ciclism, Federaţia Română de Box, Federaţia Română de Bob şi Sanie, Federaţia Română de Lupte, Federaţia Română de Scrimă, Federaţia Română de de Kaiac-Canoe şi Federaţia Română de Atletism.


De cea mai mare majorare de buget, în topul 10 al federaţiilor sporturilor individuale, se bucură cea de canotaj, cu o creştere de la 11.000 mii lei, la 14.550 mii lei.

De cealaltă parte, de o reducere semnificativă au parte gimnastica (de la 7.500 mii lei, la 4.850 mii lei) şi atletismul (de la 8.000 mii lei, la 4.850 mii lei).

În ceea ce priveşte sporturile de echipă, baschetul se bucură de cea mai consistentă majorare (de la 4.727 mii lei, la 7.000 mii lei), în timp ce rugby-ul şi voleiul primesc conisderabil mai puţin decât în 2021, mai exact o scădere de la 8.373 mii lei, la 5.800 mii lei pentru rugby, respectiv de la 5.177 mii lei, la 4.375 la volei.


Astfel, pentru programul „Promovarea sportului de performanţă”, conform criteriilor de finanţare, evaluarea şi prioritizarea federaţiilor sportive naţionale s-a făcut ţinând cont de „Liga de Aur”, respectiv de acele federaţii sportive naţionale prioritare şi de Comitetul Naţional Paralimpic.

Acestea sunt coordonatoare de sporturi individuale cu mare tradiţie şi notorietate în România, cu un înalt impact de imagine, afiliate la federaţii sportive internaţionale participante la ultimele trei ediţii ale Jocurilor Olimpice/Paralimpice şi au cel puţin o probă inclusă în programul proximei ediţii ale acestora, dar şi potenţial şi continuitate în reprezentarea cu succes a României la Jocurile Olimpice/Paralimpice. De asemenea, au dovedit rezultate excepţionale la ultimele trei ediţii ale acestora şi la campionatele europene şi mondiale, precum şi rezultate deosebite în lupta anti-doping.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici