Ministrul Sportului din Rusia: Raportul McLaren privind conspiraţia pentru dopaj este eronat/ Dacă eşti cumva rus, eşti acuzat automat de toate păcatele din sport

Ministrul Sportului din Rusia, Pavel Kolobkov, a declarat vineri, că raportul McLaren privind "conspiraţia instituţională" pentru dopaj în această ţară este eronat, notează agenţia de ştiri TASS.

Urmărește
216 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sportului din Rusia: Raportul McLaren privind conspiraţia pentru dopaj este eronat/ Dacă eşti cumva rus, eşti acuzat automat de toate păcatele din sport

Ministrul Sportului din Rusia: Raportul McLaren privind conspiraţia pentru dopaj este eronat/ Dacă eşti cumva rus, eşti acuzat automat de toate păcatele din sport

Peste 1.000 de atleţi ruşi care au participat la Jocurile Olimpice de vară şi iarnă şi Jocurile Paralimpice au beneficiat de pe urma unei conspiraţii instituţionale pentru a ascunde teste antidoping pozitive, potrivit raportului McLaren dat publicităţii vineri de către Agenţia Mondială Antidoping.

Pavel Kolobkov susţine că raportul întocmit de către avocatul canadian Richard McLaren oferă informaţii eronate.

"Raportul McLaren privind o conspiraţie instituţională pentru dopaj este eronat. Nu a fost vorba şi nu poate fi niciodată vorba dspre aşa ceva. Agenţiile care se ocupă cu aceste probleme în Rusia au întâmpinat anumite abateri, eu cred că au existat şi infracţiuni grave, comise în special de către domnul Rodchenkov (n.r. - fostul director al laboratorului antidoping din Moscova) şi complicii acestuia. Ar fi foarte bine dacă alte state ar investiga încălcările normelor antidoping la fel de rapid cum o facem noi.

Pe de altă parte, mă bucur că domnul McLaren a observat eforturile noastre de a curăţa sportul din Rusia de fenomenul dopajului. Vreau să accentuez că nu facem acest demers sub presiune, ci din motivaţia de a avea un sport curat.

Ministerul Sportului studiază cu atenţie conţinutul raportului şi va formula o atitudine constructivă. Trebuie să investigăm circumstanţele pentru informaţiile oferite în acest raport. Totodată, ne menţinem poziţia că nu există programe suştinute de stat pentru susţinerea dopajului în sport. Vom lupta în continuare împotriva dopajului, dintr-o poziţie de toleranţă zero", a spus Kolobkov.

Dmitry Svishchev, un membru al parlamentului rus şi preşedintele Federaţiei Ruse de Curling, a declarat: "Nu am auzit nimic noi. Doar acuzaţii nefondate împotriva Rusiei. Dacă eşti cumva rus, eşti acuzat automat de toate păcatele din sport".

Dezvăluirile raportului McLaren fac referire la un sistem de acoperire a cazurilor de dopaj, care a funcţionat pe durata Jocurilor Olimpice de vară din 2012 (Londra), Campionatul Mondial de Atletism din 2013 (Moscova) şi Jocurile Olimpice de iarnă din 2014 (Soci).

Potrivit documentelor prezentate de Agenţia Mondială Antidoping (WADA), peste 30 de sporturi, inclusiv fotbal, au fost implicate în muşamalizarea unor probe antidoping pozitive. Una dintre metodele folosite ar fi fost schimbarea probelor de urină, practică des uzitată în cadrul laboratoarelor antidoping din Moscova. Rusia a câştigat 24 de medalii de aur, 26 de argint şi 32 de bronz la Jocurile Olimpice de la Londra, dar niciun sportiv rus nu a fost testat pozitiv.

Primul raport McLaren, oferit publicităţii în iulie, a dezvăluit fenomenul de dopaj susţinut de stat în sportul din Rusia. Moscova ar fi ascuns sute de teste antidoping pozitive în mai multe discipline sportive, înaintea Jocurile Olimpice de la Soci. În urma publicării raportului, mai mulţi sportivi din Rusia au primit o interdicţie de a participa la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, din luna august a acestui an. Deşi atleţii şi halterofilii ruşi nu au avut drept de participare la Rio, Comitetul Internaţional Olimpic a refuzat să instituie o suspendare generală pentru toţi sportivii din Rusia, lăsând federaţiile internaţionale să decidă asupra eligibilităţii sportivilor de a concura.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici