Mititelu: Într-o săptămână, Sandu şi Dragomir nu vor mai fi în funcţii

Patronul Universităţii Craiova, Adrian Mititelu, a declarat, luni, că preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi şeful LPF, Dumitru Dragomir, vor fi suspendaţi din funcţii, în urma trimiterii lor în judecată, în dosarul excluderii clubului oltean.

Urmărește
4021 afișări
Imaginea articolului Mititelu: Într-o săptămână, Sandu şi Dragomir nu vor mai fi în funcţii

Adrian Mititelu (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

"Suma de 15 milioane este prejudiciul cauzat statului pentru că drepturile federative erau sechestrate de ANAF Dolj, prejudiciul cauzat Universităţii este mult mai mare. Din momentul ăsta, Sandu şi Dragomir nu mai pot fi în funcţie, vor fi suspendaţi imediat cum primesc înştiinţarea acasă. Ei automat nu vor mai avea voie să intre în sediul federaţiei şi al ligii. Fotbalul românesc nu e încă decapitat, dar Dragomir şi Sandu mai au şi alte dosare. Din acest dosar s-au disjuns şi alte dosare, cu alte infracţiuni foarte grave şi care privesc şi alte persoane din cadrul FRF-ului. Ăsta e începutul numai. Mai pot urma alte trimiteri în judecată, pentru că mai sunt şi alte dosare care îi vizează pe ei. Într-o săptămână nu mai sunt în funcţii", a spus Mititelu la Sport.ro.

Patronul craiovean a estimat pedepse cu închisoarea "de la zece ani în sus pentru ce au făcut ei". El a adăugat că va contesta scoaterea de sub urmărirea penală a celorlalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat dezafilierea Universităţii Craiova, "pentru că şi ceilalţi sunt vinovaţi".

Totodată, Mititelu a precizat că va trimite la UEFA rechizitoriul procurorilor DNA în acest caz, fiind posibil ca Mircea Sandu să nu mai poată îndeplini funcţia de membru al Comitetului Executiv al forului european. "Cred că numai pe baza trimiterii în judecată, Mircea Sandu nu mai poate rămâne membru al Comitetului Executiv al UEFA. Eu o să trimit rechizitoriul la UEFA. Şi este posibil ca după ce văd rechizitoriul cei de la UEFA să-i spună că nu mai poate rămâne în funcţie. Numai că acolo sunt fel şi fel de legături, între el şi Platini. A stat bine pe creangă, pentru că l-a ajutat pe Platini să vină în funcţie şi probabil că s-a şi băgat pe sub pielea lui Platini, cu stilul lui, cu cadouri, cu vizite, cu stilul ăsta românesc. L-a dat şi pe ăla pe brazdă. Dar acolo este o limită, acolo nu te poţi juca cu legea în halul ăsta, cum se joacă ei", a afirmat Mititelu.

Contactaţi telefonic de MEDIAFAX, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir au refuzat să comenteze cu privire la acţiunea DNA.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, şi cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în dosarul dezafilierii Universităţii Craiova, informează DNA.

Sandu şi Dragomir sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, folosire a influenţei ori autorităţii persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru, se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX, luni, de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În acelaşi dosar au fost trimise în judecată instituţiile conduse de cei doi, respectiv FRF şi LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată şi infracţiunea de sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o şedinţă a Comitetului Executiv al FRF, s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club "U" Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federaţiei, fără a se detalia şi motiva în ce au constat încălcările şi gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federaţiei Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal şi-au folosit influenţa şi autoritatea faţă de ceilalţi membri ai Comitetului Executiv al FRF, susţin procurorii.

"Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic şi pe susţinerile celor doi reprezentanţii ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir. La baza acuzaţiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acţiuni civile intentate de club fostului antrenor şi manager, acţiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federaţiei, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpaţi drept încălcare gravă a statutului. Deşi măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federaţiei Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011", se mai arată în comunicatul DNA.

Ulterior, arată procurorii, la 25 iunie 2012, printr-o sentinţă civilă, Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu "un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecinţe iremediabile din punct de vedere material şi al activităţii sportive, care se perpetuează în timp".

În rechizitoriu se mai precizează că urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club "U" Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club şi jucătorii săi de fotbal au fost desfiinţate, iar aceştia au fost legitimaţi la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestaţie aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea, susţine DNA, în condiţiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenţei unor obligaţii faţă de bugetul statului.

"Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. şi totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei", mai precizează procurorii anticorupţie.

Suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, mai arată DNA.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor Sandu Mircea, Dragomir Dumitru şi ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

DNA mai precizează că ceilalţi zece membri ai Comitetului Executiv al FRF au fost scoşi de sub urmărire penală, în condiţiile în care votul din şedinţa de excludere a Craiovei s-ar fi dat "numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Sandu şi Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză referitor la conţinutul a ceea ce s-a susţinut că este o abatere disciplinară gravă".

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei Sectorului 2.

Lista membrilor Comitetului Executiv al FRF prezenţi la şedinţa din 20 iulie 2011 este următoarea: 1. Mircea Sandu - preşedinte FRF (semnătură), 2. Dumitru Dragomir - primvicepreşedinte FRF (lipsă semnătură), 3. Octavian Goga - vicepreşedinte FRF (semnătură), 4. Marius Stan - reprezentant al cluburilor din Liga I (semnătură), 5. Cornel Şfaiţer reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (lipsă semnătură), 6. Marian Rusen - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (semnătură), 7. Ştefan Stana - reprezentant al cluburilor din liga a 3-a (semnătură), 8. Cristi Bobar - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (semnătură), 9. Paul Costaş - reprezentant al cluburilor de copii şi juniori (semnătură), 10. Marian Pălărie - reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin (semnătură), 11. Vasile Avram - preşedinte CCA (lipsă semnătură), 12. Sorin Ţerbea - reprezentantul cluburilor de fotbal în sală (semnătură).

Marian Pălărie şi Marius Stan s-au abţinut la votul pentru dezafilierea Craiovei, în timp ce ceilalţi zece membri au votat în favoarea excluderii Universităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici